Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

VIDEO Ovo je nova crna rupa otkrivena u našoj Mliječnoj stazi

Prema NASA-i, nalazi se nekoliko stupnjeva od središta Mliječne staze prema zviježđu Strijelca.
07. listopada 2012. u 09:20 5 komentara 269 prikaza
Roditelji Margan
Foto: Pero Lovrović
Pogledajte galeriju 1/2

NASA je objavila da je njezin satelit Swift nedavno otkrio prisutnost dosad nepoznate crne rupe u našoj Mliječnoj stazi.

Swift je 16. rujna uočio porast X-zraka iz središta Mliječne staze koju je proizvela rijetka rendgenska supernova. Ta emisija X-zraka događa se iznenada i doseže svoj vrhunac za nekoliko dana, a potom nestaje kroz nekoliko meseci.

Novootkrivena crna rupa nazvana je Swift J1745-26, i prva je koju je otkrio satelit Swift. Crne rupe poput ove uobičajene su u našoj galaksiji, ali ih ne viđamo mnogo.

Prema NASA-i, nalazi se nekoliko stupnjeva od središta Mliječne staze prema zviježđu Strijelca. Točna udaljenost je još uvijek nepoznata, smatra se da se nalazi oko 20.000 do 30.000 svjetlosnih godina daleko u unutrašnjosti galaksije.

>>Oko Mliječnog puta otkrili aureolu vrućeg plina

 

Elipso

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  Crne rupe poput ove uobičajene su u našoj galaksiji, ali ih ne viđamo mnogo. hahaha i svemirci su jako uobičajeni na zemlji... samo što ih baš ne viđamo...

 • jajan:

  Crne rupe su spore, ali dostižne......da bar dođe koja bliže....

 • copy paste:

  meni se baš nešto jedna crna rupa šulja oko glave,a ne znam kako da ju dezintegriram.mislim da mi je najbolja solucija da ju napadnem alkoholnim dejstvom i jednom debelom đojom.jedino me brine što postoji mala mogučnost od neuspjeha to jest ... prikaži još! da od ove današnje jedne,sutra ispadnu dvije.mislim...totalni black out.