Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DOSTA JE'

VIDEO Odgajateljice vrtića prosvjedovale u Biogradu, traže izjednačavanje plaća: 'Osjećamo se iscrpljeno'

Foto: Frane Šarić
1/5
27.05.2024.
u 14:32

Mi želimo dijalog i dogovor, ali nas transparenti gradonačelnika plaše. Vidite da nas sve i snima kamerom s prozora. Ovaj prosvjed je ne lokalnom šerifu koji ne provodi zakon - rečeno je na prosvjedu

U Biogradu na moru je održan prosvjed odgajateljica iz vrtića. Došle su im dati podršku tete iz više hrvatskih gradova koje uglas viču 'dosta je'. Odgajateljice su treći tjedan u štrajku, a njih 30-tak traži izjednačenje plaća i kolektivni ugovor.

''Svaki radnik ima pravo na štrajk, zakon za jednakost roditeljima i djeci, niste mi ostavili izbor'', samo je dio plakata koje nose. Gradska uprava je prosvjednike dočekala sa svojim transparentima na ogradi i tvrde da su manipulatorice.

- Osjećam se tužno, iscrpljeno i uplašeno - rekla je djelatnica vrtića Marija Jeličić, jedna od devet isključenih teta. Prosvjednice su došle iz cijele Dalmacije, prosvjednici iz cijele Zadarske županije, tete iz vrtića iz Like, Primorsko-goranske, Istarske, Međimurske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba.

- Mi želimo dijalog i dogovor, ali nas transparenti gradonačelnika plaše. Vidite da nas sve i snima kamerom s prozora. Ovaj prosvjed je ne lokalnom šerifu koji ne provodi zakon - rečeno je na prosvjedu. Mnoge okupljene su se požalile da rade više od osam sati, da imaju neujednačene plaće. Biogradske tete iz vrtića su se požalile da su tijekom štrajka na bolovanju zbog pritisaka završilo tri djelatnice, da ih je više dalo otkaz.

POVEZANI ČLANCI:

- Djelatnicama se zabranjuje kontakt s roditeljima. Devet radnica je isključeno s rada. To je prvi put u Hrvatskoj takva metoda u štrajku.

- Gradonačelnik prijeti privatizacijom vrtića. On direktno narušava pravo djece na obrazovanje - istaknuto je na prosvjedu. Gradonačelnik Biograda Ivan Knez je ranije izjavio da ne pristaje na ucjene.

- Ovdje sam najomraženija osoba na banerima koji koštaju puno, a za plaće ovih žena se nema. Gospodine Knez znamo da ste unutra pa izađite bar na balkon. Javi se, Javi se - rekla je Božica Žilić, predsjednica sindikata obrazovanja medija i kulture u RH koja je Biograd nazvala gradom iz pakla.

- Sramite se. Ovo je borba za dostojanstvo, šutnja nije izbor jer tako prihvaćamo ono što nije normalno. Gospodine Knez, zar želite da djeca gledaju uplakane odgojiteljice kojima ravnateljica prijeti otkazima. Borit ćemo se za vas hrabrih 19 koje ste se usudile sindikalno organizirati i tražiti usklađivanje plaća i kolektivno pregovaranje - rekla je Žilić i poručila da bez odgojitelja nema dječjih vrtića.

- Zidovi ne odgajaju nego odgojitelji. Ovo je poraz hrvatske vlade. I poručujem Plenkoviću da u ovim uvjetima neće raditi nitko. Probudite se i reagirajte. Plenkoviću, riješi ovo - rekla je Žilić. Posebno potresan je bio govor odgojiteljice koja je upravo dobila informaciju da ima smrtni slučaj u obitelji.

- Umjesto da sam s mojima sada ja sam ostala da vam kažem hvala što ste uz nas koji ne znamo što će sutra biti s nama - rekla je.

Komentara 1

MA
Malatruba
08:27 28.05.2024.

Drage kolegice, izdržite! Svaka vam čast, nema danas puno ovako hrabrih kao što ste vi. Ako ste izdržale dosad, ne dajte se zastrašiti, ne mogu vam ništa! Imate našu podršku, možda ćemo i mi uskoro napokon dignuti svoj glas. Podrška s Krka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije