Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRO MASLENICA

VIDEO 'Nismo mogli ni naprijed ni natrag. Ubijali su nas vatrom'

Glavni pravac napada na lijevom krilu VRO Maslenica
Foto: Studio23
1/4
22.01.2023.
u 08:53

Žestokim artiljerijskim udarom i neposrednim djelovanjem samohotke jednim dijelom su razbijeni ovi položaji, dok je dio snaga zaobilazno uništio sjeverni dio fortifikacija, pri čemu se drugi dan došlo do samog Novigradskog ždrila i oslobođeno je selo Maslenica.

Obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjećamo se prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytonskog sporazuma. VRO Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.

Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

VIDEO Pogledajte napad na lijevom krilu VRO Maslenica

Zadaću proboja prema Novigradskom ždrilu i osiguranju pozicija na kojem je bio Maslenički most, kao nositelj dobila je 112. taktička skupina. Riječ je o 112. zadarskoj brigadi iz koje je izuzeta oklopna bojna koja je mjesec dana prije priključena 4. gardijskoj brigadi, a brigada je prethodnom demobilizacijom svedena na taktičku skupinu.

Spuštajući se dijelom s Velebita, a dijelom frontalnim napadom, odmah prvi dan izvršen je proboj neprijateljskih položaja, zauzeta je Rovanjska, no jake fortifikacije neprijatelja na dominantnim kotama iznad današnjeg autoputa zadržale su daljnji prodor. Žestokim artiljerijskim udarom i neposrednim djelovanjem samohotke jednim dijelom su razbijeni ovi položaji, dok je dio snaga zaobilazno uništio sjeverni dio fortifikacija, pri čemu se drugi dan došlo do samog Novigradskog ždrila i oslobođeno je selo Maslenica.

Ispred hrvatskih snaga našlo se mjesto Jasenice, iz kojeg kreće neprijateljski tenkovski udar. Dolaskom prve bojne, tada 6. gardijske brigade koja je poslije preimenovana u 9. gardijsku brigadu, linija se stabilizira i uz potporu oklopnih snaga razbija se neprijatelj u Jasenicama te se dolazi pred sam Obrovac, gdje daljnje djelovanje biva zaustavljeno.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Pogledajte proboj linija na Velebitu

Ključne riječi

Komentara 1

HR
hrUsrcu
09:53 22.01.2023.

a di je "vrhovni"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije