Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vro maslenica

General Gotovina: Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske

Zadar: Na Gradskom groblju odana počast poginulim hrvatskim braniteljima povodom 30. obljetnice VRO Maslenica
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
21.01.2023.
u 16:20

Na Svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice VRO Maslenica u Zadru general Ante Gotovina rekao je da zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa svim narodima

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu održava se svečana akademija na kojoj sudjeluju premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

General Ante Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je „zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda" i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja“.

21.01.2023., Zadar - Sredisnja proslava jubilarne 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Svecana akademija u Hrvatskom narodnom kazalistu. Andrej Plenkovic, Ante Gotovina Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

"Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske", istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije. Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. 'udruženog zločinačkog pothvata', ali da je istina pobijedila.

"Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti", poručio je general Gotovina.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

Video: Domovinski rat - VRO Maslenica - djelovanje 5. i 7. gardijske brigade

Komentara 19

BI
bijanca
15:11 21.01.2023.

Ante ,Bog te blagoslovio !

JO
johnny16
20:02 21.01.2023.

uvijek zahvalni jednom od najvecih generala

Avatar Idler
Idler
19:26 21.01.2023.

Generale, velko fala !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije