Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Nije bilo kukavičluka, ali ostali smo na nekoliko metaka. Bježali smo kroz minska polja'

Zauzevši položaje na desnoj obali Kupe, neprijateljske snage su pripremile osnovu za konačni napad na Zagreb...
10. listopada 2019. u 10:46 18 komentara 6399 prikaza
Domovinski rat
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Banovina je bila konfuzno bojište sa rascjepkanim džepovima obrane. Jedina suvisla obrana se organizirala kroz postrojbe Specijalne Policije i 2. gbr. 

PRODOR PREMA ČEPIKUĆAMA VIDEO 'Zasjeda nije uspjela kako je planirana, no oni su tu potučeni do nogu'

Gornji Viduševac je postao jedina strateška točka na kojoj se mogla formirati obrana nakon napuštanja Topuskog. On je bio na glavnom pravcu neprijateljskog udara koji je išao iz pravca Dvor - Glina - Velika Gorica.

Neprijateljske snage su nakon pada Petrinje, krenule u odlučujući napad na ovom pravcu. Širok prostor, male, razvučene i slabo naoružane postrojbe, prvo su pokušale obraniti položaje, no snaga neprijatelja, neiskustvo, organizacijske slabosti, dovele su do proboja crte obrane.

Unatoč pokušajima povrata položaja kontranapadom 2. gbr, sve je ostalo na pokušaju. Sva sila izbjeglica i postrojbi povlačila se na pravcu Pokupskog. Pokušaji zaustavljanja neprijateljskih snaga, sveli su se samo na njegovo usporavanje. 

ZADAR U OKRUŽENJU VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Zauzevši položaje na desnoj obali Kupe, neprijateljske snage su pripremile osnovu za konačni napad na Zagreb sa jednog od dva planirana pravca. Standardna pljačka koja je redovito slijedila nakon zauzimanja od strane neprijatelja, ali i potpuno razbijanje neprijateljskog napada na pravcu Novska - Kutina - Zagreb, gdje je nostitelj obrane bila 1. gbr. , doveli su do dramatičnih događaja koji će ubrzo uslijediti.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • zagabria1:

    Ja sam bio tada uživo. Još nismo bili dovoljno naoružani i organizirani ali nije bilo šanse da neprijatel išta ozbiljnije napravi u napadu na Zagreb. Bio sam tamo i kod nas je samo rastao bijes a nikakavog kukavičluka nije bilo. ... prikaži još! Pa ne možeš osvojiti milijunski grad pogotovo ako si vojska kao četnici

  • fake:

    opanci na mukama,njihov bijes zbog poraza je sladak i neopisiv.

  • vorda400:

    Nisam taj dio rata tak shvatio ali ne znam u kojem paralelnom svemiru bi pijani četnici koji su bili sa druge strane prešli kupu i pregazili skoro 80km do Zagreba? lako im je bilo u Slavoniji ovo je sasvim drugačiji teren