Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OBLIKU KVADRATA

VIDEO Na Bačvicama snimljeni jedinstveni valovi, mogu biti opasni za brodove

Dalmacija danas
10.01.2023.
u 23:58

Križni valovi inače se formiraju kada se valovi sudaraju iz različitih smjerova, stoga stvaraju svojevrsni kvadrat na površini

Zanimljiv fenomen uočen je ovih dana u uvali Bačvice u Splitu. Naime, na moru se mogla vidjeti pojava koja podsjeća na ''križne valove'', a cijela scena snimljena je ovoga utorka u poslijepodnevnim satima.

Kako prenosi Dalmacija Danas, križni valovi inače se formiraju kada se valovi sudaraju iz različitih smjerova, stoga stvaraju svojevrsni kvadrat na površini. Osim toga, izgledaju bezopasno na površini, ali pod vodom postoje snažne struje koje mogu brodovima stvoriti velike probleme.

''Ovi se valovi često javljaju na Bačvicama i to prilikom puhanja juga koje tjera valove pod kutom oko 45 stupnjeva na taj dio obale. Sam njihov oblik je takav zbog dubine mora koja je mala. Dakle, po mojem mišljenju, riječ je o refleksiji, a ne o dva vala koja nastaju zbog smjera dvaju vjetrova, odnosno prirodnom fenomenu poznatom kao kvadratni valovi'', objasnio je ranije Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković.

Ključne riječi

Komentara 3

OT
otrovnijezik
02:03 11.01.2023.

Ma daj to su kockice i more nas podržava i šalje poruku pred rukometno prvenstvo.

ST
starigrad
11:04 11.01.2023.

Za sve je to kriva korona! ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije