Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad crnog mora

VIDEO Kako je ruski avion oborio američki dron?: Objavljena animirana simulacija incidenta

SU-27
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 09:47

Bijela kuća je presretanje bespilotne letjelice od strane ruskog zrakoplova nazvala "nesmotrenim". Rusija je incident nazvala "provokacijom" i pozvala SAD da prekine 'neprijateljske letove'.

Medijska kuća CBS je objavila animiranu simulaciju incidenta nad Crnim morem u kojem se ruski borbeni avion sudario s američkim dronom. Jedan od ruskih mlažnjaka, naime, udario je u propeler drona.

Sudar je učinio dron "nesposobnim za letenje" i dužnosnici su ga srušili u more, izvijestio je Pentagon. Bijela kuća je presretanje bespilotne letjelice od strane ruskog zrakoplova nazvala "nesmotrenim". Rusija je incident nazvala "provokacijom" i pozvala SAD da prekine 'neprijateljske letove'.

"Naš zrakoplov MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9", rekao je general američkih zračnih snaga James Hecker. Dva ruska borbena zrakoplova sudjelovala su u incidentu, priopćilo je Europsko zapovjedništvo SAD-a. 

Prije sudara, avioni su izlili gorivo na dron i letjeli ispred njega "na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način", priopćilo je Europsko zapovjedništvo. Ruski zrakoplov vjerojatno je oštećen u incidentu, ali je ipak sletio nakon toga, rekao je Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona. Nije htio reći gdje je avion sletio.

Rusija je pak incident nazvala "provokacijom". Pozvala je SAD da prekine 'neprijateljske letove', nakon sudara. Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov nazvao je neprihvatljivim američke vojne aktivnosti u neposrednoj blizini ruskih granica. 

"Zabrinuti smo zbog neprihvatljive aktivnosti američke vojske u neposrednoj blizini naših granica. Dobro nam je poznata svrha korištenja takvih bespilotnih izvidničkih i udarnih vozila. Što rade tisućama kilometara od SAD-a? Odgovor je očigledan: oni prikupljaju obavještajne informacije koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij.

Postavimo si jedno retoričko pitanje: da se, primjerice, ruski udarni dron pojavi u blizini New Yorka ili San Francisca, kakva bi bila reakcija američkog zrakoplovstva i mornarice? Siguran sam da bi akcije američke vojske bile beskompromisne prirode, ne dopuštajući "proboj" svog zračnog ili pomorskog prostora", kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 19

AN
anto9
12:48 15.03.2023.

djeca u predskolskoj bolje animacije prave

Avatar Balcanicus
Balcanicus
19:38 15.03.2023.

Amerikanci trebaju objaviti snimke koje je napravio dron, tada bi stvari bile jasnije. Te snimke postoje.

Avatar Foton
Foton
20:06 15.03.2023.

Svi i svatko moze letiti po Internacionalnom nebu, cak kad se to Rusima ne svidja. Mozda ce od sada dronovi imati pratnju F22 ili F35, pa ce onda padati Sukhoi i Migovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije