Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Pogledajte kako su HGSS-ovci spašavali penjača helikopterom usred nevremena

U 13,50 sati upućen je poziv za pomoć, a zbog prirode nastanka ozljede, velike vrućine i vremena potrebnog da se dođe do unesrećenog zatražena je pomoć helikoptera HRZ -a i letača spašavatelja.
31. kolovoza 2018. u 15:44 1 komentara 1250 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Pripadnici HGSS-a nedavno su objavili fotografiju sandala koje je nosio turist koji je pao sa stijene i slomio ruku na Biokovu. Neodgovorni turist imao je sreće te je preživio zahvaljujući reakciji HGSS-ovaca. Osim spašavanja neodgovornih izletnika, HGSS-ovci se suočavaju i s mnogo ozbiljnijim situacijama.

HGSS-ova akcija spašavanja na Ziru Pao s vrha HGSS spasio 'planinara' u sandalama: 'Više sreće nego pameti'

Jedna od njih dogodila se prije gotovo dva tjedna, točnije 18. kolovoza na južnoj strani Ercegove gradine na Biokovu. Tamo je zbog odrona stijene došlo do ozljede 41-godišnjeg penjača koji je slomio desnu nogu.

U 13.50 sati upućen je poziv za pomoć, a zbog prirode nastanka ozljede, velike vrućine i vremena potrebnog da se dođe do unesrećenog zatražena je pomoć helikoptera HRZ -a i letača spašavatelja

Na teren je prva izašla makarska zemaljska ekipa sastavljena od 11 spasitelja koji su pripremili sidrište, a do njih je ubrzo došao i letački dio ekipe. Nakon preleta terena, iz helikoptera se spustio jedan spasitelj s radiovezom koji je u 15,50 sati došao do unesrećenog.

hgss Dramatično Makedonski planinar na Paklenici padao 15 metara i ostao visjeti na 120 metara visine

Nakon pružanja prve pomoći i imobilizacije unesrećen je pripremljen za transport u brdskoj nosiljci. Ubrzo dolazi do nagle promjene vremena i počinje jaka kiša uz vjetar i grmljavinu koja je dovela u pitanje brzu evakuaciju helikopterom. Iskusna posada helikopterom je došla iznad ekipe u stijeni i na 50 metarskom užetu izvukla unesrećenog te ga transportirala u Bašku Vodu.

Akcija spašavanja ličkog HGSS-a Lika Dramatična akcija spašavanja: HGSS-ovci usred noći spasili dvoje planinara

Nakon zbrinjavanja unesrećenog zemaljska ekipa otežano se penjala zbog skliskih stijena do vozila pazeći da se nitko ne ozlijedi. Akcija je završena u 19.28 kada su se vratili u bazu.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • nogogaz:

    Nasi su tribali vise suradjivat sa slovencima, koji su vrhunsko obuceni i opremljeni za svakovrstna spasavanja. U turist sezoni mogli su nasi na obuku njima a oni pomagat našima.