Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVENCIJA

VIDEO Dr. Lauc objavio savjete za koronavirus: 'Vlažni prostori mogu biti presudni'

Gordan Lauc
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
13.03.2020.
u 09:16

Profesor Gordan Lauc, direktor Projekta ljudskog glikoma (Human Glycome Project) objašnjava jednostavan trik koji će pomoći vašim glikanima da vas obrane protiv COVID-19.

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc objavio je video u kojem objašnjava ključne stvari za prevenciju od koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Jedna stvar koju znamo jest da su glikani važni za interakciju ljudi i patogena, pa tako i virusa. Želim vam reći jednostavan trik koji možete napraviti kako bi se vaši glikani borili protiv virusa, što je trenutačno vrlo važno zbog postojeće pandemije COVID-19 virusa", govori Lauc na početku svog videouratka.

Naš urođeni obrambeni mehanizam, tvrdi Lauc, pokušava blokirati ovu interakciju tako da izlučuje sluz – vrlo kompleksne polisaharide koji tvore viskoznu tekućinu na površini tih glikana. I ta sluz, govori znanstvenik, penje se uzlazno u našim dišnim putevima i tako hvata sve viruse koji se vežu na glikane za koje misle da su naše stanice. Tako ih uklanjaju iz naših dišnih puteva i prenose u probavni trakt, gdje su uništeni kiselinom.

"Ovaj mehanizam ima jedan problem – ne može se nositi s vrlo suhim zrakom koji imamo u grijanim prostorima. Ako imamo grijanu prostoriju i onda provjetrimo prostoriju (što nam je potrebno kako bismo imali svježi zrak u prostoriji), zrak koji je temperature otprilike 0°C i 100% vlage sadržavat će tek oko 5 grama vode po kubnom metru. Kad uđe u prostoriju i zagrije se na 25°C, i dalje će biti tih 5 grama vode, no to je sada otprilike tek 20% vlage, a 20% vlage je vrlo suh zrak. Ono što se događa jest da voda iz naših površina odlazi u zrak i zrak zapravo suši naše mukozne slojeve i kad se sluz isuši, ne može nas više štititi od virusa", kaže Lauc dodavši kako je ključno održavati vlažnost naše mukoze, što je relativno jednostavno tijekom dana, jer čak i u suhom zraku možemo često piti vodu, par gutljaja svakih par minuta i tad će mukoza biti vlažna i djelovat će protiv virusa.

"Malo je kompliciranije tijekom noći pa moramo razmišljati o povećanju vlage u zraku – možemo koristiti ovlaživače zraka, možemo pustiti vodu da zavrije ili staviti mokre ručnike na radijatore kako bi vratili vlagu u zrak", zaključuje naš znanstvenik.

Govoreći o pandemiji kao takvoj, istaknuo je kako osim pranja ruku i izbjegavanja socijalnih kontakata moli ljude da usreće svoju mukozu. "Dajte joj vlage, pomozite vašim glikanima da se bore protiv virusa jer su glikani naše primarno oružje protiv virusa i važno je da ih ne isušujemo."

Komentara 20

DU
Deleted user
10:26 13.03.2020.

To su savjeti generalne prevencije odnosno stanje trepetljikastog epitala dišnih puteva doista ovisi o (re)hidrataciji organizma - ali teško očekivati da će to sve navedeno pomoći u izravnoj konfrontaciji s iskašljajem zaražene osobe i sličnim situacijama. Jest, može to statistički prorijediti - i to je nešto - ali prevelike nade u to polagati, mislim da nije realno. Inače, nemoguće je bilo koga uvjeriti u potrebu (re)hidratacije i u normalnim životnim okolnostima odnosno svi znaju što je za njih najbolje, npr. da hladna piva predstavlja idealno sredstvo -iako kasnije via alkohol kao diuretik gube vodu iz organizma, u konačnici. Itd. itd. - jedini koji se drže liječničkih savjeta su trkači maratona jer tamo je (hiper)hidratacija temelj eventualnog sportskog uspjeha i na postajama uz stazu su pripremljeni a priori kokteli s pojedinim elektrolitima za specifičnog trkača.

MA
marsovac
17:35 13.03.2020.

znaci sex otkazan do daljnjega,.............

SK
Skviki
09:45 13.03.2020.

Uz to piti redovno vruci caj, (a i propolis ne skodi koji sadrzi 96%-tni alkohol)s vramena na vreme par kapi u usta i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije