Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Vigilare

Vice Batarelo ministru Nakiću: Kada počinje ljudski život?

Dario Nakić
Marko Lukunić/PIXSELL
12.06.2016.
u 10:18

"Možete li kao ministar stvarno pred cijelom hrvatskom općom i stručnom javnosti tvrditi da te tablete nisu abortivne", upitao je Batarelo Nakića.

Predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo žestoko je kritizirao ministra zdravlja Darija Nakića zbog odluke Ministarstva zdravlja o ukidanju ljekarničkog upitnika pri kupnji tableta ellaOne i Escapelle odnosno liberalizaciji "pilula za dan poslije".

- To nisu abortivne pilule, ove su tablete na slobodnom tržištu EU otprije i jedino smo ukinuli upitnik koji pacijentice dovodi u diskriminatorni položaj. Stav je i stručnih društava da se on ne mora ispunjavati – komentirao je prije nekoliko dana ministar zdravlja Nakić

U najnovijem priopćenju Batarelo tvrdi da su te tablete mogu dovesti do abortusa te da je to znanstvena činjenica. 

Priopćenje Batarela prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani ministre Nakiću! Nakon Vašeg odgovora na našu reakciju, moram konstatirati da ili ste neznalica ili namjerno govorite neistine i širite farmaceutske (lažne) dogme o tzv. “pilulama za dan poslije”. Možete li kao ministar stvarno pred cijelom hrvatskom općom i stručnom javnosti tvrditi da te tablete nisu abortivne? Te pilule (ellaOne i Escapelle) itekako mogu dovesti do abortusa stoga one jesu abortivne. To je znanstvena činjenica.

Možete li kao ministar dokazati suprotno za sljedeće: ako se nezaštićeni spolni odnos dogodi u vrijeme najplodnijih dana ciklusa, pilula ne može spriječiti susret spermija i jajašca, ali može spriječiti nidaciju, tj. da se embrij (zametak) ugnijezdi u maternicu dovodeći tako do smrti embrija, to jest novog ljudskog bića. Ministre, kada počinje ljudski život? Ministre, hoćete li moći živjeti sa svojom savješću znajući da i mnogi maloljetnici i čak njihovi roditelji, podržavaju uzimanje tih pilula jer ste Vi lažno rekli da one „nisu abortivne već sprječavaju neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije“?

Kao član navodne konzervativne Vlade trebali biste imati jasan stav, a ne “kako vjetar puše” i nastaviti se skrivati iza što onoga je započela SDP-ova vlast. Te pilule su štetne za žensko zdravlje i smrtonosne (abortivne) za ljudske embrije (nova ljudska bića).

Očekujem (kao i mnogi drugi ljudi koji Vas izravno ovih dana kontaktiraju) da prihvatite znanstvene činjenice o tim pilulama i u skladu s time reagirate. Očekujem i od ‘konzervativne’ stranke HDZ-a, pogotovo ako dođe do promjena u hrvatskoj Vladi, da ispravi štetne stavove koje kao minstar odašiljete i da Vas smijene s te odgovorne pozicije", stoji u Batarelovom priopćenju. 

Komentara 34

Avatar slaven00
slaven00
12:35 12.06.2016.

provedeno istrazivanje u SADu je utvrdilo da te pilule ne djeluju ako je ovulacija vec zapocela, tj. da je isti broj trudnoca i kod onih koje su uzele pilulu i kod onih koje nisu. Inace, bez obzira na to, u prosjeku 30% nezasticenih spolnih odnosa tijekom perioda ovulacije rezultira ugnjezdjivanjem oplodjenje jajne stanice, odnosno 70% ih se ne ugnjezdi. Ako cemo ici po liniji razmisljanja mr. Batarela, Opusa Dei i Katolicke Crkve - svi oni pravovjerni katolici koji izbjegavaju koristenje kontracepcije su vrlo vjerojatno uzrokovali velik broj pobacaja tijekom svog spolno aktivnog zivota. Nemojmo biti smjesni. Ovakvi likovi, kao sto je to drugi komentator vec ustvrdio, sluze samo za potpirivanje emocija da bi se skrenula paznja sa stvarnih problema. I ja bi najradije da nikada na svijetu ne bude ni jednoga pobacaja nikada vise, ali uvoditi zabranu samo na ideoloskim temeljima bez jasne vizije kako bi se ta zabrana i provela je obicni populizam. Za trudnocu zna samo zena koja je i trudna(pa cak ni ona) i kad pobaci za to ce znati samo ona i osoba koja je izvela pobacaj. Ako se za postupak koji traje 10min placa i po 3000kn za ocekivati je da bi se u slucaju zabrane preko noci razvilo crno trziste sto znaci da bi imali situaciju da bi statisticki imali 0% pobacaja, a u realnosti bi broj pobacaja ostao isti samo vise nebi imali mogucnost kontakta sa zenama koje ga zele izvesti da ih pokusamo razuvjeriti i pomoci im da bi se mogle predomisliti. Dok se novac ulupava u raznorazne sprtske, gay, i vjerske organizacije, Hrvatska ima akutan nedostatak Zenskih kuca koje, dok ovo pisem, odbijaju zene kojima je potrebna pomoc jer nemaju dovoljan broj kapaciteta. Zene koje su na ugovoru na odredjeno mogu ocekivati da im taj ugovor nece biti produljen u slucaju trudnoce. Realno bi bilo ici na rjesavanje onog sto se moze rjesiti da se nezeljene stvari u drustvu smanje na minimum, a ne sve "rjesavati" dzonom.

LA
Lavica7
16:52 12.06.2016.

U Australiji se ista pilula ( Morning after) kupuje u svakoj farmaciji bez problema i papirologije. Ime joj govori oduzini djelovanja...jutro nakon....

VO
voda
11:24 12.06.2016.

Abortus je za desnicu isto kao lgbt za ljevicu, tema kojom elite lože narod kako se ne bi dosjetili kako nas bankari i kompanija kradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije