Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Vigilare
Povratak na članak

Vice Batarelo ministru Nakiću: Kada počinje ljudski život?

"Možete li kao ministar stvarno pred cijelom hrvatskom općom i stručnom javnosti tvrditi da te tablete nisu abortivne", upitao je Batarelo Nakića.

Komentari 34

Avatar slaven00
slaven00
12:35 12.06.2016.

provedeno istrazivanje u SADu je utvrdilo da te pilule ne djeluju ako je ovulacija vec zapocela, tj. da je isti broj trudnoca i kod onih koje su uzele pilulu i kod onih koje nisu. Inace, bez obzira na to, u prosjeku 30% nezasticenih spolnih odnosa tijekom perioda ovulacije rezultira ugnjezdjivanjem oplodjenje jajne stanice, odnosno 70% ih se ne ugnjezdi. Ako cemo ici po liniji razmisljanja mr. Batarela, Opusa Dei i Katolicke Crkve - svi oni pravovjerni katolici koji izbjegavaju koristenje kontracepcije su vrlo vjerojatno uzrokovali velik broj pobacaja tijekom svog spolno aktivnog zivota. Nemojmo biti smjesni. Ovakvi likovi, kao sto je to drugi komentator vec ustvrdio, sluze samo za potpirivanje emocija da bi se skrenula paznja sa stvarnih problema. I ja bi najradije da nikada na svijetu ne bude ni jednoga pobacaja nikada vise, ali uvoditi zabranu samo na ideoloskim temeljima bez jasne vizije kako bi se ta zabrana i provela je obicni populizam. Za trudnocu zna samo zena koja je i trudna(pa cak ni ona) i kad pobaci za to ce znati samo ona i osoba koja je izvela pobacaj. Ako se za postupak koji traje 10min placa i po 3000kn za ocekivati je da bi se u slucaju zabrane preko noci razvilo crno trziste sto znaci da bi imali situaciju da bi statisticki imali 0% pobacaja, a u realnosti bi broj pobacaja ostao isti samo vise nebi imali mogucnost kontakta sa zenama koje ga zele izvesti da ih pokusamo razuvjeriti i pomoci im da bi se mogle predomisliti. Dok se novac ulupava u raznorazne sprtske, gay, i vjerske organizacije, Hrvatska ima akutan nedostatak Zenskih kuca koje, dok ovo pisem, odbijaju zene kojima je potrebna pomoc jer nemaju dovoljan broj kapaciteta. Zene koje su na ugovoru na odredjeno mogu ocekivati da im taj ugovor nece biti produljen u slucaju trudnoce. Realno bi bilo ici na rjesavanje onog sto se moze rjesiti da se nezeljene stvari u drustvu smanje na minimum, a ne sve "rjesavati" dzonom.

VL
LA
Lavica7
16:52 12.06.2016.

U Australiji se ista pilula ( Morning after) kupuje u svakoj farmaciji bez problema i papirologije. Ime joj govori oduzini djelovanja...jutro nakon....

VL
DU
Deleted user
10:44 12.06.2016.

Dan poslije nek si svatko kupi... Ako može...

VL
SI
Sittingbull
17:53 12.06.2016.

Dvojica konzervativnih likova se nadmudruju. Zanimljivo.

VL
MO
modrulj
15:08 12.06.2016.

Svaki biolog zna da zivot ne pocinje zacecem jer covjek nije jednostanicni organizam kao ameba. Zigota covjeka nije organizam. Zivot pocinje kad se razviju organi neophodni za zivot organizma, ukljucujuci mozak, srce, pluca i drugi. Prica o zacecu kao pocetku zivota je idiotizam neobrazovanih ljudi.

VL
VO
voda
11:24 12.06.2016.

Abortus je za desnicu isto kao lgbt za ljevicu, tema kojom elite lože narod kako se ne bi dosjetili kako nas bankari i kompanija kradu.

VL
NE
nemanatrag
16:57 12.06.2016.

Batarelo jeftina ti je kazuistika...da je kontrolirati tuđe živote i možda lomačama pravdu istjerivati...

VL
DU
Deleted user
11:43 12.06.2016.

Glupost nema kraja. Sada u poljskoj traze da zena koja spontano pobaci kazneno odgovara jer je ubila dijete. Naime smatraju ako je svojim načinom zivota doprinijela tome da treba kazneno odgovarati.

VL
DU
Deleted user
11:30 12.06.2016.

Vice dosa si nama soliti pamet. Odi doma u Australiju pa tamo melji samo bi te tamo gledali kao psihijatrijski slucaj.

VL
Avatar comparator
comparator
11:00 12.06.2016.

Život je počeo i on teče i spoj je kemije fizike i slučajnosti koju čovjek želi podrediti sebi za korist . Nije li smiješno postavljati pitanja putem javnosti kad i sami znamo da ne postoji jedinstven stav sviju nas i neće ga nikad biti . Zato postoji konsenzus do kojeg se dolazi političkim putem i zakonom se izbjegava veča šteta u nastojanju sačuvanja prava na život ugroženih vrsta u koju ne spada čovjek jer je ugrozio planet. Sedam milijardi ljudi ugrožava ekološku stabilnost i svojim iracionalnim ponašanjem uzurpira pravom na komfor na teret opstanka civilizacije i nivoa koji je dostigao izuzetno visoku razinu . Egoizam koji čovjek osjeća kao potrebu je na našu žalost konstanta prepreka stabilnosti koju unatoč dosegu znanosti nismo u stanju ugraditi i u standard prosječnog građanina pa ni u politički trend .

VL
MM
Matan matan
11:09 12.06.2016.

Jasno je da tablete sprijecavaju ovulaciju ali što ako je do ovulacije došlo Prije konzumacije pilule.To gosp.dr.nije rekao.Inače tko voli nek izvoli.

VL
Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
11:10 13.06.2016.

@aligatorx mi odgovara: „S dijelom tvog promišljanja bih se složio kako tijekom našeg života mnogi, u pravilu nepravedno, odlučuju o našem životu. U pravilu tu se radi o odlukama koje će manje ili više usmjeriti naš život, a nerijetko na te odluke ili na njihovu provedbu i sami možemo donekle utjecati. Kod abortusa se radi o svjesnom ubojstvu živog ljudskog bića. Ljudskog bića koje niti može na odluku utjecati niti joj se suprostaviti. To ljudsko biće nije vlastito tijelo majke već ljudsko biće za sebe, u tom trenutku još nejako dijete. Stoga se ne slažem s tobom da je to "prije svega odluka žene i njeno neotuđivo pravo izbora" jer ovdje se ne radi o njenom tijelu. Njeno pravo uvjetno može biti da sama sebi oduzme život, ali nema pravo oduzeti život djetetu koje nosi.“ Na sreću, mi se nikad nećemo složiti oko pitanja jeli embrij ljudsko biće ili to nije. Kažem na sreću jer je to isforsirano, političko pitanje. Znanstveno teško da može biti jer čovjek nije samo tkivo, krv i meso. Ta nakupina staničnog tkiva postaje čovjekom kad ga Duh Sveti dotakne i u njemu se ugnjezdi. Ne postoji znanstvena metodologija koja može objektivno utvrditi kada se to dogodilo. Stvar se može motriti i s filozofske strane pa se može reći da je embrij potencijalni čovjek, ali i spermij i jajašce su potencijalni ljudi. Tanka je crta između ovakvih razmišljanja i nedokučive mistike ljudskog života, ali svakako nije znanost. U tom smislu držim da je usporedba abortusa sa "svjesnim ubojstvom ljudskog bića koje se nemože braniti", blago rečeno, nategnuta. Sve to ipak nije nikakovo opravdanje za abortus kao fizički i mentalno drakonski, invazivni postupak koji ostavlja digotrajne traumatične posljedice na psihu svakog normalnog čovjeka i njegovog bližeg ili daljnjeg okruženja. S druge strane drago mi je da smo se složili oko svakodnevnog uzurpiranja prava na život dostojan čovjeka od strane inih institucija, faktora i sustava u ovozemaljskom životu.

VL
LA
Lavica7
18:33 12.06.2016.

So na to kaze Zeljka Markic? I njena firma?!

VL
MA
maddog
23:06 12.06.2016.

Reci mu Nakicu to je tvoj glasač hihihi!!!!

VL
BR
Brontops
10:52 12.06.2016.

Svatko svakome, koji nema isto misljenje, poklapa i to putem medija. Do kada?

VL
DU
Deleted user
11:14 12.06.2016.

Nažalost crkve su postale najveći rasadnik zla.

VL
Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
11:49 12.06.2016.

"Liberalna filozofija misli da može presuđivati koja ljudska bića imaju, a koja nemaju pravo na život." To je tvrdnja konzervativne filozofije. Međutim, iako embrij jest život on u tom stadiju nije nikakvo biće, a kamoli čovjek. To ne znači da je abortus, pak, jednostavan zahvat u smislu njegovih psiholoških posljedica na ženin i obiteljski mentalni status. Malo koja žena i obitelj će se odlučiti na takav zahvat bez razmišljanja i određenih, za obitelj i nju opravdanih razloga. Ipak to je prije svega odluka žene i njeno neotuđivo pravo izbora tj. pravo da je "svoga tela gospodar" kao uostalom i svakog muškarca. Dakle pitanje ne glasi "kada započinje život" već "tko ima pravo da odlučuje o ljudskom životu?" Nažalost, svi si uzimaju za pravo da odlučuju o ljudskom životu, ako ljudski život shvatimo u svoj svojoj punini, a ne samo kao biološku hibernaciju staničnih skupina ljudskog tkiva. O takvom životu koji se događa duhovnom ljudskom biću odlučuju tijekom cijelog njegovog trajanja razne institucije, vladine i nevladine od političkih, religijskih, društvenih, pravosudnih, a pitanje odakle im legitimitet za takvo pravo. Posljedice takvog neodgovornog ponašanja: odgojna zapuštenost, slaba ili nezdrava prehrana, neobrazovanost, funkcionalna i doslovna nepismenost, nekultura, kmetsko-ropski odnos u obitelji i na poslu, masovna nezaposlenost, okrutne i nepravedne pravosudne odluke, pljačkaški odnos države, financijskog i društveno-gospodarskog sustava općenito, vidljive su na sve strane širom svijeta, a bogme i u našoj domovini. To je stvarni život realnog ljudskog bića na ovome svijetu. Polazeći od takvog pogleda na život, njegova embrionalna faza svakako nije za usporedbu s ljudskom fazom. Uostalom, u Hrvatskoj broj pobačaja konstantno pada i nikad nije bio manji nego je danas. Ali natalitet također. Razmislimo malo što je na stvari, što i tko treba učiniti da se ljudski život ne svodi na ovu zemaljsku dolinu suza i pripremu za onaj zagrobni dio.

VL
Avatar tkozna
tkozna
10:57 12.06.2016.

Ono što je začeto, što je to? Zametak,kaj ne! Do ljudskog bića ima još cca 9 mjeseci!

VL
Avatar tkozna
tkozna
10:52 12.06.2016.

Ono što se nije napravilo ili se nije rodilo, niti ga ima, niti ga je ikad bilo niti će ga ikad biti!

VL
PU
Pulchrum
16:47 12.06.2016.

Bravo, gdine Batarelo, netko mora biti vitez i boriti se za prava doista najugroženijih, a to su nevina djeca - od začeća

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.