Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječ stručnjaka

Veterinari upozoravaju: Životinje s kratkim njuškama pate cijeli život

Foto: Pixsell, Arhiva
1/3
24.11.2021.
u 14:35

U kampanji Veterinari protiv brahicefalizma snimljen je i video koji govori o dramatičnom zdravstvenom problemu tih životinja i slomljenom srcu njihovih vlasnika, ali i naglašava utjecaj koji imaju veterinari čiji je životni cilj pomoći životinjama

Veterinari i organizacije za zaštitu životinja već godinama upozoravaju da zbog fizičkih osobina koje su uzgajivači ciljano kod njih pokušavali dobiti brahicefalični psi, poput mopsa, francuskog i engleskog buldoga, pekinezera, strašno pate. Kratka njuška i zdepasta građa razlog su niza poremećaja. Većina ih je gotovo stalno bez daha, posebno teško podnose vrućinu, a zbog tipično naboranog nosa kod njih se češće javljaju i infekcije kože i očiju.

U Nizozemskoj su nakon zakona koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo potomstvo prošle godine donijeli odluku i da čistokrvni psi s kratkim njuškama, ako ne zadovoljavaju kriterije zakona, više neće dobivati rodovnicu nego samo potvrdu o podrijetlu. Bio je to veliki uspjeh nizozemske organizacije za zaštitu životinja Dier&Recht u borbi protiv uzgoja pasa s kratkim, tupim njuškama.

No, popularnost pasmina poput francuskih i engleskih buldoga i mopsa eksplodirala je posljednjih godina, a trenutačno je zavladao i trend “egzotičnih” boja, radi čega im cijene vrtoglavo rastu. Veterinari diljem svijeta bore se protiv toga modnog trenda radi kojeg na kraju životinje pate. To nisu samo psi, sada se uzgajaju i mačke, zečevi, pa čak i konji koji imaju sve kraće lice i deformiranu formu. Oblik tijela kod svih tih životinja dovodi do velikih teškoća s disanjem, infekcija kožnih nabora, trauma oka, bolesti kralježnice i paralize, problema sa zubima, što može biti pogubno za zečeve i konje, i u konačnici do problema s reprodukcijom.

Veterinari Europe ujedinili su se i još jednom poslali snažnu poruku. FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Association), vodeći Savez veterinarskih udruga Europe, u suradnji s dr. Emmom Milne, objavila je i video u kojem veterinari i veterinarski tehničari iz Europe i Ujedinjenog Kraljevstva mole ljude da ne kupuju životinje spljoštena lica.

– Zovu me veterinari iz cijelog svijeta opisujući nemoć koju osjećaju gledajući te životinje kako svakodnevno pate samo zbog svoje pasmine. Kada opstanak pasmine doslovno ovisi o veterinarskoj intervenciji, moramo postaviti i neka etička pitanja. Odlučila sam napraviti video da bih dočarala kako se osjećam. FECAVA dijeli moj stav o dobrobiti i odmah mi je pružila veliku podršku – objašnjava dr. Milne, osnivačica kampanje Veterinari protiv brahicefalizma, i dodaje da je to bio sjajan timski rad.

– Video govori ne samo o dramatičnom zdravstvenom problemu tih životinja i slomljenom srcu njihovih vlasnika, već naglašava utjecaj koji imaju veterinari čiji je životni cilj pomoći životinjama. Jednostavno želimo utjecati na uzgoj životinja za koje znamo da će vrlo vjerojatno patiti tijekom života, odnosno tijekom većine svog života. Nadamo se da će se ta poruka čuti što dalje – ističe dr. Ann Criel, predsjednica Grupe za dobrobit u FECAVA-i koja putem svojih udruga članica predstavlja više od 25.000 veterinara za kućne ljubimce u 39 europskih zemalja.

U kampanju Veterinari protiv brahicefalizma (Vets Against Brachycephalis) uključili su se veterinari, tehničari i srodni stručnjaci iz 66 zemalja, 78 veterinarskih organizacija te udruga za dobrobit životinja. Svi oni odlučni su da je dosta patnje životinja koje imaju sve više problema zbog toga što se čovjek umiješao u njihovu genetiku. I to samo kako bi zadovoljio svoje želje, ne razmišljajući o dobrobiti životinja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije