Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očajni udomitelji

Veterinari su došli u stan i ubili nam štene pred očima

prijatelji životinja,prosvjed (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
18.06.2012.
u 14:35

Nakon što je kod jednog psa pronađen virus, nadležni su odlučili eutanazirati sve necijepljene pse koji su u Dumovcu bili u kontaktu sa zaraženim

Vijest o eutanaziji čak 37 pasa iz azila u Dumovcu zbog sumnje na zarazu bjesnoćom digla je na noge udomitelje pasa, Udruge za zaštitu životinja, ali i djelatnike azila.

Naime, u “vikend-akciji” veterinarske inspekcije, koja je djelovala prema nalogu Ministarstva poljoprivrede, eutanazirani su psi iz azila, ali i oni koji su nedavno udomljeni i to bez prijašnjeg testiranja.

Gdje se zarazio?

Nakon što je pronađen virus bjesnoće jednog nastradala psa, inspektori su odlučili eutanazirani sve necijepljene pse koji su u Dumovcu bili u kontaktu sa zaraženim. Iz azila Dumovec oglasili su se priopćenjem u kojem tvrde da pas kod kojega je otkrivena bjesnoća i zbog kojeg je cijela operacija poduzeta nije bio zaražen dok je boravio u azilu, nego je na neki način zaražen poslije udomljavanja.

Ako se ta informacija dokaže, veterinarska inspekcija naprosto je izvršila pokolj nad desecima pasa koje se nije niti potrudila testirati. Ministarstvo poljoprivrede svoje optužbe usmjerava prema azilu, kriveći osoblje koje nije cijepilo pse protiv bjesnoće, a dopustilo je njihovo udomljavanje.

U biti su sami sebi uskočili u usta jer se upravo prema naputcima toga ministarstva psi ne smiju cijepiti protiv bjesnoće prije navršena tri mjeseca, a zaraženi pas je baš prešao tu granicu.

– Pas tijekom boravka kod nas nije pokazivao nikakve znakove bolesti pa smatramo da je tijekom tri tjedna od udomljenja mogao doći u kontakt s drugim izvorom te se zaraziti – tvrde iz Dumovca.

Optužbe na račun veterinarske inspekcije dolaze i od udomitelja kojima su također oduzeli i eutanazirali pse.

– Došli su veterinari i dok je jedan pisao zapisnik, drugi je pred našim očima ubio psa bez ikakva pregleda – kazala je udomiteljica, dodavši da je još u šoku. Istaknula je kako su ih inspektori zatekli u stanu, rekli im da je njihov pas boravio u kavezu sa zaraženim psom i da je eutanazija nužna.

Prijete tužbom

– Molili smo ih da psa stave u karantenu da vidimo je li zaista zaražen. Nudili smo i da sami snosimo troškove, ali nisu imali obzira, jednostavno su ubili štene – ispričala je udomiteljica. Dodala je da je užasnuta zbog saznanja kako postoji sumnja da je pas kod kojega je pronađen virus bjesnoće bio zaražen još u azilu jer ga je navodno kod udomitelja ugrizla lisica. Dakle, smatra udomiteljica, taj pas možda i nije zaražen u azilu pa nije mogao niti zaraziti druge pse koji su eutanazirani bez razloga, samo zato jer je informacija prekasno stigla ili zbog nečijeg nemara.

– Ispostavi li se da su nam psa uspavali zbog takva propusta, podignut ću tužbu – najavila je potresena vlasnica eutanazirana šteneta.

Iz ministarstva kazali su kako nemaju saznanja o ugrizu lisice nego da je prema njima izvor zaraze Dumovec. Poslali su i devet osoba na pregled radi preventivne zaštite od virusa bjesnoće.

Komentara 78

TI
tirkizna
09:13 20.06.2012.

Veterinar došao u stan? Tko ga je pustio? U stan može ući samo policija sa službenim nalogom, a ne nekakav veterinar! Veterinare nasilnike treba tuziti zbog povrede privatnog prostora, zbog mučenja životinja i zbog ubojstva živog bića bez suglasnosti vlasnika. Zamislite da tim veterinarima netko uđe u stan i napravi dar-mar! Ova država e zbilja postala Biafra!

Avatar Butch Coolidge
Butch Coolidge
14:56 18.06.2012.

Ne upucaju ga nego ga humano napune koktelom putem inekcije.

EL
ellen1976
14:51 18.06.2012.

Ne znam kakvi su to veterinarski inspektori koji samo tako upadnu nekome u dvoriste i upucaju psa....ne mogu vjerovati ili je mozda prica tipa one "rekla-kazala" Da se mom psu takvo sto napravi; dobio bi taj tzv. "inspektor" metak u ono sto se kod ljudi naziva glavom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije