Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Škare Ožbolt: Forenzičari kažu da je stranica hakirana

Za Troskota je ovo potvrda da Most ima najkvalitetniji stručni tim. Škare Ožbolt najavljuje podizanje tužbe
07. ožujka 2021. u 19:29 22 komentara 2912 prikaza
Vesna Skare Ozbolt
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Molim vas pogledajte naš program i taj na koji se oni pozivaju i vidjet ćete da ni zarez nije isti, a kamoli riječ. Radi se o hakiranju! Naš je program na našoj stranici u PDF formatu, a ovo što je hakirano, kako da to objasnim, nalazi se na samoj stranici u raznim sadržajima – govori nam Vesna Škare Ožbolt, koja je imala radnu nedjelju pa je nakon Utrine obilazila Dubravu.

ozbolt odbacila optužbe Škare Ožbolt: Moj program ni u jednoj rečenici nema podudarnosti s Mostovim

Građanima govori o svojoj viziji obnove grada, o kartici s 500 kuna za umirovljenike i drugim temama. Želi što više kontakata s građanima, kojima tumači svoj program za razvoj Zagreba. A upravo se taj program za razdoblje od 2021. do 2025. našao pod sumnjom da je u nekim dijelovima isti kao predizborni program s kojim su Most i njegov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev 2017. izašli na izbore. Pa sad tako imamo situaciju da se raspravlja o tome je li riječ o plagijatu, uspoređuju se pasusi i riječi...

Uključena je i forenzika pa su nakon pomne istrage u timu Škare Ožbolt došli do zaključka da je stranica te kandidatkinje za gradonačelnicu – hakirana! Hrvatska, eto, prati neke svjetske trendove pa se i kod nas u političkoj kampanji spominju hakeri. Kako bilo, u njezinu timu odmah su sastavili priopćenje u kojem se navodi da je netko izmijenio sadržaj kako bi joj se naštetilo u kampanji jer je počela biti faktor smetnje. Forenzičkom istragom utvrđen je, ističu, neovlašten pristup njezinim službenim internetskim stranicama. – Pojedini dijelovi naših rješenja mijenjani su tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši – tvrdi Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda, i dodaje da “Program za razvoj Zagreba” nema nikakve veze s programom Mosta.

Izrađen je, kaže, u suradnji s doktorandima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu, poduzetnicima i obrtnicima. Zanimljivo je, dodaje, što medijska nagađanja o autentičnosti programa započinju baš u vrijeme kad su prve prave ankete pokazale da Škare Ožbolt bira približno deset posto građana, što je, tumači, velik rezultat za osobu koju mediji nisu eksponirali i za koju se ne vežu nikakve kriminalne radnje. Škare Ožbolt neće posezati za niskim udarcima, jer, kako kažu u njezinu timu, “dame to ne rade”.

– Izborna utrka nerijetko je nepoštena i nedemokratska, a razvojem tehnologije samo postaje sofisticiranija – ističe Škare Ožbolt.

IZNIO PLANOVE ZA ZAGREB Otto Barić otkrio razloge povlačenja i što mu je ponudio jedan kandidat za gradonačelnika

Kandidat Mosta Zvonimir Troskot naveo je da je neugodno iznenađen činjenicom da je od riječi do riječi prepisala velik dio programa Mosta iz 2017.

– To je samo potvrda da Most ima najkvalitetniji stručni tim, a nažalost neki kandidati imaju ambiciju, ali ne i viziju, kao ni stručan tim potreban za vođenje tako velikog sustava kao što je Grad Zagreb ako je sve što mogu ponuditi copy-paste tuđeg rada – poručio je Troskot.

Što će, upitali smo Škare Ožbolt, dalje poduzeti? – Stavit ćemo malo jaču zaštitu i malo drukčije organizirati stvari, tako da ne vjerujem da će više biti ovakvog načina djelovanja, no očekujem još tko zna što – kaže.

Planira li podići tužbu?

– Što mi drugo preostaje? Vidljivo je više nego išta o čemu se tu radi. Moj program čist je kao suza i toliko je dobar... Uopće ne želim govoriti o Mostovu, kakav Mostov program? I to iz 2017.!? Ma dajte, molim vas...

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • prokurator:

    "Hakirali su mi stranicu jer sam stašno bitna, bila sam u ormaru 20 godina i brojala lovu, sad je love nestalo pa se vraćam u politiku, i evo odma me hakiralo!"

  • Crocirih:

    Platili tipu 500 kn da im napiše program, nije mu se dalo pa napravio copy paste. Našim političarima nije stalo do programa, zgrabi funkciju pa kradi.

  • Laufer:

    Koji bi se haker išao vašom stranicom baviti gđo. 🤣🤣🤣