Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE ZA PLAGIRANJE

Vesna Škare Ožbolt: Forenzičari kažu da je stranica hakirana

Vesna Skare Ozbolt
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
07.03.2021.
u 19:29

Za Troskota je ovo potvrda da Most ima najkvalitetniji stručni tim. Škare Ožbolt najavljuje podizanje tužbe

Molim vas pogledajte naš program i taj na koji se oni pozivaju i vidjet ćete da ni zarez nije isti, a kamoli riječ. Radi se o hakiranju! Naš je program na našoj stranici u PDF formatu, a ovo što je hakirano, kako da to objasnim, nalazi se na samoj stranici u raznim sadržajima – govori nam Vesna Škare Ožbolt, koja je imala radnu nedjelju pa je nakon Utrine obilazila Dubravu.

Građanima govori o svojoj viziji obnove grada, o kartici s 500 kuna za umirovljenike i drugim temama. Želi što više kontakata s građanima, kojima tumači svoj program za razvoj Zagreba. A upravo se taj program za razdoblje od 2021. do 2025. našao pod sumnjom da je u nekim dijelovima isti kao predizborni program s kojim su Most i njegov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev 2017. izašli na izbore. Pa sad tako imamo situaciju da se raspravlja o tome je li riječ o plagijatu, uspoređuju se pasusi i riječi...

Uključena je i forenzika pa su nakon pomne istrage u timu Škare Ožbolt došli do zaključka da je stranica te kandidatkinje za gradonačelnicu – hakirana! Hrvatska, eto, prati neke svjetske trendove pa se i kod nas u političkoj kampanji spominju hakeri. Kako bilo, u njezinu timu odmah su sastavili priopćenje u kojem se navodi da je netko izmijenio sadržaj kako bi joj se naštetilo u kampanji jer je počela biti faktor smetnje. Forenzičkom istragom utvrđen je, ističu, neovlašten pristup njezinim službenim internetskim stranicama. – Pojedini dijelovi naših rješenja mijenjani su tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši – tvrdi Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda, i dodaje da “Program za razvoj Zagreba” nema nikakve veze s programom Mosta.

Izrađen je, kaže, u suradnji s doktorandima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu, poduzetnicima i obrtnicima. Zanimljivo je, dodaje, što medijska nagađanja o autentičnosti programa započinju baš u vrijeme kad su prve prave ankete pokazale da Škare Ožbolt bira približno deset posto građana, što je, tumači, velik rezultat za osobu koju mediji nisu eksponirali i za koju se ne vežu nikakve kriminalne radnje. Škare Ožbolt neće posezati za niskim udarcima, jer, kako kažu u njezinu timu, “dame to ne rade”.

– Izborna utrka nerijetko je nepoštena i nedemokratska, a razvojem tehnologije samo postaje sofisticiranija – ističe Škare Ožbolt.

Kandidat Mosta Zvonimir Troskot naveo je da je neugodno iznenađen činjenicom da je od riječi do riječi prepisala velik dio programa Mosta iz 2017.

– To je samo potvrda da Most ima najkvalitetniji stručni tim, a nažalost neki kandidati imaju ambiciju, ali ne i viziju, kao ni stručan tim potreban za vođenje tako velikog sustava kao što je Grad Zagreb ako je sve što mogu ponuditi copy-paste tuđeg rada – poručio je Troskot.

Što će, upitali smo Škare Ožbolt, dalje poduzeti? – Stavit ćemo malo jaču zaštitu i malo drukčije organizirati stvari, tako da ne vjerujem da će više biti ovakvog načina djelovanja, no očekujem još tko zna što – kaže.

Planira li podići tužbu?

– Što mi drugo preostaje? Vidljivo je više nego išta o čemu se tu radi. Moj program čist je kao suza i toliko je dobar... Uopće ne želim govoriti o Mostovu, kakav Mostov program? I to iz 2017.!? Ma dajte, molim vas...

Komentara 22

PR
prokurator
16:47 07.03.2021.

"Hakirali su mi stranicu jer sam stašno bitna, bila sam u ormaru 20 godina i brojala lovu, sad je love nestalo pa se vraćam u politiku, i evo odma me hakiralo!"

CR
Crocirih
14:28 07.03.2021.

Platili tipu 500 kn da im napiše program, nije mu se dalo pa napravio copy paste. Našim političarima nije stalo do programa, zgrabi funkciju pa kradi.

LA
Laufer
13:39 07.03.2021.

Koji bi se haker išao vašom stranicom baviti gđo. 🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije