Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Pusić: Plan za put BiH prema EU je hrvatski

Nakon šest godina zastoja, BiH u rekordnom roku do predvorja Unije?
07. studenoga 2014. u 10:45 12 komentara 911 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić pohvalila se prekjučerašnjim sastankom u Berlinu gdje su britanski i njemački ministri vanjskih poslova podržali izradu nove europske politike prema BiH, a što je, kako je rekla Pusić, pokrenula upravo Hrvatska početkom ove godine.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo čekali su završetak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini kako bi izašli s novom proeuropskom inicijativom za tu zemlju. Šefovi diplomacije, Frank-Walter Steinmeier i Phill Hammond, predstavili su plan po kojem bi se novoizabrani bh. lideri pismenom izjavom obvezali na provedbu institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi s EU, te prihvatili obvezu da s EU dogovore široki plan reformi kojima će BiH napredovati na putu prema pridruživanju EU, uključujući i provedbu Kopenhaških kriterija.

Pozitivne reakcije

Ispune li bh. vlasti te uvjete odnosno obvežu li se na reforme, Njemačka i Velika Britanija će od EU tražiti da napokon stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon što BiH i praktično počne provoditi preuzete obveze, EU bi pozvala vlasti u Sarajevu da predaju zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u Uniji, a onog trenutka kada se reforme provedu EU bi odobrila BiH status kandidata. Ministri vanjskih poslova EU o tom bi planu trebali raspravljati 17. studenoga na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC), a Steinmeier i Hammond nadaju se da će dobiti podršku ostalih 26 svojih europskih kolega.

Prve reakcije govore da potpora neće izostati. State Department je preko glasnogovornice, Jen Psaki, odmah podržao njemačko-britanski plan, a oglasila se i visoka predstavnica EU i dopredsjednica Europske komisije, Federica Mogherini, kazavši da inicijativa dolazi u pravom trenutku. – Do sada su EU i njezini međunarodni partneri puno učinili kako bi zemlji pomogli u rješavanju izazova. Ali, potreban je novi duh u provedbi reformi koje su ključne ne samo za europski put BiH nego i za građane, što je i najvažnije – izjavila je Mogherini najavljujući i skori dolazak u Sarajevo.

Prvi test – uspostava vlasti

I prve reakcije u BiH na njemačko-britansku inicijativu su vrlo pozitivne. Za predsjednika R. Srpske Milorada Dodika, kojeg u Bruxellesu često kritiziraju, dobra je svaka inicijativa koja bi dovela do kretanja BiH prema EU, uvažava li ustavnopravni poredak u BiH i Daytonski sporazum te pravo odlučivanja koje imaju različite razine vlasti.
– Za nas je svaka takva inicijativa prihvatljiva, bez obzira na to što je destinacija prema kojoj se krećemo veoma daleka i neizvjesna – kazao je Dodik.

Međutim, prije nego što se poduzmu konkretni koraci u provedbi plana treba formirati vlast na svim razinama u BiH. Brza uspostava vlasti bit će prvi test spremnosti političara u BiH da deblokiraju europski put zemlje. Sve pobjedničke stranke u BiH put u EU navode kao jedan od prioriteta. Što se tiče EU, ona je spremna, barem u ovoj fazi, odustati od ultimativnog zahtjeva da BiH provede presudu “Sejdić - Finci” odnosno promijeni daytonski ustav i izborna prava manjina izjednači s pravima konstitutivnih naroda.

>>Provedite reforme, a mi ćemo vam pomoći da uđete u EU

>>Dačić i Pusić u zajedničkom intervju: 'Kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti'

Pet ključnih točaka plana

1. Pismeno prihvaćanje obveze provedbe institucionalnih reformi na svim državnim razinama dužnost je novih vlasti u BiH

2. Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine

3. Početak provedbe reformi koje će BiH učiniti funkcionalnijom i omogućiti joj da efikasnije radi s EU

4. EU poziva BiH da preda zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u Uniji

5. Odobravanje kandidacijskog statusa BiH onog trenutka kada bh. vlasti provedu sve preuzete reformske obveze

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  da si se tako borila za Hrvatsku, ne bi ti o Bosni i Srbiji pričala.

 • Avatar banovina
  banovina:

  Ti vodiš vanjsku politiku Srbije i BiH, a našu si dovela na najniže grane.

 • Hrvatska3014:

  Vesna, ostavi se ti tuđeg dvorišta. Imaju oni svoje političare koji su za to plaćeni.