Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Parun do kraja života ostala vjerna prosjačkom slobodarstvu

Vesnina je poezija objavljena u petnaest stranih knjiga, od Rusije i Poljske do Francuske i Švedske, po čemu je među najprevođenijim našim pjesnicima
25. listopada 2010. u 09:09 78 komentara 2063 prikaza
Parun (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Ima neke pravde da je najveća hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, autorica osamdesetak knjiga poezije, proze, drama, eseja, epigrama... umrla baš u Stubičkim Toplicama. Baš je u pitomim Stubakima prije četrdesetak godina upoznala stogodišnju prosjakinju Magdicu koju je osjećala drugom majkom, životnom učiteljicom i dragom prijateljicom. Tom prosjačkom slobodarstvu Vesna je ostala vjerna do kraja života.

>>Vesna je govorila da će svu imovinu ostaviti prijatelju iz Sirije

Prljelomni “Zore i vihori”

Rođena je 10. travnja 1922. godine na otoku Zlarinu, u staroj grofovskoj kući Zuliani. Majka Antica Mateljan Andreis bila je sa Šolte, otac Ante, nesuđeni fratar, s Prvića. Prve godine života provela je na Visu, prvu pjesmu Pramaljeće napisala je s u osnovnoj školi s deset godina. Izrasla je u djevojku bujne južnjačke ljepote, bila je dalmatinska Ana Magnani. Studirala je u Zagrebu kada je počeo rat. Uz Predraga Vranickog bila je uhapšena u vrijeme kada još ustaše nisu preuzeli vlast. Potom je pobjegla u Split, gdje se fatalno zaljubila u Bračanina, o čemu je tako potresno progovorila o najcitiranijoj svojoj pjesmi “Ti koja imaš nevinije ruke”.

Prvu zbirku “Zore i vihori” objavila je 1947. godine. Ime zbirci dao je Gustav Krklec, ilustrirao ju je Edo Murtić, objavilo Društvo književnika Hrvatske, ali zbirku su partijski provjereni intelektualci dočekali na nož. Nakon nekoliko opreznih godina, Vesna 1955. napisala knjigu “Crna maslina”, istinsku himnu ljubavi koje se ne bi posramile ni puno veće književnosti od hrvatske i otada pa do smrti neumorno piše i objavljuje u ubitačnom tempu koji nisu mogli pratiti ni kritika ni književni povjesničari i teoretičari.

“Vidrama vjerna”, “Koralj vraćen moru”, “Konjanik”, “Ukleti dažd”, “Sto soneta”, “Suze putuju”, “Bubnjevi umjesto srca” zbirke su koje imaju trajno i povlašteno mjesto u hrvatskoj poeziji. Njene su pjesme objavljene i u petnaestak stranih knjiga, po čemu se Vesna može ubrojiti među najprevođenije naše pjesnike. No, Vesna piše i zanimljivu i polemičnu prozu kao u knjigama “Noć za pakost”, “Krv svjedoka” ili “Pod muškim kišobranom”, drame kao “Marija i mornar”, ali i zbirke epigrama, aforizama i oporih satira u kojima bespoštedno kritizira vlast i politiku, kako u socijalizmu, tako i za Domovinskog rata i nesretne hrvatske tranzicije. Bila je i cijenjena prevoditeljica s bugarskog, njemačkog, francuskog...

Vesna je izuzetno puno pisala za djecu, još od “Patke Zlatke” 1957. godine. Stvorila je amblematske likove kao što su Mačak Džingiskan i Miki Trasi, koji nisu samo završili u slikovnicama nego i u mjuziklu Ladislava Tulača i Zvjezdane Ladike, a nedavno i u kazalištu na Trešnjevki kada je jednu od naslovnih uloga pjevao i Tony Cetinski.

Uvijek birala rub

Osvojila je gotovo sve nagrade koje pjesnik u Hrvatskoj može osvojiti, od Goranova vijenca, Nazora (i to godišnje i životne) te nagrade Tin Ujević.

Njezin privatni život često je tema njezine filozofične literature koja ima snagu univerzalnosti. Vesna je bila manufaktura riječi, veliki poznavatelj hrvatskoga jezika, umjetnica koja se puno bavila ženskim pitanjima, ali je uvijek radije birala rub i bježala od središnjice.

U Zagrebu je godinama živjela u Studentskom gradu, u Ulici Marijana Badela, gotovo uz kukuruzišta. Vozila se tramvajima, pisala u njima, igrala sportsku prognozu, kupala se u javnim kupalištima jer tople vode ni grijanja u stanu nije imala. Boem nad boemima, legenda nad legendama, pjesnik nad pjesnicima, sve je to bila Vesna Parun koja je živjela za poeziju i od poezije, i to doslovno, do posljednjeg ovozemaljskog daha.

U Aleji velikana na Mirogoju ili na otok

U Aleji velikana na Mirogoju ili na otoku Šolti?
Gdje će biti pokop pjesnikinje koja je posljednje godine provela u Stubičkim Toplicama, prvo u hotelu Matija Gubec, a potom u lječilištu, još se ne zna. Njena je želja bila da je pokopaju na starom groblju u Grohotama na Šolti, odakle je njena majka i gdje postoji obiteljska grobnica Mateljan-Andreis. O tome je lani razgovarala i s načelnikom Šolte Nikolom Cecićem Karuzićem.

– Točno je da smo o tome razgovarali, to je moguće, ali Vesna nam tu želju nije pismeno potvrdila – kaže načelnik koji se za Božić spremao u posjet slavnoj pjesnikinji. A Ministarstvo kulture i Grad Zagreb predlažu ukop u Aleji velikana na Mirogoju uz maestra Šuteja i Edu Murtića. Posljednju riječ ipak bi trebala imati Vesnina sestra, s kojom pjesnikinja nije imala kontakte.

Nesuđena akademkinja i miljenica čitatel

Nesuđena akademkinja i miljenica čitatelja
Iako dobitnica prestižnih nagrada i autorica antologijskog opusa, Vesna Parun nije postala redovita članica HAZU. Imala je samo status dopisnog člana, što se smatralo jednom od najvećih moralnih mrlja naše akademije. Ako je nisu cijenili akademici, cijenili su je čitatelji, i to ne samo iz Hrvatske. Njene su pjesme uglazbljivali Stanko Horvat i Kemal Monteno, pjevala ih je i primadona Dunja Vejzović. Izbor iz njene poezije potpisivale su Karmen Milačić i Đurđa Mačković, a jednu joj je pjesmu na poljski prevela i kasnija nobelovka Szymborska. Zbirka “Zore i vihori” doživjela je tri izdanja, a lani je naklada Zoro objavila Vesnin izbor iz cjelokupnog djela na petsto stranica koji je pjesnikinja nazvala “Ja koja imam nevinije ruke – asinkroni odabir”.

Najpopularnije Vesnine pjesme1. Ti koja

Najpopularnije Vesnine pjesme
1. Ti koja imaš nevinije ruke

 

2. Kad bi se moglo otputovati

 

3. Mati čovjekova

 

4. Usnuli mladić

 

5. Za sve su kriva djetinjstva naša

 

6. Dom na cesti

 

7. Da nema tvojih očiju

 

8. Dosada ili tko zna kakav dan

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • xnet0822:

    Imam njenu posvetu u knjizi \"Mačak Džingiskan i Miki Trasi\" koju je ona napisala : Kad magarac Žan bude već star, što će mu reći sova ? Nek\' pođe u školu kod Katice Car, da nauči pisati slova ! Počivala ... prikaži još!ala u miru, Bog neka te čuva !

  • vidimškoj:

    vizy +++++++++++ bravo,ništa za dodat a još manje oduzet.

  • kreont:

    Za sve što si nam ostavila za milenijume pisano prekrasnim rijećima. Neka ti je vjećna hvala. Sada Anđeli neka pjesmu podjele sa tobom. A Dragi Bog neka se sjeti sve dobrote i ljubavi sa kojom si bila ispunjena i okružena. ... prikaži još! Svoj obitelji i prijateljima moje iskreno saučešće.