Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti Martin na Muri

Nismo 'vukojebina', kako kaže Vujović. Dođite i vidite!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/ Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
25.01.2018.
u 13:45

– Morejo dojti k meni drva žagat, pa jim posle skuham kranjske kobase – predložio je netko. U selu su odjednom svi postali turistički vodiči

Svaka je reklama dobra, kažu u Svetom Martinu na Muri ili “San Martinu”, kako je slovenski izbornik Veselin Vujović nazvao to međimursko selo u kojem je smještena slovenska reprezentacija. Vujović nije znao kako ispuniti slobodno vrijeme igrača, pa se zapitao što raditi u “vukojebini” u kojoj nema “ni vuka ni ćuka”.

Ubrzo se ispričao kazavši da se šalio, no Međimurci su ga shvatili ozbiljno i počeli nabrajati što sve slovenski rukometaši mogu raditi a da im ne bude “dolgčas”. Pa su tako pobrojili kupanje u toplicama s ljekovitom vodom koje su prvi bazen otvorile 30-ih godina prošlog stoljeća, vožnju quadovima, paintball, prijateljsku utakmicu s NK Bratstvom iz Jurovca, 750 kilometara biciklističkih staza, posjet farmi jelena, degustacije u vinarijama na vinskoj cesti...

– Pretpostavljam da ne smiju piti alkohol, ali u vinarijama imaju i voćne sokove. Mogu posjetiti mlin na rijeci Muri i zbirku o jednom danu u životu mlinara. Mogu se provesti vlakićem vinskom cestom, igrati golf i disc-golf... – nabraja Petra Novinščak, koju je, kaže, pogodila Vujovićeva izjava.

Najstarije arapske brojke

– Povrijedio me kao mještanku. Prva reakcija bilo je zaprepaštenje, ali kad se malo smirite, shvatite da to ne treba gledati odveć ozbiljno. Na kraju krajeva, mi znamo koja je naša cijena i imamo pokriće. To što je rekao više govori o njemu nego o nama – kaže Novinščak. Kad su Slovenci nakon odmora u “San Martinu” svladali Španjolsku, mještani skloni šali odmah su za to iznenađenje našli obrazloženje. – To vam je zbog Rudolfa Steinera. Po njemu su uredili toplice, pa su igrači valjda upili kozmičku energiju – kaže tip u mjesnom kafiću. – Ili su se napili naše ljekovite Filipanove vode, kak Asterix – dodao je konobar. Čulo se još zanimljivih ideja.

– Morejo dojti k meni drva žagat, pa jim posle skuham kranjske kobase – predložio je netko. U selu su odjednom svi turistički vodiči i hvale se da im se župa spominje već 1334., da je na konzoli u crkvi uklesan najstariji zapis arapskim brojkama u Hrvatskoj iz 1468., da ispod njih leži antički rimski grad Halicanum. Pripremala se kod njih, kažu, košarkaška reprezentacija, bili su tu vatreni, pa bogati arapski nogometni klubovi... “I niko se ni žalil!”. Uostalom, uz slovensku tu se priprema još pet reprezentacija.

Cijela općina Sveti Martin na Muri ima oko 2600 stanovnika u 14 naselja. Na Vujovićev istup reagirala je i općinska vlast, pa tako donačelnik Martin Srša kaže da su im priznati turistički stručnjaci dodijelili nekoliko europskih i svjetskih priznanja, poput destinacije izvrsnosti Eden. Dotaknuo se i susjedskih odnosa sa Slovenijom koje je na samo nekoliko kilometara od sela.

Sedamdeset posto noćenja

– Stanovnici s obje strane granice žive u istom okruženju, u istom krajoliku, i po razvijenosti su slični, pa vas onda pitam, poštovani gospodine Vujoviću, da li onda i mještani koji uplaćuju u državni proračun iz kojeg se preko Rukometnog saveza Slovenije i vi naplaćujete, također žive u vukojebini? – uzvratio je kontrom Srša.

Načelnik Dražen Crnčec jučer nam je pomirljivo rekao da prihvaća Vujovićevu ispriku.

– Pozivamo ga da nam dođe i privatno kao gost – rekao je Crnčec.

I tako, život se nakon navale novinarskih ekipa u Sveti Martin na Muri, u kojem se ostvaruje 70 posto svih turističkih noćenja u Međimurju, oko 110.000 godišnje, vraća u normalu. Opet se ne čuje “ni vuka ni ćuka”.

Ali se zato, kažu domaćini, čuje kako se nakon Vincekova trsje budi. 

1/7

Komentara 40

GO
goricaV
14:27 25.01.2018.

Divan kraj i još divniji ljudi, a ovaj Vujović neka se srami.

MA
Marko1337
14:28 25.01.2018.

O vukojebini govori smrad koji se okotio u vukojebini

SA
samograd
14:11 25.01.2018.

Kad pljujemo po sebi samima i to objavljujemo na sva zvona naravno da će i drugi pljuvati po nama .Kad je Veselin vodio naš RK Zagreb svi su mu tepali "Vujo ljudina,Vujo majstor "priželjkivali ga našeg izbornika naročito lijevi .Tajaj licemjer više je puta pljuvao po Hrvatskoj,Hrvatima ,kaže da ga i danas trnci prođu kad čuje jugoslavensku himnu .Taj Vujo je seljačina balkanska a samo Hrvati mogu biti jadni da im se tako pljuje u lice i to podnose i traže još.Jeli netko čuo od Vuje da je nešto rekao protiv Crne Gore ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije