Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVILI DIPLOMATSKE ODNOSE

Venezuela i Kolumbija otvorile granicu nakon godina napetosti: 'Ovo je povijesni dan'

The commercial reopening of Venezuela–Colombia border
Foto: LEONARDO FERNANDEZ VILORIA/REUTE
1/4
26.09.2022.
u 21:48

Prvi teretni kamion prešao je most Simona Bolivara iz Kolumbije u susjednu zemlju prvi put nakon sedam godina. Komercijalni letovi također će se obnoviti

Kolumbija i Venezuela otvorile su u ponedjeljak granicu nakon godina napetosti i nedavne obnove diplomatskih odnosa.

"Ovo je povijesni dan za zemlju, regiju i za Ameriku općenito", rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

Prvi teretni kamion prešao je most Simona Bolivara iz Kolumbije u susjednu zemlju prvi put nakon sedam godina. Komercijalni letovi također će se obnoviti. 

Zemlje su tek nedavno obnovile diplomatske odnose, a do postupnog približavanja dviju južnoameričkih nacija došlo je nakon izbora Gustava Petra 19. lipnja za prvog ljevičarskog predsjednika u novijoj kolumbijskoj povijesti. 

Granica je prvi put zatvorena 2015. zbog porasta krijumčarenja jeftine robe iz Venezuele u Kolumbiju i izvješća o borbama venezuelanskih vojnika i kolumbijskih krijumčara.

Napetosti između zemalja ponovno su se rasplamsale 2019. kad je kolumbijska vlada, uz pomoć Sjedinjenih Država, pokušala poslati kamione pune pomoći venezuelanskoj oporbi predvođenoj Juanom Guaidom. 

>> VIDEO Napad u Rusiji: Raste broj mrtvih, cure detalji o napadaču

Komentara 1

XA
xaron
23:02 26.09.2022.

Tako su i počele nevolje Venecuele. Iz Kolumbije su masovno dolazili i kupovali subvencioniranu hranu dok nisu ispraznili zalihe u Venecueli. Ostalo su odradile sankcije IS.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije