Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliko zanimanje za obveznice Grada Varaždina

Ulagači, među kojima su i građani, upisali su iznos od čak 233 milijuna kuna, tri i pol puta više od planiranog
13. travnja 2021. u 06:20 0 komentara 503 prikaza
stanovi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Istekao je rok do kojeg su se zainteresirani ulagači mogli upisati za kupnju obveznica Grada Varaždina. Grad je najavio izdavanje municipalnih obveznica u vrijednosti od 67 milijuna kuna, a ukupan upisani nominalni iznos prelazi 233 milijuna kuna!

Pruga Hrvatski Leskovac - Karlovca Odbijena žalba srbijanske tvrtke koja je zaustavila hrvatski projekt vrijedan 2,04 milijarde kune

– To znači da je zanimanje ulagača u obveznice iznimno visoko jer na raspoloživu jednu kunu imamo 3,5 puta veće zanimanje. Ovo je prvi put nakon 2008. da jedinica lokalne samouprave izdaje obveznice, i to s najnižom kamatom dosad koja iznosi 1,65 posto – kaže nam gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, koji je također upisao obveznice.

S obzirom na tako veliko zanimanje koje premašuje željenih 67 milijuna kuna, Čehok objašnjava da će se sad proporcionalno, prema nekom ključu, svakom dodijeliti iznos obveznica. Na primjer, smanjit će se na 25 posto svima, ali se građanima kao fizičkim osobama, otkriva, ostavlja puni iznos.

RAZLOG JE OČIT Mnogi dolaze baš u ovu županiju napraviti PCR test na koronu: Čak četvrtina iz drugih županija

Pravne i fizičke osobe za obveznice su se mogle prijaviti u razdoblju od 31. ožujka do 8. travnja, a sa 67 milijuna kuna koliko će biti prikupljeno Grad planira riješiti problem s kupnjom zemljišta u jugoistočnom dijelu grada gdje je predviđena gradnja novih POS-ovih stanova, komunalno će se opremati gospodarska zona Brezje, naselja uz višestambene zgrade bit će opremljena podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada, a sredstvima obveznica gradit će se i sportsko-rekreacijski centar na prostoru Beli kipi uz rijeku Dravu. Prilikom raspisivanja javnog poziva baratalo se s kamatnom stopom između 1,45 i 1,75, posto, a zadnjeg dana upisa određeno je da ona bude 1,65, što je najpovoljnije i najjeftinije što se Grad, napominje Čehok, ikad zadužio.

Obveznice se mogu prodavati kao i vrijednosnice, a građani, napominje, imaju priliku dobiti veći prinos od bankovnih na oročenu štednju. Osim, toga, to je neoporezivo. Vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna. Tijekom prvih pet godina vlasnicima obveznica kamata će se isplaćivati polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 posto glavnice. Dospijeće obveznice je u travnju 2031. godine.

Bastien & Bastienne Mozartova šarmantna opera u Varaždinu

U oporbenom SDP-u čuli su se prigovori na način otplate jer se u prvih pet godina, ističu, uopće ne vraća dug, već samo kamate, a sporno im je i to što će se novac iskoristiti za neke “dubioze” koje je gradonačelnik ugovorio u prošlom mandatu. Na izdavanje municipalnih obveznica odlučilo se dosad nekoliko hrvatskih gradova. Među njima je i Grad Rijeka čije je Gradsko vijeće 2006. donijelo odluku o zaduživanju izdavanjem municipalnih obveznica u tri tranše uz plasman na domaćem tržištu kapitala za financiranje kapitalnih projekata. Jedan od njih bio je i projekt gradskih bazena za koje je posljednja rata obveznica isplaćena 2016. godine. Na primjer, građani koji su 2006. godine uložili 100 kuna, nakon deset godina dobili su 145 kuna.

Obveznice su dugoročni dužnički vrijednosni papiri koji predstavljaju dugovanje određenog novčanog iznosa uvećanog za kamatu, a poznate su i kao vrijednosni papiri s fiksnim prinosom. Prema vrsti izdavatelja, postoje dvije vrste obveznica, korporativne obveznice koje izdaju privatna poduzeća i municipalne kao obveznice javnog sektora koje izdaju država, županije, gradovi i općine. 

Damir Vanđelić o obnovi  Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.