Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNA NAGRADA

Veliko priznanje: Dr. Nikola Bradić iz KB Dubrava dobio medicinskog Oskara

Zagreb: Dr. Nikola Bradić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
08.03.2024.
u 10:40

International Medis Awards for Medical Research međunarodna je nagrada koju već deset godina dodjeljuje neovisni međunarodni stručni žiri za vrhunska znanstvenoistraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja.

Dr. Nikola Bradić jučer je i drugi put dobio "medicinskog Oskara"!  U Narodnoj galeriji u Ljubljani jučer je održana 10. svečana dodjela nagrada International Medis Awards for Medical Research (IMA) u 9 kategorija, a u kategoriji „Intenzivna medicina i anesteziologija“ nagrada je dodijeljena hrvatskom liječniku i vrhunskom stručnjaku iz KB Dubrava Nikoli Bradiću

"Iznimno sam sretan i ponosan što je žiri prepoznao naš trud i zalaganje. Nagrađeno istraživanje se bavilo usporedbom davanja određenih skupina antibiotika bolesnicima koji boluju od sepse. Postavilo se pitanje bi li lijekovi bili učinkovitiji kad bi se davali kontinuirano s obzirom na to da inače relativno brzo pada njihova koncentracija u krvi. Istraživali smo bi li trajna infuzija bila učinkovitija, odnosno bi li preživljenje oboljelih od sepse bilo bolje, u odnosu na davanje lijekova svakih nekoliko sati, s obzirom na to da inače više od 60 % bolesnika sa sepsom umre.

Dvije godine smo istraživali i na kraju došli do podataka da kontinuirano davanje lijekova nije ništa bolje, odnosno da je izlječenje podjednako. Ovakva saznanja mogu itekako utjecati na pozitivan tijek liječenja pacijenata i zato je istraživački rad u našoj branši iznimno važan. Jednako tako, ovakve nagrade, naravno uz boljitak naših pacijenata, nas tjeraju da budemo još bolji i inovativniji u budućnosti. Hvala Medisu, mojem timu i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog istraživačkog rada", izjavio je Nikola Bradić, dr. med., Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu KB Dubrava kojemu je ovo 2. IMA nagrada u karijeri jer je prvu osvojio 2019. godine također u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije.

International Medis Awards for Medical Research međunarodna je nagrada koju već deset godina dodjeljuje neovisni međunarodni stručni žiri za vrhunska znanstvenoistraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Dodjeljuje se jednom godišnje, a pobjednici dobivaju brončanu skulpturu Budućnost slovenskog kipara Jakova Brdara, diplomu i financijsku nagradu.  

Na ovogodišnjem IMA natječaju bilo je prisutno čak 4 finalista iz Hrvatske:

  •  Koraljka Hat (oftalmologija) s prijavljenim člankom „Ekspresija androgenih i estrogenih receptora u ljudskoj suznoj žlijezdi“, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Molecular Sciences.
  • Ivana Huljev Šipoš (pulmologija i alergologija) s prijavljenim člankom „Validacija mjerenja frakcijske temperature izdahnutog zraka: referentne vrijednosti“, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Breath Research.
  • Ivana Trivić Mažuranić (pedijatrija) s prijavljenim člankom „Utjecaj programa vježbanja u djece s upalnom bolesti crijeva u remisiji“, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Pediatric Research.
  • Nikola Bradić (intenzivna medicina i anesteziologija) s prijavljenim člankom „Kontinuirana naspram intermitentne primjene meropenema u kritično bolesnih pacijenata sa sepsom“, The MERCY Randomized Clinical Trial“, koji je objavljen u znanstvenom časopisu JAMA – Journal of the American Medical Association.  

"Ove godine International Medis Awards for Medical Research slavi 10. godišnjicu postojanja i iznimno smo ponosni što smo u ovih deset godina primili 1590 znanstveno-istraživačka rada od vrhunskih liječnika i farmaceuta iz 9 zemalja srednje i jugoistočne Europe. Posebno me veseli što mogu reći da je od ukupno 92 dodijeljene nagrade, čak 16 nagrada dodijeljeno hrvatskim liječnicima i farmaceutima što još jednom potvrđuje činjenicu kako su naši stručnjaci iznimno cijenjeni te kako se njihov rad i ekspertize nagrađuju i izvan granica Hrvatske. Mi u Medisu iznad svega cijenimo i poštujemo trud i rad koji liječnici i farmaceuti ulažu u znanstvena istraživanja kako bi pospješili dijagnostiku i liječenje pacijenata te im se na ovaj način želimo zahvaliti i dati im priznanje koji zaslužuju. Ovim putem želim čestitati svim finalistima i pobjednicima te im zaželjeti još mnogo uspješnih znanstvenih radova u budućnosti “, izjavila je Marija Delimar, direktorica Medis Adria.

FOTO Jelena je jedina vozačica kamiona u karlovačkoj Čistoći: 'Ljudi se iznenade kad me vide'

Zagreb: Dr. Nikola Bradić
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije