Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliko otkriće arheologa: Pronašli utvrdu povezanu s vremenom dolaska Hrvata

- Pronašli smo keramičku posudu s ukrasom u obliku valovnice. Iako predmet treba detaljno analizirati, to je karakteristično za vrijeme u kojem su na ovo područje stizali Hrvati – kažu arheolozi
03. listopada 2014. u 15:36 15 komentara 7277 prikaza
bukovlje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Nakon tri godine iskapanja arheolozi su na lokalitetu Crkvišće, u selu Bukovlje, nedaleko od Duge Rese, otkrili rimsku utvrdu. Time je ova lokacija u arheološkom smislu postala jedinstven objekt iz razdoblja kasne antike na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Vojnička plaća

– Nakon pronalaska ostataka crkvice, novost je da je na ovoj lokaciji otkriven i objekt veličine osam puta osam metara, naslonjen na vanjski obrambeni bedem. Unutra su pronađeni ostaci vojne opreme iz svakodnevne uporabe, poput koplja, noževa, dijelova oklopa i slično.

Pronađeno je i deset komada novca, od kojih je najmanje sedam iz četvrtog stoljeća. Stoga možemo reći da je ovo bio objekt za smještaj vojne posade, a otkriveni novac vjerojatno plaća nekog vojnika – rekla je Ana Azinović Bebek, voditeljica istraživanja.

Uz ove nalaze tijekom posljednjih iskapanja pronađena je i antička svjetiljka na kojoj se nalazi ukras u obliku križa. Uz već prije otkrivenu crkvu, ostatke obrambenog bedema, kao i još tri objekta za koje arheolozi pretpostavljaju da se još nalaze pod zemljom, utvrđuju kako je riječ o utvrdi kojom je Rimsko Carstvo štitilo važne prometne putove toga doba.

bukovlje | Autor : Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

– Inženjerski, ovo je tipska utvrda tog doba, s crkvom koja je u to vrijeme bila i važan politički objekt u organizaciji carstva. Dokaz tome je i to što u Sloveniji postoji gotovo identičan objekt na lokaciji Tonocov Gradec – tvrdi A. Azinović Bebek, dok njezin kolega Krešimir Raguž naglašava da su svi slični objekti iz tog vremena građeni baš poput ovog, na uzvisini pokraj rijeke, i to na desnoj obali, nedaleko od luke te s crkvom u unutrašnjosti.

– Zanimljivo, riječ je o lokaciji na kojoj se živjelo od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka, a vjerojatno i kasnije. Tako smo pronašli keramičku posudu s ukrasom u obliku valovnice. Iako predmet treba detaljno analizirati, to je karakteristično za vrijeme u kojem su na ovo područje stizali Hrvati – rekao je Raguž.

Očekuje se i nastavak istraživanja ovog lokaliteta, kao i ostalih objekata na Crkvišću za koje se pretpostavlja da su bile obrambene kule. No ovim tempom sve bi moglo potrajati čak 15-tak godina.

Arheološki park

Stoga se rodila ideja da se formira arheološki park.

U njega bi se znatnije uključili u istraživanje i drugi, pogotovo mladi i lokalno stanovništvo.

– Za nas je ovo iznimno važan prostor, pa će se Općina intenzivno uključiti u projekt i pomoći koliko nam to sredstva dopuštaju – rekao je načelnik Generalskog Stola Alen Halar.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Deleted user:

  Zvir Zvirek, kaj ti to tu nesuvislo fuflaš, kaj ti to piješ ili pušiš? Kak Hrvata nije bilo? Pa ostali Hrvati preuzeli su naše hrvatsko ime ... Kaj ne znaš da smo prije imali Slavoniju, Dalmaciju i Hrvatsku? ... ovak ... prikaži još! kak nam se još i sada nije pripojila Hercegovina, a možda i Bosna ...

 • dr_who:

  Znači pročitao sam samo naslov i odmah sam znao da će nam neki "istoričar" ovdje doć pojasnit o čemu se stvarno radi. Kompleksi su gadna stvar.

 • Avatar pf
  pf:

  Hrvati su došli do Salone pa su je razorili. Razaranje je u tijeku, šaraju se grafiti po antičkim spomenicima. Hrvati ruše ili rade bez dozvole. U Hrvatskoj je sagrađeno 773 000 objrkta bez dozvole. Cijeli se svijet hvata za glavu ... prikaži još! i pita koji smo mi to narod. Dužni smo 60 milijardi € + kamate. raspadamo se i u stečaju smo.