Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliki test za male stranke i desnicu

Šuica i Ivana Maletić, premda potonja nije u idiličnim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, imaju najviše šansi ponovno biti na listi HDZ-a za euroizbore.
13. siječnja 2019. u 06:00 22 komentara 997 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dubravka Šuica prva je od HDZ-ovih europarlamentaraca otvoreno dala do znanja da želi ostati u Bruxellesu kao eurozastupnica, ali da će odluku o tome donijeti vrh HDZ-a. Iznijela je to u opširnom intervjuu Globusu obrazlažući da želi nastaviti raditi na “dobrobit hrvatskih građana”.

Andrej Plenković CRODEMOSKOP HDZ čvrsto na vrhu, SDP nastavio padati

Šuica i Ivana Maletić, premda potonja nije u idiličnim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, imaju najviše šansi ponovno biti na listi HDZ-a za euroizbore. Ti će izbori koji se održavaju u svibnju biti prijelomni za mnoge nove stranke koje svoju snagu žele testirati baš na tim izborima. Budući da se u EU parlament bira tek 12 zastupnika i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, mandate malim strankama neće biti lako osvojiti.

>>Emisija o političkim prebjezima - Gosti Nikola Grmoja, Fred Matić i Zorislav Antun Petrović

[video: 28697 / ]

 

Na te izbore izlaze Neovisni za Hrvatsku, a listu će vjerojatno nositi Bruna Esih, zatim stranka Start Dalije Orešković, ali i sudac Mislav Kolakušić... Sve te manje stranke, ali i Most, HNS, Amsterdamska koalicija (Anka Mrak Taritaš, Valter Flego i Krešo Beljak) borit će se barem za jedan mandat u EU parlamentu.

Kolinda Grabar Kitarović Istraživanje Promocije plus Da su danas izbori, evo tko bi išao u drugi krug s Grabar-Kitarović

Najveći broj mandata podijelit će HDZ i SDP, koji imaju najveće stranačke infrastrukture. U Mostu pucaju na dva mandata, ali svjesni su da bi i jedan osvojeni bio kao kuća. Europski izbori bit će dobar lakmus-prije predsjedničkih izbora, ali i orijentir kako koja stranka stoji među biračima. Ti će izbori biti i prilika da svoju snagu testira desnica koja se odmetnula, ali i koja je odrezana iz HDZ-a, otkad ga je preuzeo Andrej Plenković, ali i od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iako na europskim izborima neće doći do ujedinjenja desnice, ekipa oko Željke Markić vjerojatno će logistički podržati Neovisne za Hrvatsku.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • davor.kutlesa:

  Kada je HDZ spao na Šuicu onda se vidi koliki mu je rejting, 00000,000.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  ako ova komunistička lista koju je prestavio adeze za euro izbore poluči dobar rezultat onda je to dokaz da više nama nade...

 • doktorica:

  šta je uopće učinila za Hrvatsku,osim što se uhljebila?!