Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI IZBORI U SVIBNJU

Veliki test za male stranke i desnicu

Dubravka Šuica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
13.01.2019.
u 06:00

Šuica i Ivana Maletić, premda potonja nije u idiličnim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, imaju najviše šansi ponovno biti na listi HDZ-a za euroizbore.

Dubravka Šuica prva je od HDZ-ovih europarlamentaraca otvoreno dala do znanja da želi ostati u Bruxellesu kao eurozastupnica, ali da će odluku o tome donijeti vrh HDZ-a. Iznijela je to u opširnom intervjuu Globusu obrazlažući da želi nastaviti raditi na “dobrobit hrvatskih građana”.

Šuica i Ivana Maletić, premda potonja nije u idiličnim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, imaju najviše šansi ponovno biti na listi HDZ-a za euroizbore. Ti će izbori koji se održavaju u svibnju biti prijelomni za mnoge nove stranke koje svoju snagu žele testirati baš na tim izborima. Budući da se u EU parlament bira tek 12 zastupnika i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, mandate malim strankama neće biti lako osvojiti.

>>Emisija o političkim prebjezima - Gosti Nikola Grmoja, Fred Matić i Zorislav Antun Petrović

 

Na te izbore izlaze Neovisni za Hrvatsku, a listu će vjerojatno nositi Bruna Esih, zatim stranka Start Dalije Orešković, ali i sudac Mislav Kolakušić... Sve te manje stranke, ali i Most, HNS, Amsterdamska koalicija (Anka Mrak Taritaš, Valter Flego i Krešo Beljak) borit će se barem za jedan mandat u EU parlamentu.

Najveći broj mandata podijelit će HDZ i SDP, koji imaju najveće stranačke infrastrukture. U Mostu pucaju na dva mandata, ali svjesni su da bi i jedan osvojeni bio kao kuća. Europski izbori bit će dobar lakmus-prije predsjedničkih izbora, ali i orijentir kako koja stranka stoji među biračima. Ti će izbori biti i prilika da svoju snagu testira desnica koja se odmetnula, ali i koja je odrezana iz HDZ-a, otkad ga je preuzeo Andrej Plenković, ali i od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iako na europskim izborima neće doći do ujedinjenja desnice, ekipa oko Željke Markić vjerojatno će logistički podržati Neovisne za Hrvatsku.

Komentara 22

DK
davor.kutlesa
14:53 13.01.2019.

Kada je HDZ spao na Šuicu onda se vidi koliki mu je rejting, 00000,000.

Avatar siva_sova
siva_sova
10:22 13.01.2019.

ako ova komunistička lista koju je prestavio adeze za euro izbore poluči dobar rezultat onda je to dokaz da više nama nade...

DO
doktorica
10:10 13.01.2019.

šta je uopće učinila za Hrvatsku,osim što se uhljebila?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije