Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKE ČISTKE

Raskol u njemačkom AfD-u: Iz stranke izbačen utjecajni član kojeg se povezuje uz neonacizam

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
1/2
24.05.2020.
u 21:32

Da su danas izbori AfD bi dobio 9 posto, dok je prije dvije godine imao podršku od 17 posto građana

Počele su čistke u najjačoj stranci njemačke krajnje desnice. Iz Alternative für Deutschland (AfD) izbačen je Andreas Kalbitz koji je vodio stranku u istočnoj državi Brandenburg. Kalbitz je slovio kao lider Der Flügela, “Krila”, najekstremnijeg dijela stranke koji okuplja do 40 posto od ukupno 34.000 članova AfD-a.

“Higijenski prosvjedi”

Službeni je razlog Kalbitzovo neprijavljivanje pripadnosti organizaciji mladih ekstremnih desničara Heimattreuen Deutschen Jugend kada je priman u stranku 2013. Članstvo u toj organizaciji znači nemogućnost pristupanja AfD-u. A lani se otkrilo i da je 2007. bio jedan od 14 predstavnika njemačkih neonacista na ekstremističkom skupu u Ateni. U stranci u kojoj je također bilo podijeljenih mišljenja oko borbe protiv koronavirusa, Kalbitzovo izbacivanje izazvalo je još veći procjep. Niti je vodstvo stranke bilo unisono oko njegova udaljavanja, niti je brandenburški ogranak bio tome sklon. Dapače, izglasano je kako on treba ostati dio kluba AfD-ovih zastupnika u toj njemačkoj državi.

Sve ove trzavice vodile su do pada rejtinga na sadašnjih 9, s rekordnih 17 posto, u ljeto 2018. Početkom ožujka stranački su lideri mahom zastupali zatvaranje granica kriveći migrante za pojavu virusa. A onda su uočili bolju priliku u suprotnoj strategiji – prosvjedima protiv karantene. I takav zaokret od 180 stupnjeva, gdje su najprije u osnovi podupirali politiku Angele Merkel, također ih je stajao potpore.

AfD nije poentirao na tzv. ‘Higijenskim prosvjedima’ koji su okupili ljude iz najrazličitijih sfera, a zbunjenost izazivaju i zahtjevi za otvaranjem ekonomije koji su opet praćeni protivljenjem mjerama čiji je cilj kontrola širenja virusa kao što su aplikacije za praćenje kontakata, imunološke putovnice, cijepljenje. Povratku popularnosti AfD-a zasigurno neće pomoći ni recentni obračuni unutar stranke.

Kao glavni protagonist Kalbitzova izbacivanja označava se europarlamentarac Jorg Meuthen, jedan od dvojice predsjednika AfD-a. I sada se u Bavarskoj dogodio još jedan puč u AfD-u. Tamo je 12 od ukupno 20 AfDovih parlamentaraca pokrenulo inicijativu da smijeni svoje lidere Katrin Ebner-Steiner, Inga Hahna te njihova zamjenika Ferdinanda Manga. No 12 članova kluba AfD-a nije dovoljno, potrebna je dvotrećinska većina, znači nedostaju još dva zastupnika da se smjena i dogodi. Ebner-Stetner smatra se bliskom Der Flügelu koji ima brojne simpatizere među AfD-ovcima u Bavarskoj pa je tako posve jasno da se vodi ogorčena bitka između umjerenih i radikalnih članova AfD-a na nacionalnom nivou.

Strah od uništenja

U tom sukobu jasno se vide i polovi, na jednoj je strani Meuthen, a na drugoj drugo dvoje utjecajnih članova stranke, počasni predsjednik Alexander Gauland te Alice Weidel. Meuthenov je prijedlog da se Kalbitz izbaci tako teško prošao kroz najviše tijelo stranke. Svakako se ovdje ne može ne dodati Björna Höckea, ikonu AfD-ovih ekstremista. Za njih je Höcke heroj, Kalbitz mučenik, a Meuthen neprijatelj.

U osnovi je riječ o ideološkom sukobu, Meuthen je dio konzervativne grupacije koja je stranku i osnovala 2013. ponajviše u znak protesta protiv programa za spas Grčke od bankrota. Očito je da pomicanje stranke još dalje udesno više nije mogao braniti. Pogotovo nakon što je njemački savezni ured za očuvanje Ustava i službeno u ožujku označio Der Flügel kao ekstremističku organizaciju. To je jasno i rekao nakon Kalbitzova izbacivanja.

– Mi smo tradicionalna konzervativna stranka. Trebamo pokazati zajedništvo, ali također napraviti jasnu distancu od krajnje desnih stajališta – rekao je Meuthen.

Odgovorio mu je Höcke, nazvavši Meuthenov potez političkim činom i izdajom. – Neću dopustiti podjelu i uništenje naše stranke – poručio je Höcke.

Ključne riječi

Komentara 8

GE
george34
22:09 24.05.2020.

Dobili bi oni opet blizu 20 posto da su izbori. Nije ni cudo, migranti siluju i ubijaju po Njemackoj bez posljedica i kaznjavanja. Ljudima je dosta medijskih spinova o doktorima i inzinjerima, to su sve vojno sposobni vojnici ISILa

LI
linkser2
22:19 24.05.2020.

Znaci, to zlo je u Njemackoj zabranjeno... zanimljivo

Avatar DeborahTV80
DeborahTV80
22:22 24.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije