Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB DOBIVA NOVIH 1400 MJESTA

Veliki plan vrijedan 1,22 milijarde kn: Država gradi 123 nova vrtića, dograđuje još 98 i obnavlja i oprema 29 vrtića

U Šibeniku je predstavljen projekt  Dječji pogled na svijet
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
19.10.2022.
u 12:00

Kada se od ukupnog broja sva ulaganja u vrtiće podjele na gradove u Zagrebu će se tako izgraditi sedam novih, a dograditi, opremiti i rekonstruirati njih devet

Do sredine 2026. godine u Hrvatskoj bi 90 posto djece u dobi od tri godine trebalo biti uključeno u vrtiće, čime će Hrvatska konačno povećati stopu sudjelovanja djece u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju koja je trenutno na 79,4 posto obuhvata djece. 

Štoviše, upravo danas poslane su obavijesti o odobrenju gradovima, općinama i županijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju i opremanje dječjih vrtića koji su se javili na poziv raspisan krajem travnja 2022. godine. Tako je odlučeno, da će država financirati izgradnju 123 potpuno novih vrtića, dogradnju 98 vrtića, rekonstrukciju i opremanje postojećih 29 vrtića, te adaptaciju i opremanje devet postojećih vrtića. Svi nabrojani objekti, ukupno njih 259 državu će koštati 1,22 mlrd. kuna. 

Kada se od ukupnog broja sva ulaganja u vrtiće podjele na gradove u Zagrebu će se tako izgraditi sedam novih, a dograditi, opremiti i rekonstruirati njih devet.  Tako će se samo u metropoli osigurati dodatnih 1400 mjesta. U zagrebačkoj županiji s takvom gradnjom otvorit će se i osigurati dodatnih 1800 mjesta u vrtićima. 

U Splitu i Rijeci izgradit će se po dva dodatna potpuno nova vrtića, a ukupno će se u Splitsko- dalmatinskoj županiji osigurati dodatnih 1300 novih mjesta u vrtićima, a u Primorsko-goranskoj županiji novih 660 mjesta- od kojih 100 novih mjesta samo u Rijeci.

- Iako je financiranje ranog i predškolskog odgoja u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne samouprave pokazala se potrebnim intervencija središnje države kako bi se ukinule nejednakosti u pristupu djece ranom i predškolskom odgoju zbog manjka kapaciteta. Samo kroz NPOO za vrtiće je osigurano 1,62 milijarde kuna kako bi se do sredine 2026. 90 posto djece dobilo priliku pohađati vrtiće. Kako bi se osigurao taj obuhvat, potrebno je osigurati preko 20 tisuća dodatnih mjesta - poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Po ovom natječaju tako će se i u Osijeku  izgraditi tri područna vrtića i dograditi dva, a primjerice ovakvim intervencijama u Ličko-senjskoj županiji osigurat će se dodatnih 424 mjesta.

- Predloženim intervencijama smanjit će se udio općina i gradova koje nemaju niti jedna vrtić. Nakon izgradnje i dogradnje temeljem ovog poziva u Hrvatskoj će biti samo 45 općina i gradova koje neće imati vrtić, ali budući da njih 42 posto ima manje od 40 djece vrtićke dobi, te općine i gradovi osigurali su mjesta u vrtiću za djecu iz svog područja suradnjom sa susjednim općinama, školama i slično - kazali su iz Ministarstva obrazovanja.

U nekim županijama poput Vukovarsko-srijemske, kazali su u Ministarstvu obrazovanja, u potpunosti će biti riješen problem nedostatka vrtića.

>> VIDEO Najatraktivnije lokacije Adventa dobile koncesionare, otkriven i 'papren' iznos koji će Zagreb zaraditi!


 

Komentara 13

DU
Deleted user
12:07 19.10.2022.

Nije samo bitno vrtiće napraviti, nego postaviti i stručan kadar u njih i naravno ne ih podcijenivati sa plaćom.

HH
Hrvoje Hrk !!
12:09 19.10.2022.

Opaaa, bravo ak bu to tak i bilo

ZB
zbisko
12:17 19.10.2022.

Zar vi to vjerujete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije