Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otkrili tajanstvenu rupu u Velikom koraljnom grebenu i iznenadili se onime što su u njoj pronašli

Biolozi su zaronili u 'plavu rupu' na dubinu od 20 metara i pronašli koralj kakav nisu ondje očekivali
01. studenoga 2017. u 08:13 16 komentara 66595 prikaza
Veliki koraljni greben
Foto: Instagram

Znanstvenici su otkrili tajanstvenu rupu u Velikom koraljnom grebenu, a zbog onoga što su u njoj pronašli i sami su vrlo uzbuđeni.

veliki koraljni greben Znanstvenici: Veliki koraljni greben u većoj opasnosti no što se mislilo

Stručnjaci su, naime, zaronili su 20 metara duboko u rupu koja je pronađena na jednom od najmanje istraženih australskih prirodnih čuda.

U rupi su pronašli zadivljujuće zdravi koralj što je rijetko otkriće s obzirom na to da greben trpi snažno izbjeljivanje koralja zbog kojega su skloniji propadanju i ugibanju.

Prije godinu i pol dana pregled više od 500 koraljnih grebena od Cairnsa u Australiji do Papue Nove Gvineje otkrio je kako je "skoro bez iznimke svaki greben pokazao dosljedno visoke razine izbjeljivanja od obronka grebena do njegova vrha".

No, sada je biolog Johnny Gaskell otkrio kako je on s cijelim timom zaronio u plavu rupu koja se nalazi u Velikom Koraljnom Grebenu 200 kilometara od otoka Daydream, a ta lokacija je najmanje istražena.

– Putovali smo 10 sati do plave rupe, no vrijedilo je. Zaronili smo na dubinu od 20 metara i pronašli zdrave kolonije koralja – objavio je Gaskell na Instagramu gdje je objavio i video onoga što su pronašli.

ronjenje AUSTRALIJA Veliki koraljni greben trpi 'najgore zabilježeno masovno izbjeljivanje' Rupa na Suncu NASA PRATI SITUACIJU Na Suncu se pojavila golema rupa koja bi mogla utjecati na naše živote Koljska bušotina PUT DO PAKLA U najdubljoj rupi svijeta pronađena tajna stara dvije milijarde godina
International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • Deleted user:

    Da je ovo pravi članak i ozbiljan portal objasnio bi i da je ova kolonija koralja očuvana zato što se nalazi na dubljoj razini oceana gdje je temperatura vode niža pa koralji mogu preživjeti, a da Veliki koraljni greben umire ... prikaži još! zbog ljudske djelatnosti na planeti koja zagrijava sve, pa i oceane.

  • paosmarsa:

    Recite sto jos ima da je lopovi mogu pocistit sto prije...

  • dosadno:

    Neš' ti znanstvenika: putovali cijelih 10 sati i zaronili na zastrašujućih 20 metara. Zapanjujuće!