Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIJA

Veliki koraljni greben trpi 'najgore zabilježeno masovno izbjeljivanje'

ronjenje
Foto: Reuters/PIXSELL
29.03.2016.
u 07:59

"Ovo je bilo najtužnije istraživanje u mom životu", rekao je u priopćenju profesor Terry Hughes

Skoro svi od najočuvanijih dijelova australskog Velikog koraljnog grebena trpe snažno izbjeljivanje, "najgore zabilježeno masovno izbjeljivanje", pokazao je danas znanstveni pregled iz zraka.

Izbjeljivanje pri kojem koralji postaju bijeli, često zbog promjena okoliša, čini ih sklonijim propadanju i ugibanju.

Pregled više od 500 koraljnih grebena od Cairnsa u Australiji do Papue Nove Gvineje otkrio je da je "skoro bez iznimke svaki greben pokazao dosljedno visoke razine izbjeljivanja od obronka grebena do njegova vrha".

– Ovo je bilo najtužnije istraživanje u mom životu – rekao je u priopćenju profesor Terry Hughes iz nacionalne radne skupine za izbjeljivanje koralja.

Istraživački tim je preletio preko oko 4000 km vode i našao samo četiri grebena u kojima nije bilo izbjeljivanja.

Izbjeljivanje je uzrokovano izumiranjem alga koje žive unutar koralja, a može biti potaknuto malim izmjenama stanja okoliša među kojima i rastom temperature ili kiselosti.

>> Američki mlažnjaci bacili bombe na Veliki koraljni greben

Komentara 1

DA
dangebandi
09:38 29.03.2016.

Mi smo virus koji ubija stanicu Zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije