Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treća sušna godina

Velika suša u Istri mogla bi uništiti turističku sezonu

rijeka Lika (1)
Iva Vidović/VLM
22.03.2012.
u 18:40

Tri sušne godine ozbiljno su ugrozile vinograde i maslinike, a ne padne li kiša, turiste bi mogla dočekati redukcija vode

Suša kakva se ne pamti u posljednjih 50-ak godina pogodila je Istru, koju su zaobišle čak i snježne oborine ove zime. Kiša koja bi se mogla smatrati obilnom do te mjere da popuni akumulacijske kapacitete jezera Butoniga nije pala već 10 mjeseci, posljednja je pala u listopadu. Zbog toga, ali i činjenice da je ovo već treća sušna godina zaredom, ugrožene su i poljoprivredne kulture, loza i masline – uljari ovih dana čekaju oborine da posade masline.

Problema bi moglo biti i u turizmu. Naime, suša utječe na stanje ukupnog vodnog potencijala. Sva tri istarska vodovoda u očekivanju su proljetnih oborina kako bi se održao barem sadašnji vodostaj Butonige, koji je najniži u posljednjih nekoliko desetljeća. Iz njega se vodom opskrbljuje čak 28 istarskih gradova te zapadna obala i svi turistički kapaciteti. Zbog toga bi prve turiste za Uskrs u Istri mogla, osim suše, dočekati i redukcija vode. Podbacit će i urodi jer, kako najavljuje Istra Meteo, očekuje se stabilizacija vremena uz zatopljenje.

Slično je i u ostatku Hrvatske, gdje se tek za vikend u nekim dijelovima očekuju prolazne oborine.

– Ovo bi proljeće u Hrvatskoj moglo biti s manje oborina nego što je 30-godišnji prosjek prema nekim sezonskim prognostičkim modelima – kazao je meteorolog Nebojša Subanović iz Meteo Infa.

Ključne riječi

Komentara 12

CA
car099
21:59 22.03.2012.

i onome gore se izgleda zgadila ovakva hrvatska kakva je danas

K1
k1milica
06:39 23.03.2012.

j ,,, mi rovinjci imamo najelitnije hotele u hr i gradonacelnika s difom a nemamo atletsku stazu ni bazen sto se tice cistog mora, cisce je nego jadranski dio italije ali prljavije nego 75% talijanskog mora, prljavije nego 50 postoo svakako ,,,plave zastave o cistoci iznad kanalizacijskih otvora,... ma koliko lazi mi mozemo progutati, gren delati jer turista vec ima ... treba jos puno pripreme.......

BR
brodludjaka
21:57 22.03.2012.

Turisti dolaze zbog mora. Neka se kupaju u našem čistom moru. A način kako navodniti Istru moraju pronaći odgovorni-jer ako se navodnjava Saudijska arabija i sade tulipane, zašto mi to nismo u mogućnosti????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije