Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICAO NAPAD NA KAPITOL

Velika pobjeda za Donalda Trumpa: Vrhovni sud srušio zabranu njegove kandidature

FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump holds rally in Richmond
Foto: Jay Paul/REUTERS
1/3
04.03.2024.
u 17:47

Vrhovni je sud odlučio da samo Kongres može na temelju 14. amandmana zabraniti obnašanje javnih dužnosti. Spomenuti amandman predviđa da se osobama koje su sudjelovale u "pobuni" onemogući obavljanje javnih funkcija.

hovni sud SAD-a u ponedjeljak je oborio odluku vrhovnog suda države Colorado kojom je Trumpu zabranjena kandidatura na izborima zbog poticanja i podržavanja napada na Kapitol 6. siječnja 2021., što predstavlja veliku pobjedu za Donalda Trumpa. Suci su jednoglasno poništili odluku vrhovnog suda Colorada od 19. prosinca kojom se Trumpu onemogućila kandidatura na republikanskim predizborima.

Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju te će se 5. studenog ove godine vjerojatno boriti s trenutnim predsjednikom demokratom Joeom Bidenom za predsjedničku funkciju.  "VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!", napisao je Trump svojoj društvenoj mreži odmah nakon presude.

Vrhovni je sud odlučio da samo Kongres može na temelju 14. amandmana zabraniti obnašanje javnih dužnosti. Spomenuti amandman predviđa da se osobama koje su sudjelovale u "pobuni" onemogući obavljanje javnih funkcija. Trumpu je također zabranjeno kandidiranje u Maineu i Illinoisu na temelju 14. amandmana, ali te su odluke bile stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Presuda je donijeta uoči tzv. Super utorka, dana u predizbornom ciklusu predsjedničkih izbora u SAD-u kada se u velikom broju saveznih država održavaju predizbori. Vrhovni sud brzo je donio presudu, što je u kontrastu sa sporijim postupanjem prema Trumpovu zahtjevu za imunitetom od kaznenog progona. Protiv Trumpa se vodi postupak na saveznoj razini zbog pokušaja poništavanja rezultata izbora 2020.

VIDEO: Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata!'

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:02 04.03.2024.

Tako je, dakle 4 demokrata u sudu su s slozili. Usput budi receno: "POTICAO NAPAD NA KAPITOL" nije istina.

VE
Verwoerd
19:36 04.03.2024.

Kao što sam i najavio, nema šanse da ova odluka Colorada preživi Vrhovni sud. Ono što u ovom tekstu kojeg je poslao tanjug nedostaje je činjenica da je odluka donesena jednoglasno, devet prema nula.

HO
homofobic
23:29 04.03.2024.

U svim tim suludim tuzbama Demokrata se povlaci fraza "Insurection" sto znaci ORUZANA pobuna- ustanak protiv vlade. Jedino oruzje su imali policija zastite Kapitola, Nacionalna Garda i prikriveni provokatori agenti FBI. Takoder svi ali bas svi ti tuzitelji su se natjecali za te pozicije sto su u izborima za poziciju reklamirali da ce bas oni "uhvatiti Trumpa" prije nego je bilo optuzbe, prije nego je bilo navodnog kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije