Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMOVINSKE KARTICE

Velika analiza imovine saborskih zastupnika: Ni sami ne znaju što imaju

Foto: PIXSELL
1/8
18.02.2020.
u 06:30

Provjerili smo brojne nelogičnosti koje se nalaze u imovinskim karticama saborskih zastupnika. Listu predvodi Milanka Opačić iz Stranke rada i solidarnosti

Tko kuću nije gradio i kćer udavao, taj ne zna što je trošak – kaže stara narodna, u slučaju saborskih zastupnika ipak ne posve točna jer redom su oni te kuće zidali, a onda na troškove – zaboravili. Barem u imovinskim karticama koje su prijavili, a u kojima se, kako smo jučer objavili, nalazi popriličan broj nelogičnosti. Tu listu definitivno predvodi Milanka Opačić, parlamentarka Stranke rada i solidarnosti i, među ostalim, vlasnica kuće s okućnicom od 134 kvadrata u zagrebačkoj Dubravi, vrijedne tek 200 tisuća kuna, odnosno oko 27 tisuća eura.

Preračuni i greške

Kako je to moguće, pitali smo upravo bivšu SDP-ovku.

– Iskreno, ja uopće ne znam kako se to dogodilo. Morala sam sad sve provjeriti i zaista ne znam u čemu je stvar. Kuća vrijedi 300 tisuća eura i taj je iznos u kartici stajao od 2011. do 2016. godine. U karticama od 2016. naovamo piše tih 200 tisuća kuna. Ali ne znam zašto, dogodila se greška – govori nam Milanka Opačić pa odmah objašnjava da je 2015. počela digitalizacija kartica pa je moguće da se u tom procesu dogodio “feler”. A možda je, kaže, i u pitanju nula.

– Tih 300 tisuća eura je oko dva milijuna kuna, a stoji da je kuća 200 tisuća. Može biti i da je jedna nula ispala – nagađa Opačić, dok je preračunom jasno da je 300 tisuća eura u kunama 2,250.000, odnosno otprilike 250 tisuća više od iznosa za koji se mogla dogoditi ta greška s jednom nulom viška. Što se tiče prijave vrijednosti kuće u prethodnim karticama, koje je spominjala Opačić, nismo ni mi bili lijeni pa smo ih provjerili i sami. U najstarijoj njenoj dostupnoj kartici iz 2011. prijavljena je ista kuća s okućnicom od 134 četvorna metra, ali bez cijene. U 2012. zaista stoji da joj je tržišna vrijednost 300 tisuća eura, dok je 2013. godine rubrika “nekretnine” kod Milanke Opačić potpuno prazna.

Sljedeće godine, odnosno 2014., opet je u kartici kuća od 134 kvadrata vrijedna 300 tisuća eura, dok od 2016. uredno stoji da je cijena nekretnine 200 tisuća kuna. Tek pet tisuća kuna manje, prema imovinskoj kartici HDZ-ovca Dražena Milinkovića, vrijedna je garaža koju on ima u suvlasništvu sa suprugom. Objekt je to od 18 kvadrata u Zagrebu, a zašto je prijavljeno da košta kao i cijela kuća Milanke Opačić, pitali smo ovog predsjednika Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

1/5

– O čemu vi pričate? Kako je moguće da moja garaža od 26 četvornih metara vrijedi 195.000 kuna? – o garaži od 18 četvornih metara upitao nas je očito slabo upućeni Dražen Milinković, kad smo pokušali saznati po kojoj logici ima najvredniju garažu među svim zastupnicima. Kako je rekao, vjerojatno je došlo do pogreške.

– Vjerujte mi da nije bilo namjerno, ispunjavao sam karticu u brzini. Svi ti papiri, podaci i činjenice komplicirani su za ispuniti. U što kraćem roku potrudit ću se ispraviti pogrešku – kazao nam je Milinković, a cijenu kuće od 79 kvadrata u Povljima na Braču pojasnio nam je i SDP-ovac Ranko Ostojić. Iako u kartici stoji da je kuću kupio od plaće, a suvlasnik je supruga, jučer nam je objasnio da se podatak koji je naveo “odnosi na 5/24 dio”.

– Kada se provedu rješenja o nasljeđivanju, nakon višegodišnjih čekanja na našem sudu, onda i upisujem bitnu izmjenu u kartici – rekao je Ranko Ostojić. Nazvali smo i HDZ-ovca Martina Baričevića, koji je u zadarskoj općini Jasenice, čiji je i načelnik, prijavio kuću s okućnicom od 2106 kvadrata vrijednosti 30 tisuća kuna te jednu od 549 četvornih metara od 1,3 milijuna kuna.

1/3

Štednja kroz generacije

– Kod ispunjavanja kartica imate mogućnost samo upisa ukupne kvadrature, zato ova kuća s okućnicom od dvije tisuće kvadrata. Ja sam vam se rodio u pola Velebita, a ta je kuća izgorjela u Domovinskom ratu. Sad je to ruina za koju su mi rekli da ne mogu dobiti ni 30 tisuća kuna. Zato takva procjena – pojasnio nam je Martin Baričević, koji nekretnina ima, ali dionica i štednje ne. Rekorderka je, zato, sa 7,6 milijuna kuna po ušteđevini Vesna Pusić iz GLAS-a, koja nam je kazala da je taj iznos većinski nasljedstvo pokojnog oca, odnosno da se štedjelo kroz dvije generacije.

Otprilike sedam puta manji iznos na štednoj knjižici ima HSLS-ov Darinko Kosor, koji je na drugo mjesto najbogatijih u Saboru dospio zahvaljujući svojim nekretninama. Podsjetimo, ispred njega po milijunima samo je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, koji nam se jučer nije javljao na telefon.

1/4

– Sto posto sam uvjeren da on i ja nismo najbogatiji, zapravo uvjeren sam da sam ja daleko od najbogatijeg, samo nisu svi prijavili sve što imaju. Dugo sam bio privatni poduzetnik, uredno sam plaćao porez i ponosan sam na to što sam stvorio. Treba vidjeti tko što radi, kako su uspjeli steći nekretnine i je li u karticama njihova stvarna vrijednost, ako su uopće sve upisane – rekao je Kosor.

Bruna Esih

Zastupnica Neovisnih za Hrvatsku jučer nam se nije javljala na telefon pa nam nije ni objasnila kako njena kuća s okućnicom od 957 kvadrata u Šestinama stoji 1,09 milijuna kuna, dok se ona HSLS-ovca Darinka Kosora, također u Šestinama, prostire na 591 četvorni metar, a procijenjena je na 9,5 milijuna kuna.

Navedenu kuću Esih ima u suvlasništvu sa suprugom, a u Šestinama ona sama ima i stan od 49 kvadrata vrijedan 490.000 kuna.

Darinko Kosor

Kuću s okućnicom u Šestinama od 591 kvadrat procijenio je u kartici na 9,5 milijuna kuna. Smatra da je to, kako nam sam kaže, realna cijena.

– To je tržišna cijena, odnosno cijena proizvodnje plus 10-20 posto. Od 2015. u mojoj kartici stoje svi iznosi, ja sam za kuću dizao i kredit, moram biti realan – objasnio nam je Kosor, koji kuću Brune Esih i njenu cijenu nije želio komentirati kazavši da nekretninu nije vidio.

Ponosan sam na svoj kotao za rakiju

SDP-ovac Saša Đujić u svojoj je kartici, među ostalim, prijavio i kotao za pečenje rakije od 10 tisuća kuna.

– Jako sam ponosan na svoj kotao. Riječ je kotlu koji je uredno registriran u carinskoj upravi, a nekoć je pripadao mojem pradjedu i za njega sam sentimentalno vezan. Svake godine od vrhunskog grožđa pravim rakiju i u to ime državi plaćam alkoholnu trošarinu. Taj kotao nisam trebao ni prijaviti u svojoj imovinskoj kartici jer mu je vrijednost manja od 30 tisuća kuna, ali nisam htio riskirati svoje ime i svoj ugled – rekao je Đujić.

Grmoja: Volio bih da sam štedljiv kao Arsen Bauk

Nikola Grmoja iz Mosta ima samo štednju od 9217 kuna, koja glasi na njegovo dijete, i dva auta. Ili, kako sam kaže, jedan auto.

– Pročitao sam članak o imovinskim karticama kolega iz Sabora, a na to mogu samo kazati kako baš nitko ne može doći do tolikog broja nekretnina ako se nije bavio muljažom. Evo baš nedavno sam svoj Ford star 13 godina zamijenio Škodom Octavijom iz 2015. čija je vrijednost 100 tisuća kuna i koju sam kupio na kredit. U svakom slučaju, volio bih da sam štedljiv kao, recimo, Arsen Bauk – kazao je Grmoja.

Komentara 35

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:23 18.02.2020.

Treba povećati kazne - od 50 tisuća kuna pa do 100-200 tisuća za one koji "zaborave" da imaju nekretnine od 200-300 tisuća Eura. Također svu imovinu roditelja i djece bi trebalo unositi u kartice pošto je vjerojatno 90% toga prepisano na njih a ovo je samo vrh ledenog brijega.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:35 18.02.2020.

Kuća 120 m2 Milanke Opačić u Gornjoj Dubravi vrijedi 2 500 000 kn - 330 000 eur, haha. Takva prizemnice po agencijama se NUDE za 150 000 eur max, uz 10% spuštanja koje standardno, ostvarena realna cijena je oko 120-130 000 eur.

NE
Neretva93
07:58 18.02.2020.

Treba napisati u imovinskoj kartici:"Sve ono što se nađe u mojoj imovini a ne odgovara ovomu ovdje ja se dobrovoljno odričem u ime siromašni",pa ćeš vidit oće li zaboravit nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije