Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUJE SE LUPANJE POD RUŠEVINAMA

Velika akcija spašavanja nakon urušavanja zgrade na Floridi: Postoji mnogo nepoznanica

Foto: REUTERS
1/4
26.06.2021.
u 11:21

U zgradi u trenutku urušavanja bili su ljudi iz čitavog svijeta: Argentine, Izraela, Paragvaja, Rusije...

Nakon djelomičnog rušenja stambene višekatnice u Miamiju u petak je trajala velika akcija spašavanja i potraga za 159 nestalih osoba. Dosad je potvrđeno kako je u nesreći smrtno stradalo najmanje četvero ljudi, a 11 ih je ozlijeđeno, ali čini se da će žrtava, na žalost, sigurno biti više, s obzirom na to da se 12-katnica urušila u četvrtak malo prije dva ujutro, u vrijeme kada su stanari spavali.

Urušavanje je pogodilo ukupno 55 stanova, a dosad je potvrđeno da su 53 stanara preživjela nesreću, bilo da su izvučeni iz ruševina, a takvih je 35, bilo da se nisu nalazili u zgradi u trenutku urušavanja. Do nesreće je došlo u Surfsideu, malom gradiću na obali sjeverno od Miami Beacha.

Guverner: Bojim se loših vijesti

Prema riječima gradonačelnice okruga Miami-Dade Danielle Levine Cava, vlasti zasad znaju da su 102 osobe iz urušene zgrade na sigurnome, a zasad nije jasno koliko je osoba ostalo ispod ruševina, ali spasiteljske ekipe uz pomoć uređaja za slušanje čuju lupanje i sa psima za spašavanje nastavljaju potragu za preživjelima. Naime, u zgradi su, uz lokalne stanovnike, živjeli i sezonski gosti i stanari koji žive u unajmljenim stanovima, zbog čega vlasti očito nemaju točan uvid tko je sve boravio u zgradi, a pogotovo ne tko je bio u zgradi u trenutku urušavanja.

Associated Press javlja kako je urušena 12-katnica Champlain Towers South privukla ljude iz cijelog svijeta koji su željeli uživati u životu na obali južne Floride. Među njima su par iz Argentine i njihova mlada kći, umirovljeni učitelj iz Miamija i njegova supruga, Židovi iz Rusije, Izraelci, pa i sestra prve dame Paragvaja, kao i brojni drugi iz Južne Amerike. Ministarstva vanjskih poslova i konzulati četiriju južnoameričkih zemalja izvijestili su kako su u kolapsu nestala 22 državljana njihovih zemalja: devet iz Argentine, šest iz Paragvaja, četiri iz Venezuele i tri iz Urugvaja.

1/9

Kako javljaju izraelski mediji, izraelski generalni konzul Maor Elbaz pretpostavlja da je među nestalima i 20 građana Izraela. Guverner Floride Ron De Santis kazao je na konferenciji za novinare kako je situacija tragična i kako se nada najboljem, iako se plaši loših vijesti s obzirom na razmjere uništenja. I šef lokalne policije Freddy Ramirez upozorava kako je situacija teška, a postat će i teža kako vrijeme bude prolazilo. Oglasio se i predsjednik Joe Biden, koji je poručio da je savezna administracija spremna poslati spasiteljsku i svaku drugi pomoć koju bi zatražile vlasti u Floridi.

– Jasno poručujem stanovnicima Floride: kakvu god pomoć želite, savezna vlada je spremna, čekamo. Samo nas pozovite: bit ćemo tamo. Bit ćemo tamo – ponovio je Biden, premda ga je potpredsjednica Kamala Harris morala podsjetiti da osim komentara o rijetkom dvostranačkom dogovoru demokrata i republikanaca o ulaganju infrastrukturu mora komentirati i urušavanje zgrade u Miamiju, s obzirom na to da je Biden to očito bio zaboravio.

Građevinski radovi na krovu

Policija je pokrenula istragu ove nesreće, a uzrok kolapsa zgrade nije poznat. Snimka urušavanja pokazuje kako se najprije urušilo središte zgrade, a nekoliko sekundi poslije i ostali dio urušenog dijela zgrade, onaj okrenut prema moru, progutao je golemi oblak prašine. Na krovu zgrade izvodili su se građevinski radovi, ali zasad nije jasno je li na krovu bilo teške opreme i je li to možda moglo izazvati kolaps. Zgrada čiji se dio urušio izgrađena je 1981. godine, a ukupno ima 130 stanova.

Miami Herald objavio je potresnu dvominutnu snimku trenutka kada spasitelji iz ruševina izvlače jednog dječaka. Nakon što ga je izvukao, spasitelj ga je nosio do nosila, nakon čega mu je pružena pomoć. AFP prenosi izjavu šokiranog 40-godišnjeg Erica de Moure, koji je imao sreću što je u trenutku nesreće bio kod djevojke, ali je sada ostao bez doma.

VIDEO: Strava u Češkoj: Tornado rušio sve pred sobom! "Bila je to apokalipsa!"

Komentara 7

IP
info_punkt
17:04 26.06.2021.

To je kapitalistička privatna inicijativa, tj. želja za maksimizacijom profita. Štedi na armaturi, na betonu...

XA
xaron
17:42 26.06.2021.

Isto se desilo prošle godine u Tirani.

DU
Deleted user
17:01 26.06.2021.

John McAfee posjedovao je stan u zgradi koja se srušila. Adresa je 8777, South Collins Avenue. Evo twitta koji je objavio 8. lipnja 2021.: Ako mi se išta ikad dogodi, znajte da 31 TB datoteka koje imam nalaze se nae na tvrdim diskovima u mom stanu pored 88. ulice i avenije Collins sjeverno od Miami Beacha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije