Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Penava:

'Velik iskorak za Vukovar ako se 18. studeni proglasio državnim blagdanom'

Ivan Penava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.10.2019.
u 14:39

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je kako nitko iz Zagreba ne može odlučivati o uvođenju dvojezičnosti u grad Vukovar.

Ukoliko bi se 18. studeni proglasio državnim blagdanom, jer je taj 18. studeni u mislima i emocijama hrvatskoga naroda, taj dan doista bi bio još i veći. To bi bio veliki iskorak za grad Vukovar i žrtvu koju je podnio u Domovinskome ratu. Siguran sam da će se time još dodatno učvrstiti poštovanje prema Vukovaru i  njegovoj žrtvi u Domovinskome ratu, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirajući najave kako bi 18. studeni mogao postati državni blagdan.

Prilikom polaganja vijenaca podno Spomen obilježja žrtava iz Domovinskog rata Penava je govorio i o sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati tijekom listopada, a na kojoj će biti riječi o poštivanju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Prema njegovim riječima Gradsko vijeće donijeti će odluku sukladno zaključku koji će donijeti on kao gradonačelnik, a hoće li to podržati vijeće ili neće, vidjet će se na sjednici vijeća.

- Za pretpostaviti je da hoće, iako tu postoje i drugi akteri koji imaju  svoje prijedloge zaključaka, no ne mislim da će se bilo što značajnije događati nego što se događalo 2016. kada smo imali istu proceduru u Gradskome vijeću, kada sam donio zaključak i kada je Gradsko vijeće glasalo o tome. Ne mislim da je tu nešto jako vruće da će dovesti do porasta tenzija u gradu Vukovaru, rekao je Penava.

Dodao je i kako se ne može govoriti o proširenju posebnih prava kako ih definira Zakon dok se ne riješe temeljna prava za velik broj Vukovaraca kojima ta temeljna ljudska  prava nisu omogućena.

- Podsjetit ću kako je iz Vukovara nakon pada grada preko 6.000 osoba odvedeno u srbijanske koncentracijske logore  koji službeno ne postoje ni za našu državu ni za Republiku Srbiju.  Kad se riješe temeljna prava ratnih stradalnika možemo govoriti o proširenju posebnih  prava za nacionalne manjine. Netko si je našao za shodno da te činjenice makne u stranu i počne čitati Ustav od kraja. Tome smo se usprotivili  i mislim da imamo pravo sa stajališta poštenja, pravde i logike, da su svi argumenti na našoj strani i da je sve ovo drugo što se pokušavalo zapravo zlonamjerno, u bilo čijoj režiji. To smo otvoreno rekli i to doživljavam tako da se ne poštuje niti nas niti ovaj grad niti njegova simbolika, a niti jedno ovdje grobno mjesto, rekao je Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je kako nitko iz Zagreba ne može odlučivati o uvođenju dvojezičnosti u grad Vukovar.

- Ustavni sud je jasno i glasno rekao Statut grada Vukovara i Grad Vukovar trebaju odlučiti o tome. Ne može nitko iz Zagreba odlučivati o tome niti netko može doći ovdje i po mraku postavljati dvojezične ploče, poručio je Josić.

Komentara 3

PE
pežo
15:38 08.10.2019.

sve će se promjeniti i biti će bolje ako bude praznik - priče za malu djecu da se nešto radi dok svoje mrtve nećemo nikada naći dok su hdz i penava na vlasti

TR
tramontana
15:57 08.10.2019.

Meni bi bilo drago radi Vukovara i uvi bi glasa za to, ali, današnji praznik je ono pravo, sve ostalo je za ignorirati.

MA
marco75
17:16 08.10.2019.

Koliko će novih radnika zaposliti proglašenje 18.11. državnim praznikom da je to tako važno za Vukovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije