Naslovnica Vijesti Crna kronika

Velibor Šolaja proglašen krivim za ratni zločin

Prilikom izricanja presude Šolaji sud je uzeo u obzir niz olakotnih okolnosti – prijašnju neosuđivanost, sudjelovanje u ratu, odlikovanja te tijek vremena
25. svibnja 2015. u 19:49 132 komentara 6134 prikaza
Velibor Šolaja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bivši pripadnik 9. gardijske brigade Velibor Šolaja na zagrebačkom Županijskom sudu u ponovljenom postupku proglašen je krivim i nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina u Medačkom džepu 1993. kada je usmrtio nepoznatu staricu. Šolaja ju je usmrtio zajedno sa suborcem Josipom Mršićem i to nakon što su je gardisti izvukli iz kuće tijekom operacije oko mjesta Čitluk.

– Prvi je iz pištolja u ženu pucao Mršić, no ona je ostala stajati, da bi zatim Šolaja pucao u nju iz automatske puške, nakon čega je pala – obrazložio je odluku sudac Oliver Mittermayer. U prvome postupku Šolaja je oslobođen optužbe, a zanimljivo je da je na tom suđenju Mršić, koji je tada bio samo svjedok na rekonstrukciji, rekao kako je on pucao u ženu, a ne Šolaja. Na raspravi je, pak, rekao da su pucala obojica tako da se i njemu sudi za ovo ubojstvo, ali u odvojenom postupku.

Prilikom izricanja presude Šolaji sud je uzeo u obzir niz olakotnih okolnosti – raniju neosuđivanost, sudjelovanje u ratu, odlikovanja te tijek vremena.

>>Odbio svjedočiti jer je i sam optužen za zločin

>>Svjedok: Šolaja je u tu ženu ispalio hitac iz lugera

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  sve civili, sve kuhari pa tko nam je granatirao gradove i ubijao djecu

 • Diosiario:

  Vrlo bitno za istaknuti je da je ovo bio ujedno i jedini incident koji se dogodio nakon operacije koja je bila čista kao suza. Dakle, danas je jasno da je general Norac nevin čovjek koji je osuđen političkim pamfletom i ... prikaži još! po političkom diktatu.

 • Nenadjebivi:

  Sramota da se hrvatskog vojnika sudi za ubojstvo neke srpske babe pogotovo kad se zna da su srpski "civili " iz Medačkog džepa bili naoružani do zuba i to uključujući i starce jer im je kronično nedostajalo ljudstva na tom ... prikaži još! djelu ratišta , ima i snimka jedne srpske babe otamo sa kalašnjikovom u ruci . Isti su vrlo rado neprestalno pucali po Gospiću i gotovo sravnili taj lički grad , nakon oslobođenja Medačkog džepa Gospić je konačno mogao odahnuti.