Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN EUROPE i 25. GODINA AUSTRIJE U EU

Veleposlanik Glunčić sudjelovao u Beču na svečanom obilježavanju obljetnice

Dan Europe
Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/4
07.05.2020.
u 15:33

„Nije vrijeme za egoizam“, ponovio je voditelj Predstavništva EK u Austriji Martin Selmayer u svom obraćanju na početku svečanosti, istaknuvši kako je potrebno „više Europe u glavama i srcima“

Veleposlanik Daniel Glunčić danas je sudjelovao na svečanosti, kojom je pod geslom „Sada hrabro za više Europe“ Predstavništvo Europske Komisije u Austriji obilježio u Beču Dan Europe, 70. godina „Schumanove deklaracije“, te 25 godina članstva Austrije, Švedske i Finske u Europskoj uniji. Počasni gost programa bio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen koji je povodom značajne obljetnice svim gledateljima uputio svečanu video-poruku, izvijestilo je u četvrtak Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču. Isti izvor navodi da je uslijed mjera protiv COVIDA-19 svečanost održana online, a veleposlanicima je uz strogo poštivanje mjera zaštite bilo omogućeno zajedničko praćenje svečanosti iz prostorija bečkog Europskog doma.

Hrvatska je bila zastupljena kao zemlja koja u prvoj polovici ove godine presjeda Vijećem Europske Unije. U izvješću stoji kako je voditelj Predstavništva EK u Austriji Martin Selmayer u svom pozivnom pismu upućenom veleposlanicima država članica, država kandidatkinja te država EGP-a istaknuo da i danas u vremenu krize prouzrokovane pandemijom koronavirua, Europa mora kao i prije 70 godina, skupiti sve svoje snage kako bi osigurala blagostanje, mir, jedinstvo i demokratske vrijednosti.

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč

„Nije vrijeme za egoizam“, ponovio je Selmayer u svom obraćanju na početku svečanosti, istaknuvši kako je potrebno „više Europe u glavama i srcima“. „I austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u svom je svečanom govoru opetovano apelirao na zajedništvo istaknuvši kako se veliki izazovi ne mogu riješiti samo unutar nacionalnih granica. Svojom jedinstvenom mješavinom sposobnosti, temperamenta i iskustava upravo smo predisponirani naći zajedničke odgovore na sva velika pitanja današnjeg vremena, istaknuo je austrijski predsjednik.

Moramo naučiti misliti europski „ kao Talijani i kao Nijemci, kao Nizozemci i kao Grci, kao Austrijanci i kao Hrvati“, ističući i , a ne ili, te uvažavajući mišljenje drugoga i ojačavajući zajedništvo, naglasio je austrijski predsjednik. Europa, nije savršena, ali na svima nama je da je učinimo boljom te nastavimo raditi na ovom najvećem projektu mira, gospodarstva, solidarnosti i nade jer je europsko ujedinjenje najbolja ideja koju smo ikad imali. U svjetlu gesla „Više Europe“ veleposlanik Daniel Glunčić, u naknadnom razgovoru sa sudionicima svečanog obilježavanja u predstavništvu EK, ukazao je i na zaključke s jučerašnjeg Zagrebačkog samita kao središnjeg događaja hrvatskog predsjedanja s kojeg su jasno razaslane poruke o poticanju europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana te potrebi da se one, kroz temeljenje unutarnje reforme državnog sustava i društva, približe europskim integracijama.

U ovogodišnjem programu osim voditelja Europske komisije i austrijskog predsjednika sudjelovao je i potpredsjednik Europskog Parlamenta, pučanin Othmar Karas, a glazbeno je program uokvirio ansambl nekadašnjih Bečkih dječaka VieVow s pjesmama Austrije, Finske i Švedske koje zajedno obilježavaju 25 godina članstva u EU. Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na dan kad je 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schumann predstavio tzv. „Schumanovu deklaraciju“, a koja je bila temeljni dokument u stvaranju Europske zajednice za ugljen i čelik u koju su ušle nekadašnje suparničke zemlje Francuska, Zapadna Njemačka, Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Italija. Ovo udruživanje gospodarskih interesa navedenih zemalja smatra se prvim korakom prema ujedinjenoj Europi i očuvanju miroljubivih odnosa“, istaknuto je u priopćenju Veleposlanstva RH u Austriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije