Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Veleposlanik doznao u 16.30, Milinović u 19.10

05.06.2008.
u 18:46

Na kvaru u nuklearki Krško hrvatski je sustav obavješćivanja potpuno pao. Bilo kakvo prihvatljivo objašnjenje zašto je moralo proći više od tri sata prije nego što se prva informacija mogla probiti do građana potpuno je izostalo.

U informativnoj blokadi nisu bili samo građani nego i mnogi članovi Vlade. Veleposlanik jedne europske države u Zagrebu o kvaru u Krškom bio je obaviješten u 16.30 sati, a, primjerice, ministar zdravstva Darko Milinović prvu je informaciju dobio tek u 19.10.

Mjerenja što se provode na 15 različitih lokacija u Hrvatskoj, pokazala su da nije došlo do pojačanog zračenja, tvrdi ministar zdravstva, čime su potkrijepljena uvjeravanja da kvar nije bio opasan. No, kakve bi posjedice bile zbog tri potpuno izgubljena sata da je kvar bio većih razmjera?

Prema našoj rekonstrukciji, HEP je već oko 16 sati dobio vijest od predsjednika uprave nuklearke Stane Rožmana. Iza 18 sati Hrvatska je o kvaru informirana iz Bruxellesa. Državni centar 112 je putem sustava ECURIE obaviješten u 18,03 sati.

Državni zavod za zaštitu od zračenja dobio je informaciju tek iz Europske komisije i to u 19.10 i Krizni stožer Ministarstva zdravstva reagirao je u roku od 10 minuta. No nitko jučer nije mogao objasniti gdje je zapela prva informacija iz HEP-a, a što je još gore, čini se da u Vladi u tome nisu niti vidjeli neki problem. (D. G., D. K.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije