Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba ostati strpljiv

Većina zemalja članica EU-a treba više vremena za pomicanje sata

Ilustracija
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
01.06.2019.
u 15:02

Europski zakonodavci izglasali su u ožujku početak promjena za 2021. Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena

Svaki Europljanin koji se ponadao završetku dvojbe o tome treba li svakih pola godine pomaknuti jedan sat unaprijed ili unazad, trebat će ostati strpljiv.

Većina zemalja članica EU-a treba dodatno vrijeme kako bi provela u praksu izmjene pomicanja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunjsko predsjedništvo Vijećem EU-a, javila je u subotu njemačka medijska grupa Funke.

Europski zakonodavci izglasali su u ožujku početak promjena za 2021. Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku europskim ministara prometa, iako se tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunjska je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila "šarolikost vremenskih zona" te osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunjskog predsjedništva.

Peter Almaier, njemački ministar gospodarstva, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi izbjeći "vremenske otoke" te dodao kako trebaju postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon ljetne stanke", javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara prometa, zakazanom za kraj ove godine, nakon pregovora s Europskim parlamentom. 

Ključne riječi

Komentara 3

DA
DarthVader
18:02 01.06.2019.

Znao sam da nece biti nista od toga.

SS
sokac sa drave
09:42 02.06.2019.

Njemackoj ne odgovara oni hoce da ostane sadasnje stanje i drugi moraju kus pod stol.Ohoce da mogu svi odluciti hoce ili nece ista mjenjati sto ustvari radi zajednickog trzista nije moguce.Da clanice EU -a to odluce referendumom isto neide pa necemo krkanima dati da nas nadglasaju kaze baba Merkel.

AA
aabbcc
17:42 01.06.2019.

Narodu referendum pa da vidimo kuda ce mo maknuti kazaljke na satu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije