Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera 'Partygate'

Većina Britanaca za smjenu premijera Johnsona, leđa mu okrenuli i mnogi u njegovoj stranci

British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street, in London
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
1/3
06.06.2022.
u 18:11

- Današnja odluka je o tome hoćemo li promijeniti ili izgubiti. Ja ću glasati za promjenu - poručio je Jeremy Hunt

Klub zastupnika vladajuće Konzervativne stranke u britanskom parlamentu za večeras ima zakazano glasanje o povjerenju premijeru Borisu Johnsonu, što je vrhunac afere koja vladu britanskog premijera opterećuje mjesecima, a tiče se najprije kršenja epidemioloških pravila u Downing Streetu 10 u najtežim razdobljima pandemije COVID-19 te, kasnije, Johnsonova laganja parlamentu i javnosti o tome.

Čitav dan uoči glasanja traje javno, medijsko izjašnjavanje zastupnika o tome podržavaju li ili ne podržavaju premijera, a do zaključenja ovog izdanja Boris Johnson skupio je nešto više od 90 javnih izraza nedvojbene podrške. U trenutku tajnog glasanja, navečer, potrebno mu je 180 glasova podrške da bi izbjegao izglasavanje nepovjerenja.

Ne opraštaju mu laži

Jeremy Hunt, bivši ministar vanjskih poslova i ministar zdravstva u ranijim britanskim vladama, bio je među prominentnim konzervativcima koji su javno istupili s pozivom da premijera treba smijeniti. Ostavku je danas podnio i premijerov glavni suradnik za borbu protiv korupcije, napisavši pismo u kojem se slaže da je Johnson kršio propise.

- Današnja odluka je o tome hoćemo li promijeniti ili izgubiti. Ja ću glasati za promjenu - poručio je Jeremy Hunt, koji vjeruje da će Konzervativna stranka izgubiti sljedeće izbore ako Boris Johnson nastavi premijerski mandat nakon afere koja je poznata i pod nazivom "Partygate".

Boris Johnson
Foto: POOL/REUTERS

Procedura testiranja premijerova povjerenja pokrenuta je nakon što je tijekom vikenda u klub zastupnika stiglo potrebnih 54 pisama "pobunjenika" koji traže smjenu. Ti su "pobunjenici" sastavili dokument s 13 razloga zbog kojih Johnson treba otići, a kao povod su spomenuli činjenicu da su građani izviždali premijera Johnsona kad se pojavio na proslavi Kraljičina jubileja ispred Katedrale sv. Pavla u petak u Londonu. To zviždanje običnih građana konzervativnom premijeru "prilično je strašno", ali pokazuje isto što i istraživanja javnog mnijenja, a to je da mu "nijedna društvena skupina više ne vjeruje, čak ga i 55 posto konzervativaca naziva nepouzdanim", pišu pokretači izglasavanja nepovjerenja.

Afera "Partygate" problematična je u prvom redu zbog toga što su premijer i njegovi suradnici u sjedištu vlade organizirali i posjećivali zabave u mjesecima kad je ta ista vlada govorila građanima da, zbog opasnosti od širenja bolesti COVID-19, izbjegavaju sva okupljanja, pa i kućne zabave. Potom je takvo ponašanje postalo još problematičnije i zbog toga što premijer nije govorio istinu kad je suočen s dokazima o tim zabavama. Mnogi u javnosti otvoreno koriste riječ "lagao je" kad opisuju premijerovo ponašanje, i pitaju "zašto bi mu itko više trebao vjerovati".

Preživi li u glasovanju o povjerenju, britanski premijer Boris Johnson siguran je da sljedećih 12 mjeseci klub zastupnika njegove stranke više ne smije pokretati pitanje njegove smjene, tako da Johnson u današnjem razvoju događaja vidi priliku da jednom zauvijek stavi aferu Partygate u ladicu prošlosti i nastavi dalje ekskulpiran.

Potkupljeni radnim mjestom

U javnim izrazima podrške danas su prednjačili članovi njegove vlade, a argument im se svodio na tvrdnju da se premijer snašao u velikim pitanjima, poput Brexita, nabave cjepiva protiv bolesti COVID-19, oporavka od koronakrize, i pitanju odnosa prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Novinar lista The Times citira jednog bivšeg ministra koji je komentirao kako je "nevjerojatan broj kolega koji su potkupljeni radnim mjestom". Guardian kao ilustraciju javnog mnijenja citira anketu Opiniuma koja je rađena danas ujutro i pokazuje da 28 posto ispitnika smatra da bi Konzervativna stranka trebala podržati Johnsona kao premijera, a 59 posto smatra da ga treba smijeniti.

Komentara 6

ŠA
Šaraf
19:13 06.06.2022.

I prije posla premijera bio je lažac

XA
xaron
19:28 06.06.2022.

Klaun, za sve se pita njegova najnovija žena.

AR
Arkade
18:46 06.06.2022.

Ništa o sankcijama HDZ bih i americkoj crnoj listi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije