Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor:

'Prvi pravi test za opstanak koalicije neće biti Konvencija, već Martina Dalić'

Petra Maretić Žonja i Jadranka Kosor
Foto: Screenshot
1/3
21.03.2018.
u 13:51

Kosor smatra kako ne bi došlo do kakofonije da se odmah nakon formiranja Vlade dokument uputio u ratifikaciju

Bivša premijerka Jadranka Kosor danas je na televiziji Večernjeg lista komentirala situaciju u HDZ-u oko Istanbulske konvencije, za koju je rekla da neće ništa stvarno promijeniti po pitanju nasilja, ali da je snažna poruka urbi et orbi.

Komentirajući činjenicu da je šestero članova vodstva HDZ-a bilo protiv ratifikacije konvencije, rekla je da ne pamti sličnu situaciju oko stvari koje su izazvale toliko pozornosti.

- Zamjenik predsjednika, međunarodni tajnik, politički tajnik i potpredsjednica stranke su glasali protiv. Dio njih su i zastupnici, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se i koliko, vjerujem da hoće, još zastupnika pridružiti. To će onda biti jedna presedanska situacija - rekla je Kosor.

- Opet će se dogoditi da će protiv prijedloga predsjednika, jer se to tako uvijek percipira, glasati jedan broj ljudi. I to jest jedna vrsta presedana - dodala je.

Stier principijelan

Kosor smatra da bi glasanje po savjesti mogao biti elegantan izlaz, ali kaže da će i bez obzira na to hoće li premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković to dopustiti, neki glasovati prema savjesti, poput Davora Ive Stiera, za kojeg je Kosor rekla da je principijelan. 

- Kod njega se znalo od početka kako će se postaviti i zato je važno promatrati upravo što će on i na koji će način reagirati, jer mislim da uživa jedan lijep ugled u krilu stranke koji se percipira kao desniji - rekla je Kosor.

Rekla je da je vrlo indikativno da Stier kao nekad najbliži Plenkovićev suradnik više apsolutno nije na istoj strani.

Kosor je također rekla da je glasanje po savjesti jako delikatno pitanje jer bi onda bila otvorena Pandorina kutija, zbog čega se to kod velikih stranaka, pogotovo onih koje su na vlasti, rijetko događa.

Kosor smatra kako ne bi došlo do kakofonije da se odmah nakon formiranja Vlade dokument uputio u ratifikaciju jer se HDZ u opoziciji zauzimao za ratifikaciju.

- Uvjerena sam da bi to prošlo bez praktički velikih turbulencija - rekla je Kosor.

Kosor je rekla da su svi zastupnici koji se u javnosti, ponekad i nepravedno, percipiraju kao krajnja desnica pokupili najveći broj preferencijalnih glasova, uključujući Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji su otišli iz stranke.

Kosor smatra da se dok god postoji šansa da HDZ ostane na vlasti neće dogoditi nikakve unutarstranačke turbulencije.

Kosor je rekla da u slučaju da netko od ministara na sjednici Vlade bude protiv ratifikacije Plenkoviću ne bi preostalo ništa drugo nego da se okrene ulijevo svojoj tajnici i kaže joj da pripremi razrješenje, kao što je to učinio s Mostovim ministrima.

Fantastično nesnalaženje SDP-a

Komentirajući odnos oporbe prema pitanju ratifikacije Kosor je rekla da je riječ o fantastičnom primjeru političkog vrludanja i nesnalaženja, dodajući da to nije ništa novo kada se govori o Davoru Bernardiću i SDP-u.

- Jedan dan netko će na tome sigurno doktorirati, treba samo bilježiti te eskapade. Nevjerojatno - rekla je Kosor.

- SDP je opet pokazao da uopće ne znaju što hoće, da vrludaju, da se nevjerojatno ne snalaze - dodala je.

Kosor se našalila da svi ljudi koji su danas na vlasti trebaju zapaliti svijeću da ostane ovakva situacija u SDP-u, za koji je rekla da gube birače ili ljude ostavljaju potpuno ravnodušnima.

Komentirajući stav Crkve oko konvencije podsjetila je na Zakon o suzbijanju diskriminacije u kojem pojam roda već postoji.

- Ja uvijek govorim, ali moji bivši kolege nisu taj argument upotrebljavali, možda zato što sam ja pisala zakon 2008. Sve je tamo napisano i sjećam se da su tada neki krugovi bliski Crkvi bili protiv. Zakon je donesen s jednim glasom protiv, Marijana Petir, koja je tada bila naša partnerica, glasovala je protiv - rekla je Kosor, dodajući da se u HDZ-u uvijek gledalo na odnose s Crkvom, iako se HDZ tek u novije doba počeo deklarirati demokršćanska stranka.

- U Tuđmanovo vrijeme, kako je on to zamislio, HDZ je bio narodnjačka stranka - rekla je Kosor.

Kosor je rekla kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije rekla nešto što je neostvarivo - da iz konvencije usvojimo dijelove koji su nam prihvatljivi, a one koji nisu - ne.

- Međunarodna konvencija je dokument koji se prihvaća sa uzmi ili ostavi - rekla je Kosor, dodajući da će biti zanimljivo što će predsjednica činiti nakon povratka s puta u Južnu Ameriku.

Kosor se osvrnula i na pitanje opoziva ministrice gospodarstva Martine Dalić, rekavši da će to biti puno teža i ozbiljnija tema te da će biti zanimljivo vidjeti hoće li ta tema doći na raspravu na Predsjedništvu HDZ-a. Rekla je da će se tu propitivati koalicijski partneri, poput onih iz SDSS-a.

- Bit će tu sad najzanimljivije gledati kako će se Milorad Pupovac, odnosno njegovih još dvoje zastupnika postaviti - rekla je Kosor.

- Prvi pravi veliki test za opstanak koalicije bit će ne Istanbulska konvencije, već upravo glasanje o gospođi Dalić, koja je, kao što znamo, prva suradnica i najuži izbor predsjednika Vlade, tako da mislim da će se puno ozbiljnije pripremati za tu raspravu - zaključila je.

Pogledajte i galeriju - U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Petra Maretić Žonja i Jadranka Kosor
1/10

Komentara 19

Avatar navijač
navijač
13:19 21.03.2018.

Našli ste pravu.

AP
ante_pustinjak
13:44 21.03.2018.

- Jedan dan netko će na tome sigurno doktorirati, treba samo bilježiti te eskapade (kraj citata!). da, netko će moći doista napisati disertaciju o svim njezinim eskapadama i bedastoćama koje je svakodnevno švrljala po twitteru. najgore je kad propala politička osoba počne pametovati, nema ništa gorega od toga! a dok je bila u prilici nije učinila ništa, a sad: ja, pa ja, kud ivo tud i ja!

DU
Deleted user
13:40 21.03.2018.

Isfrustrirana i izrazitno zavidna pa dobrim djelom i zločesta tetkica koja se je dobro okoristila hdz -om i sad promijenila ploču. Prešla na turbo folk. I nikom ništa. Svi lopovi a ona poštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije