Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Bačić: Ne razumijem postupanje Ivana Penave

Voditeljica emisije je Iva Boban Valečić.
19. svibnja 2020. u 10:13 18 komentara 4922 prikaza

Hrvatski Sabor u ponedjeljak je raspušten uz dosta svađe vladajućih i oporbe. Ipak, raspuštanje je dobilo potporu oporbenih zastupnika i pokrenuti su rokovi za parlamentarne izbore. Što možemo očekivati od predstojeće kampanje i samih izbora, u studiju Večernjeg lista prokomentirat ćemo s potpredsjednikom HDZ-a Brankom Bačićem.

Raspuštanje Sabora Hrvatsku očekuju izbori Izglasano raspuštanje Sabora: Jandroković objavio koliko su radili zastupnici

Pogledajte intervju 

Raspuštanje Sabora

– Već sam danima govorio, u slučaju da oporba u hrvatskom Saboru ne želi izbore, bila bi jedina takva oporba u demokraciji. Dok nisu utvrdili da mi imamo većinu, nisu bili odlučni. Kad oporba ne bi željela raspuštanje Sabora, to bi nam bio najveći kompliment – kazao je Bačić i istaknuo da su znali kako imaju dovoljno ruku jer su održali nekoliko sastanaka vladajuće koalicije. 

Misli da im neće naškoditi na izborima to što nije donesen zakon o obnovi Zagreba

– Prema nekoj srednjoj procjeni, šteta je 45 milijardi kuna. To će trajati godinama – rekao je i kao primjer naveo Ston gdje obnova traje već godinama. 

– S obzirom na različite stavove struke, električara, pravnika i s obzirom na to da je riječ o velikom broju objekta, ne treba ga donijeti navrat-nanos. Bolje je da svi imaju što reći, nećemo mnogo izgubiti. To savjetovanje trajat će 20 dana. Nakon toga bit će izbori, pa konstitucija Vlade. Taj Zakon može biti donesen brzo nakon toga. 

Raiffeisen Future Boost Ministar Marić otkrio hoće li građani primati mirovine za 30-ak godina

Istaknuo je kako smatra da su prosvjednici koji su jučer bili ispred Sabora politički obojeni i istaknuo je kako je HDZ donirao 10 posto od svih donacija za Zagreb. 

Kampanja

– Htio bih da se malo osvijesti u javnosti da su naše uvrede odgovor na riječi oporbe. Ta razina pala je na najniže grane. Biran sam već pet puta i nikad nisam vidio tako nešto. 

Upitan je li ovo bio najgori Sabor, kazao je: – Po uvredama najgori, ali i po  igrokazu. Ali bili smo i vrijedni. Mi smo Sabor koji je odradio najviše sati. 

1 / 12
Raspuštanje Sabora

– Volio bih da se natječemo idejama u kampanji. Kako ćemo Hrvatsku podići na sedam posto? Trebat će se zadužiti za 25 milijardi. Tu se trebamo pokazati, a ne vraćati se na podjele... na ustaše i partizane, na ZDS. 

Upitan je li Stožer postao uteg, naveo je: – Nama taj Stožer nije uteg jer je sjajno obavio posao. To ne govorim ja, već podaci. Kad netko tako dobro radi posao i kad su brojke minimalne, nema više potrebe stalno izlaziti pred medije. Kad dođe do dodatne relaksacije, onda oni mogu vidjeti što će dalje. 

Istaknuo je kako je ponosan na Stožer s obzirom na to kako su to odradile zemlje koje su Hrvatskoj uzor. 

PARLAMENTARNI IZBORI 2020. Izbore odlučuju Slavonija i Dalmacija: Evo gdje će se voditi najžešći okršaji

– Što se tiče Capaka, ne znam ima li uopće političke aspiracije. Nismo o tome razgovarali. Sad smo u fazi zaprimanja listi kandidata. 

Ivan Penava

– Moram reći da ne razumijem postupanje Ivana Penave. Mislim da je hrvatska Vlada pokazala privrženost tome gradu. Nikad se toliko pažnje nije dalo tom gradu. Niz, niz projekata. Kad bih ja bio gradonačelnik, to bih iskoristio kao uspjeh svoje stranke i Vlade. Ja to ne bih koristio da naštetim. Treba naći način da se ovo okonča. Znam da je on bio protukandidat na stranačkim izborima, ali oni su prošli. Zbog toga što je poražen ne treba biti... Na njemu je da odluči što će i kako će dalje – naveo je Bačić.

– Damir Krstičević prepoznat je i kao čovjek i kao zapovjednik. Mnogo je toga napravio na području cijele Hrvatske. Dao je ostavku na svoju poziciju zbog nečega za što nije kriv. To ne znači da je njegova politička karijera gotova. Mislim da nitko nije tražio njegovu ostavku nakon one tragedije, mislim da je on to napravio kao general. On je tako reagirao bez iznude. 

O splitskom domu za umirovljenike

– Ja sam nekoliko puta govorio o Ivanu Škaričiću. Koronavirus je prodro i u jake zdravstvene institucije u Hrvatskoj. Svjesni smo da je u cijeloj Europi mnogo preminulih iz domova za starije i nemoćne. Virus je prodro i u druge dome u Hrvatskoj. Ali svaki umrli jako je puno, nemojte me krivo shvatiti.

- Gospodin Škaričić je vodio grad Omiš. No za mene je bitno je li on imenovan u skladu sa zakonom. On je imao zakonske uvjete. Upravno vijeće ima pet članova. Imenovan je kroz dva natječaja. Imputiranje kako je on imenovan politički time ne stoji. Zar bi Ivan Škaričić trebao biti jedina žrtva koja će biti proglašena odgovornom? Jesu li u Španjolskoj, u Italiji bili HDZ-ovi kadrovi? To sam već rekao na jednoj presici. 

Intervju je moguće pratiti na Facebook stranici Večernjeg lista kao i na stranici portala. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Orilogorilo:

  Njegovim torbama u sanaderovo vrijeme pozavidio bi i legendarni Matan Spalatrin....

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Da li netko razumije one koji će glasati za ovoga Gargamela?!

 • duda.dudica:

  Članovi HDZ pokazali su kakav HDZ podržavaju na unutarstranačkim izborima. Obrazovana, sposobna, proeuropski orijentirana ekipa, koja se bavi ozbiljnim rješavanjem problema, a ne pukim laprdanjem kao neki pojedinci koji su pokušali odvesti HDZ u nekom drugom smjeru. A za oporbu ... prikaži još! se nema što previše za reći, definitivno najgora u svim sazivima Sabora do sada. Nadam se da takve cirkuse nakon ovih izbora više nećemo morati gledati!