Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODABRANO 8 IZVOĐAČA

Večernji list doznaje: Tvrtka sina bivšeg gradonačelnika Petrinje gradit će zamjenske kuće na Banovini

Foto: Marin Tironi/Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
04.03.2022.
u 11:21

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je danas, temeljem javnog natječaja, osam izvođača za po šest tipskih zidanih kuća koje će zamijeniti one uništene u potresu iz prosincu 2020.

Zamjenske zidane kuće na Banovini gradit će i tvrtka sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, saznaje Večernji list.

Naime, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je danas, temeljem javnog natječaja, osam izvođača za po šest tipskih zidanih kuća koje će zamijeniti one uništene u potresu iz prosincu 2020.

Među osam tvrtki koje su dobile posao je i tvrtka Titan Commerce iz Mošćenice kraj Petrinje čiji je direktor Darko Dumbović, sin bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Darinko se nakon potresa našao pod udarom javnosti, ali i službenom istragom, zbog netransparentne podjele humanitarne pomoći u ovom gradu.

Titan Commerce je zajedno s još jednom petrinjskom tvrtkom, Skela Banovina d.o.o. , koja je također poslovno bliska obitelji bivšeg gradonačelnika za gradnju šest kuća ponudila 5,162 milijuna kuna te tako izabrana kao najpovoljnija u jednoj od osam grupa na koliko je bio podijeljen javni natječaj.
  
Vlasnica Titan Commerca je Darinkova snaha, a sin je direktor, no to nije priječilo tvrtku da, za vrijeme Dumbovićeva mandata, posluje s gradskim tvrtkama. Iz tih gradskih tvrtki izašle su i fakture koje su pokazala da je gradonačelnikova tvrtka bila angažirana i uklanjanju posljedica neposredno nakon potresa, bez javnog natječaja.

Tvrtka je osnovana u travnju 2015., dvije godine nakon što je Darinko Dumbović postao gradonačelnik Petrinje. Dvije godine kasnije tvrtka sina i snahe ima promet oko milijun kuna te oni intenzivno rastu - u 2018. su već više od pet milijuna kuna, a u 2019. više od osam milijuna kuna. Nedavno je Darko Dumbović preko tvrtke Titan Commerce počeo graditi novu kuću na području Poreča.

I Skela Banovina puno je poslovala za Grad u vrijeme Dumbovićeva mandata. No, dio je i čudnog gradskog poslovnog poteza nakon potresa. Naime Grad Petrinja je u veljači 2021. hitno „za smještaj doniranih kontejnera nakon potresa“ otkupio jednu parcelu u poslovnoj zoni. Tu je parcelu od Grada 2016. kupila Skela Banovina za 63.000 kuna, prodala krajem 2020. tvrtki Bannia d.o.o. koja je također imala poslovne veze s Gradom Petrinja u to vrijeme, a zatim ju je grad nekoliko mjeseci kasnije otkupio od Bannie za 565.000 kuna – po devet puta većoj cijeni nego ju je prodao.

Inače, među osam tvrtki koje su danas odabrane za gradnju po šest zamjenskih zidanih kuća je još jedna iz Petrinje, Pet plus gradnja d.o.o., te tvrtke iz Vukovara, Šibenika, Vinkovaca, Zagreba i Požege među kojima je ponovo i Presoflex građenje koja je već prije dobila posao gradnje 30 zamjenskih zidanih kuća. Odabrane ponude za gradnju šest kuća bile su od 5,162 do 6,146 milijuna kuna, s PDV-om. 

>> VIDEO Obnova nakon potresa: Za gradnju jedne zamjenske obiteljske kuće pola milijuna kuna

Komentara 3

Avatar Mira
Mira
16:53 29.03.2022.

jadni ti ljudi sto tamo zive,unistile ih poplave,unistili ih politicari,unistio ih potres,nemaju povjerenja vise ni u koga -ni u sta

DU
Deleted user
20:04 04.03.2022.

To su prednosti EU,jer treba tu lovu preko svojih jataka podjeliti.Koliko ima samo takvih obitelji.Ako se ne varam sin Darinka je s nekim mlatio nedavno nekog lika,te je pušten,a sada će jeftino graditi kuće.Svašta.

Avatar Mudlin
Mudlin
16:11 04.03.2022.

Znači li to da svatko čiji je tata nešto bio ne smije dobiti posao? Jedino ak ti je tata piskaralo, onda da. I naravno, ako ima zapadnoturske gene kao uvjet da ga se podrži u .... ma znate kojem to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije