Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale

Riješena je dilema gdje je završio pozlaćeni križ s južnog tornja Zagrebačke katedrale - najveći dio završio je u krovu!
29. ožujka 2020. u 19:44 31 komentara 86607 prikaza
Pogledajte galeriju 1/13

Nakon niza poluinformacija gdje je završio pozlaćeni križ s odlomljenog vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale, danas je, čini se, dilema riješena. Urednik fotografije Večernjeg lista Boris Ščitar locirao je i snimio križ u krovu katedrale. Odnosno, najvjerojatnije se radi o jednome dijelu križa i to onom najvećem, jer je križ, prema nekim rekonstrukcijama, s vrha pao „na noge“ i zabio se krov, a dijelovi križa ostali su u skeli u južnome tornju, za koju je zapeo dok je padao. A betonsko podnožje na kojemu je križ stajao, najvjerojatnije je završilo u krovu Nadbiskupskog duhovnog stola, iznad prostorija u kojima je boravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

TEŽAK TONU I POL Pogledajte kako je izgledao križ koji je pao s tornja katedrale

“Križ težak 350 kilograma”

Također, danas je demistificirana i težina križa, koji nije težak 1,5 tonu, kako se moglo naći u nekim brošurama i na internetskim stranicama.

– Križ je težak oko 350 kilograma. To jako dobro znamo, jer smo ga mi izradili u našoj radionici. Sastavljen je od konstrukcije od inoxa iznutra, a izvana je obložen limom, koji je pozlaćen – rekao je za Večernji list Ivo Pehnec, vlasnik „Bravarije Pehnec“, koja je izradila konstrukciju križa i pričvrstila je za vrh južnoga tornja.

1 / 10
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale

Njegove riječi potvrđuju i fotografije našega urednika, koje prikazuju samo dio križa koji viri iz krova katedrale i radi se upravo o pozlaćenoj oblozi križa.

– Dijelovi križa koji su ostali u skeli već su u našoj radionici – rekao nam je Ivo Pehnec, a moguću lokaciju križa u krovu katedrale prošloga tjedna objavio je portal Bitno.net uz pomoć slika „Crodrona“, koje su istovjetne onima MORH-a, napravljenima iz zraka.

Fotografija katedrale iz zraka nakon potresa u kojemu je oštećen desni toranj RAZORNI POTRES VIDEO Snimka iz zraka: Zagrebačka katedrala ostala bez južnog tornja

Međutim, današnje fotografiranje katedrale nisu otkrile samo gdje se nalazi križ s južnoga tornja, nego je teleobjektiv našeg urednika fotografije zabilježio i moguće oštećenje sjevernoga tornja, za kojega se dosad drži da je ostao netaknut u potresu. Radi se o tome da se, izgleda, sjeverni toranj „zaokrenuo“ u svojoj osi, tj. da je pomaknut i da je to potencijalna opasnost za budućnost.

– Još uvijek radimo na svim detaljima i početkom tjedna dat ćemo izvještaj o svim oštećenjima na Zagrebačkoj katedrali – rekao nam je arhitekt Damir Foretić, koji na čelu stručne ekipe koja obnavlja Zagrebačku katedralu.

VIDEO Snimka katedrale iz zraka

Prema nekim predviđanjima, morat će se srušiti dio oštećenog južnog tornja, koji je teško stradao u potresu. No, velika obnova ne čeka samo Zagrebačku katedralu, nego i Nadbiskupski dvor, koji je upravo zbog pada kamenja s katedrale teško oštećena krova i potkrovlja, a potres je ostavio i brojne pukotine i rascjepe u zidovima Nadbiskupskog dvora, koji od prošle nedjelje nije bio siguran za boravak nadbiskupa Bozanića i koji se morao preseliti privremeno u nedaleko Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

POSLJEDICE POTRESA Tužni prizori: Donosimo veliku galeriju iz razorene unutrašnjosti Zagrebačke katedrale

Procjena štete

Cijeli Kaptol teško je stradao u potresu, pa su oštećene gotovo sve kanoničke i prebendarske kurije na Kaptolu i Novoj Vesi, u kojima se trenutačno radi na procjeni oštećenja i koje će morati biti temeljito obnovljene, a dio su spomeničke i kulturne baštine Zagreba.

Posljedice potresa, zapravo su na Kaptolu, mnogo teže od onih koje su se procjenjivale na prvi pogled i trebat će mnogo vremena da se saniraju. No, kako je rekao kardinal Bozanić, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. 

1 / 30
Potres u Zagrebu
uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • andrija_pisac:

    gradimo bolnice, ne crkve

  • afer:

    Nije zlatni nego pozlaćen.

  • PetrusManus:

    A Bozanić lagano u Sheratonu stoluje ,dok su djecu iz Klaićeve bolnice u šatore smjestili, pravi primjer skrušenosti i pokornosti.