Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Tužni prizori: Donosimo veliku galeriju iz razorene unutrašnjosti Zagrebačke katedrale

Foto: Večernji list
25.03.2020.
u 22:21

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.

Od nedjelje se diljem Zagreba zbraja šteta koju je prouzročio razorni potres magnitude 5.5 po Richteru. Osim što su u tom potresu mnogi ostali bez stanova i kuća oštećen je i velik broj zgrada i spomenika koji predstavljaju neprocjenjivu kulturnu vrijednost.

A znatna šteta nastala je i na najvećoj hrvatskoj sakralnoj građevini i jednom od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine - Zagrebačkoj katedrali.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.   

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

GALERIJA: Oštećenja u Zagrebačkoj katedrali i Nadbiskupskom dvoru nakon potresa

1/22

Komentara 4

BA
Barbasmora
22:50 25.03.2020.

Hostija, blagoslovljena voda, sveta misa, slavljenje uskrsa....zabranjeni jer su opasni po zivot! A kasnije potres unisti crkve, 10 u ZG....srusi kriz na katedrali i baci ga bozanicu pred vrsta.. a umisto da bi nedto naucili, nastavljamo istim vjerskim zabludama. Staa mora pravi bog napravit da ga cujemo? Da nas upozori kako grijesimo, kako nismo u pravu? Mislim da ako nas sve ovo nije nista naucilo ds nama nema spasa!

IS
istinaizlike
22:38 25.03.2020.

Ljudi na cesti, ruše se bolnice, a vi kukate nad građevinom u kojoj nit tko živi niti je od vitalnog značaja.

CA
Camillo
21:37 26.03.2020.

Sramotno je da se srušio toranj koji su upravo obnovili. Zamislite samo da su katedralu gradili brzinom kojom ju obnavljaju ona ni do danas nebih bila gotova. Samo Bozanić zna koliko se love drpilo na račun obnove. Ni on nije ništa bolji od svih drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije