Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNA HRVATSKA

Večernjak nastavlja digitalnu edukaciju građana diljem Hrvatske uz inovativan koncept putujuće turneje

Digitalna Hrvatska
VL
17.05.2023.
u 13:04

Cilj aktivacije jest približiti građanima svakodnevno korištenje digitalnih platformi kako bi uštedili vrijeme koje su dosad provodili čekajući u redovima pred šalterima različitih institucija te poboljšali kvalitetu života sebi i svojim najbližima

Peta godina Večernjakovog projekta Digitalna Hrvatska donosi brojne inovacije kroz koje građanima želimo približiti sve dobrobiti digitalizacije i pokazati u praksi na koji im način može olakšati svakodnevicu, posebno kada je riječ o borbi s papirologijom i zahtjevnom birokracijom.

Kako bi educirali građane i upoznali ih sa svim mogućnostima implementacije novih tehnologija, Večernji list u suradnji s partnerima kreće na digitalnu putujuću turneju kroz odabrane hrvatske gradove u kojima ćemo pokazati kako iskoristiti sve prednosti najnovije digitalne tehnologije. Uz podršku stručnjaka i edukatora, digitalna aktivacija organizirat će se na najfrekventnijim lokacijama u Gospiću, Karlovcu, Koprivnici, Šibeniku i Velikoj Gorici. Prva stanica turneje bit će Velika Gorica u koju dolazimo u srijedu 31. svibnja, dok ćemo ostale gradove obići tijekom lipnja. Točan raspored i lokacije Večernjakove digitalne edukativne turneje bit će dostupni na službenoj web stranici projekta digitalna.hr.  

Na odabranim će lokacijama Večernji list uz podršku partnera Ministarstvo pravosuđa i uprave, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, APIS IT, AKD, FINA i HKG građanima približiti sve što ih zanima o digitalnim uslugama i mogućnostima te predstaviti niz aktualnih noviteta. Tako će građani od Ministarstva pravosuđa i uprave imati mogućnost doznati sve o dostupnim e-uslugama koje olakšavaju komunikaciju i ubrzavaju rješavanje zahtjeva prema pravosudnim tijelima, istovremeno povećavajući transparentnost pravosuđa. MUP će građanima izdavati PIN potreban za aktivaciju elektroničke osobne iskaznice, dok će im AKD pomoći pri aktivaciji mobilne aplikacije Certilia koja omogućava korištenje digitalnog identiteta i na mobilnim uređajima kako bi mogli primjerice pristupati portalu e-Građani ili potpisivati dokumente online.

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) u sklopu turneje će predstaviti bogato višegodišnje iskustvo u upravljanju velikim informacijskim sustavima uz primjenu suvremenih informatičkih tehnologija, kao i projekte u kojima aktivno sudjeluju, a odličan su primjer transformacije prema modernoj javnoj upravi. Više o najnovijim iskoracima u transparentnije, brže, učinkovitije i građanima prilagođenije digitalno društvo čut ćemo i od predstavnika partnera Središnji državni ured za razvoj digitalnog društvaFINA i HGK

Svi će partneri vlastitim primjerom i angažmanom dati doprinos edukaciji i razgovarati s građanima o mogućnostima koje imaju u svijetu novih tehnologija. Kroz digitalne urede i infopultove, posjetitelji će imati priliku doznati kako im digitalizacija može pomoći u svakodnevnom životu, obrazovanju te poslovanju i poduzetništvu.

Cilj digitalne putujuće turneje jest približavanje prednosti korištenja digitalnih platformi i tehnologije u svakodnevnom životu. Kroz edukaciju o digitalizaciji ponudit ćemo odgovore na sva pitanja i nedoumice građana, pokazati kako unaprijediti vlastito poslovanje korištenjem digitalnih alata te demonstrirati kako digitalizacija može povezati i osnažiti zajednicu. Građani će uz naše edukatore imati mogućnost naučiti sve što im je potrebno da bi usvojili digitalne vještine i ovladali digitalnim platformama koje im mogu pomoći olakšati svakodnevicu, poput internet bankarstva, e-uprave ili e-građana. 

Među 27 država članica EU-a, Hrvatska je prema Indeksu gospodarske i društvene djelatnosti (DESI) na 21. mjestu za 2022. godinu, što predstavlja pad s 19. mjesta u odnosu na godinu prije, dok se rezultat za Hrvatsku od 2017. do 2022. povećavao neznatno više nego onaj za cijelu Europsku uniju. Hrvatska i dalje ima slabe rezultate kad je riječ o penetraciji usluga brzine 100 Mb/s, mrežama vrlo velikog kapaciteta, pokrivenosti 5G mrežom i indeksu cijena širokopojasnog pristupa. Ovi podaci ukazuju na daljnju potrebu za razvojem i edukacijom u svrhu digitalne transformacije svih segmenata društva, zbog čega Večernjak nastavlja s provedbom projekta Digitalna Hrvatska, čija će kruna biti Digitalk konferencija koja će okupiti stručnjake da nam pruže uvid u stvarno stanje stvari i podijele s nama vrhunska znanja.

Više o projektu možete doznati na www.digitalna.hr

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije