Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Važni detalji: Ovo su sve promjene po predmetima na ovogodišnjoj maturi

Večernji list donosi sve važne detalje u izbornim i obveznim predmetima te kalendar ispitnih datuma
28. siječnja 2019. u 18:21 0 komentara 3670 prikaza
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Devetnaest je dana preostalo ovogodišnjim maturantima za prijavu državne mature – taj važan korak u pristupanju ispitu zrelosti i koraku prema početku akademskog života isteći će 15. veljače u 12 sati.

Fuchs Radovan Fuchs Povijest je dorađena: sadržaj nije izbačen, usuglašen je s javnom raspravom

Uz navedeni datum, u kalendar maturanti moraju zapisati i 27. veljače kao zadnji rok za dostavu dokumentacije, a svi oni srednjoškolci koji zbog opravdanih razloga žele proslijediti zahtjev za prilagodbu ispitne tehnologije pri polaganju mature, svoj zahtjev Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje moraju proslijediti do 16. veljače.

Nakon odrađene procedure učenicima završnih razreda srednjih škola preostaje tri mjeseca za pripremu i ponavljanje gradiva kako obveznih tako i izbornih predmeta koje su prijavili, da bi u konačnici uspješno zaključili svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Video - Hrvatska će uvesti 65 tisuća radnika, najviše u ovim sektorima

Ovogodišnja matura službeno počinje u prvom tjednu lipnja kada su na rasporedu ispiti na materinskom jeziku nacionalnih manjina (češki, mađarski, talijanski i srpski jezik) i pet predmeta s liste izbornih. Tako će oni koji će među izbornim predmetima birati kemiju i filozofiju na ispit izaći 5. lipnja, a 7. lipnja na rasporedu je fizika u 9 i politika i gospodarstvo u 14 sati.

Ministrica Divjak Škola za život Uskladili kurikul za povijest unatoč prekratkom roku

Geografiju i sociologiju učenici će pisati 10. lipnja, dva dana nakon na rasporedu su ispiti iz biologije i psihologije, a 13. lipnja rezerviran je za ispit iz informatike u 9 i vjeronauka u 14 sati.

Od 17. lipnja na rasporedu su obvezni predmeti mature, a sve toga datuma počinje s ispitom iz hrvatskog jezika uključujući i osnovnu i višu razinu ispita. Za taj ispit učenici na raspolaganju imaju sto minuta, a sljedećeg dana, 18. lipnja, u 9 sati na rasporedu je esejski dio ispita iz hrvatskog jezika. Za njega je učenicima osigurano 160 minuta.

Engleski jezik, obje razine, na rasporedu je 19. lipnja u 9 sati. Svake godine najteži ispit za sve učenike onaj je iz matematike koji će ovogodišnji maturanti pisati 26. lipnja u 9 sati. Oni koji prijave višu razinu matematike ispit mogu pisati 180 minuta, a oni koji prijave osnovnu razinu ispita za rješavanje zadataka imaju 150 minuta.

Blaženka Divjak Obrazovanje Ministrica Divjak: Ove godine provjerit ćemo diplome svih u obrazovnom sustavu

Zadnji ispiti pišu se 28. lipnja, i to za one učenike koji će među izbornim predmetima birati glazbeni koji je na rasporedu 9 i etika čiji ispit počinje u 14 sati. Objavu prvih rezultata maturanti mogu očekivati 10. srpnja i tada im za eventualne prigovore na rezultate preostaje tek dva dana, nakon čega se 15. srpnja očekuju i službeni rezultati ovogodišnje mature.

BIOLOGIJA

Ispit se piše 135 minuta, kao i do sada, ali umjesto dosadašnjih 66 zadataka ove će ih godine biti 54.
Osim toga promijenio se i ukupan broj bodova pa on ove godine iznosi 80.
U samom ispitu broj zadataka višestrukoga izbora i broj bodova koje je moguće ostvariti u njima smanjen je s 50 na 40, broj zadataka u kojima je moguće ostvariti tri boda povećan je sa šest na osam, a broj zadataka u kojima je moguće ostvariti četiri boda smanjen je sa šest na dva.

DRAMA U ŠVICARSKOJ 'Netko je viknuo vatra, pa smo svi istrčali iz autobusa koji je planuo'

FRANCUSKI JEZIK
(VIŠA RAZINA)  
U ljestvici za ocjenjivanje sastavka na višoj razini sastavak koji sadrži manje od 50 riječi na zadanu temu bodovat će se s 0 bodova prema svim kriterijima. Trajanje ispita, vrste zadataka i broj bodova ostali su isti.

FRANCUSKI JEZIK
(OSNOVNA RAZINA)  
Trajanje ispita, vrste zadataka i broj bodova ostali su isti, a u ljestvici za ocjenjivanje kratkoga sastavka na osnovnoj razini sastavak čiji sadržaj uopće ne odgovara zadanoj temi bodovat će se s 0 bodova prema svim kriterijima.

Blaženka Divjak Obrazovna reforma Na nove edukacije ide 36 tisuća profesora i nastavnika

HRVATSKI JEZIK
(VIŠA I OSNOVNA RAZINA )
Struktura ispita, vrijeme trajanja ispita te vrsta i broj zadataka ostali su isti, no izmijenjen je način bodovanja s obzirom na ukupan broj bodova u ispitu. Ukinuto je ponderiranje bodova ostvarenih u ispitnoj cjelini školski esej, što znači da će u toj ispitnoj cjelini umjesto dosadašnjih 80 biti moguće ostvariti najviše 40 bodova. Broj bodova u ispitnoj cjelini književnost i jezik ostao je isti i iznosi 80 bodova.

INFORMATIKA  
Zadržan je dosadašnji oblik ispita, ali u pomoćnim su tablicama dodani i kodovi u programskim jezicima Python i C/C++ za zadatke iz područja ispitivanja algoritamski način rješavanja problema i programiranje.

KEMIJA
Učenik za rješavanje ispita ima 180 minuta, no umjesto dosadašnja 63 imat će 47 zadataka. Promijenila se i struktura ispita pa je broj zadataka u kojima je moguće ostvariti dva boda smanjen s 12 na pet, broj zadataka u kojima je moguće ostvariti tri boda ostao je isti, a broj zadataka u kojima je moguće ostvariti četiri boda povećan je s tri na četiri.

ANALIZA Prilika za izvrsnost

LIKOVNI  
Ispit iz likovne umjetnosti sastoji se od dviju ispitnih cjelina koje sadržavaju ukupno 47 zadataka, a za njihovo rješavanje učenik na raspolaganju ima 120 minuta. Maksimalno je moguće ostvariti sto bodova. Ove je godine promijenjen i propisani pribor pa tako učenik može tijekom pisanja oba dijela ispita iz likovne umjetnosti upotrebljavati isključivo kemijsku olovku s plavom ili crnom bojom, flomastere i ravnalo.

MATEMATIKA
(VIŠA I OSNOVNA RAZINA)
Izmjene u samom ispitu nema, osim što je ove godine na obje razine propisan novi pribor. Važna je to napomena jer njezino kršenje učenika može udaljiti s ispita. Tako učenici na ispitu iz matematike smiju koristiti kemijske olovke s plavom ili crnom bojom. Od geometrijskog pribora dopuštena je upotreba jednog ravnala (ili jednog trokuta), a nije dopuštena upotreba kutomjera i šestara. Potrebno je džepno računalo, tzv. znanstveni kalkulator 3 koji se može upotrebljavati tijekom cijelog ispita. Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita dio je ispitnoga materijala. Pristupnicima nije dopušteno donijeti ni upotrebljavati nikakve druge listove s formulama.

POVIJEST  
Ukupni broj zadataka smanjen je s 80 na 70. Vrste zadataka ostale su iste.

Igor Rudan IGOR 
RUDAN U škole trebamo uvesti popularnu znanost

TALIJANSKI JEZIK
(VIŠA RAZINA)  
U strukturi ispitne cjeline slušanje u prvoj skupini zadataka (u zadacima povezivanja) povećan je broj slušanih tekstova s pet na šest, a u skladu s tim povećan je i broj čestica s pet na šest. U drugoj skupini zadataka (u zadacima višestrukoga izbora) smanjen je broj čestica s osam na sedam. U ljestvici za ocjenjivanje sastavka na višoj razini sastavak koji sadrži manje od 60 riječi na zadanu temu bodovat će se s 0 bodova prema svim kriterijima.

BEZ IKAKVIH IZMJENA
NA MATURI SU PREDMETI:
engleski jezik (osnovna razina), etika, vjeronauk, filozofija, geografija, glazbeni, grčki jezik, latinski na obje razine, logika, politika i gospodarstvo, psihologija, sociologija.

>> Pogledajte i video: Ministrica Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

 

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.