Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruska agresija

Važan trenutak rata u Ukrajini: 'Do konca godine istjerat ćemo Ruse'

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS
1/6
15.05.2022.
u 16:16

Ukrajina je dobila bitku za Harkiv, što znači da rat ulazi u treću fazu, kaže Američki institut za ratne studije

Ruske snage povlače se iz okolice Harkiva nakon što nisu uspjele osvojiti taj drugi po veličini ukrajinski grad i opkoliti ukrajinske snage koje ga brane, a u glavnom stožeru ukrajinske vojske ocjenjuju kako će se ruske snage sada usredotočiti na osvajanje donecke, luhanske i hersonske regije. Riječ je o važnom trenutku u ratu Rusije protiv Ukrajine, s obzirom na to da je osvajanje Harkiva bio jedan od glavnih ratnih ciljeva Rusije. Američki institut za ratne studije (IRW) ocjenjuje da je Ukrajina dobila bitku za Harkiv, što znači da rat ulazi u treću fazu.

Nakon neuspjeha u osvajanju cijele Ukrajine i brzom rušenju ukrajinske vlasti Rusija je pokušala okružiti najbolje ukrajinske snage koncentrirane na istoku zemlje, ali je sada i taj plan propao, tako da će ruske snage, kako ocjenjuju u Kijevu, sada pokušati osigurati puni nadzor nad osvojenim područjima u Donecku, Luhansku i Hersonu te stabilizirati kopneni koridor do Krima, a to znači rusku obranu tog prostora i dugotrajan rat.

Vođa ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov najavljuje pak da će rat doživjeti prekretnicu u kolovozu i da će većina ratnih operacija biti okončana prije kraja godine, do kada će Rusija biti poražena, uvjeravajući da će Ukrajina ponovno osvojiti cijeli teritorij svoje zemlje.

Na novu fazu rata i pokušaj konsolidacije osvojenih područja upućuju i vijesti iz okupiranog Hersona, ali i Južne Osetije u Gruziji. Naime, okupacijske vlasti u Hersonu na jugu Ukrajine planiraju zatražiti od Moskve pripajanje te regije Ruskoj Federaciji, o čemu se najavljuje i referendum. Istodobno i vlasti Južne Osetije, proruske separatističke pokrajine u Gruziji, za 17. srpnja najavljuju referendum o pripojenju Rusiji, a nedavno su i separatističke pokrajine Doneck i Luhansk izrazile zanimanje za priključenje Rusiji, što znači da je riječ o široj operaciji koja obuhvaća okupirane teritorije u Ukrajini i Gruziji.

Kontrolu nad Južnom Osetijom i Abhazijom, još jednom separatističkom pokrajinom u Gruziji, Moskva je osigurala u vrijeme rusko-gruzijskog rata 2008. godine, a u međuvremenu je Rusija priznala njihovu nezavisnost, istodobno uspostavivši vojne baze na njihovu teritoriju. Moskva očito želi iskoristiti fingirane referendume u okupiranim regijama susjednih država za uspostavu dugoročne ruske vlasti na tim područjima. 

Video: Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: 'Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze'

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Lutka...
Lutka...
17:09 15.05.2022.

ovaj rat je postao dosadan

BI
Biouskoli91
17:22 15.05.2022.

Zar nisu Rusi jos prije mjesec dana trebali umrijeti od gladi?!

Avatar nekakav
nekakav
17:30 15.05.2022.

Ajde, kako mislite vratiti amerima novce za oružje? Lend&lease je standardni američki model zaduživanja državica i podjarmljivanje. Rusima uzeti novce i dati ukrajincima će značiti totalni ekonomski rat rusa protiv ukrajine. Uzet će im morske luke, a bez toga ukrajinaa je nevažna. Sami ameri jučer objavili članak u kojem razglabaju kako je ruska ekonomija pregrmjela prvi šok, prešla na ratnu ekonomiju i bude durala. S vremenom, to je jasno, dio sankcija se bude ukinuo, a kako slijede i nove krize, s rusima se itekako bude surađivalo. Nitko ne želi pisati o tome kolko su rusi dohvatili zapadnog oružja. I ona hvaljena haubica je dolijala. Fora, nakon par dana zaštekala, ukrajinci ju nisu mogli servisirati. Nisu ni ameri prije 30 god mogli. Uzalud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije