Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci:

Vatrogasci: Nismo prosvjedovali protiv Vlade nego protiv DUZS-a

'01.06.2011., Zagreb - Prvog dana protupozarne sezone vatrogasci krenuli u prosvjed.  Okupili su se kod Zagrebackog velesajma te kolona od 80 vatrogasnih vozila krenula prema sredistu Drzavne uprave z
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
02.06.2011.
u 17:18

Županijski vatrogasni zapovjednici poslali su priopćenje u kojem odbacuju izjavu glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina kako je prosvjed vatrogasca organiziran kao napad na Vladu.

Dan nakon prosvjeda vatrogasaca županijski vatrogasni zapovjednici okupljeni u operativno-tehničkom stožeru Hrvatske vatrogasne zajednice sa svog su sastanka danas poslali priopćenje u kojem odbacuju izjavu glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina kako je prosvjed vatrogasca organiziran kao napad na Vladu RH.

– Prosvjed je bio usmjeren protiv Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao posljedica neprovođenja odluke o linearnom smanjenju sredstava u iznosu od 1,12% za decentralizirane funkcije javnih vatrogasnih postrojbi – kaže se u priopćenju koje potpisuje načelnik OTS-a Željko Popović. Odbacuju i Jurinovu izjavu da država nije dužna financirati ni lipe za JVP, kao i onu da sustav zapovijedanja u vatrogastvu ne funkcionira.

– Članovi OTS-a smatraju da je glavni vatrogasni zapovjednik obmanuo medije prikazujući dokument s njihovim potpisima u smislu protivljenja prosvjedu. Potpisi su u dokumentu dani u potpuno drugu svrhu: suglasnosti da se sredstva za decentralizirano financiranje JVP-a linearno umanje svim korisnicima, a ne da se primjenjuju nova mjerila. Zaključak s potpisima zapovjednika predan je u ožujku ministru unutarnjih poslova. OTS zahtijeva izradu novog zakona o vatrogastvu u kojem će Hrvatska vatrogasna zajednica postati nadležno tijelo za vatrogastvo, a u kojem će se nalaziti i glavni vatrogasni zapovjednik – ustvrdili su županijski vatrogasni zapovjednici.

Prozvani Jurin kazao nam je da je dopis koji su potpisali zapovjednici DUSZ poslao Ministarstvu financija prije otprilike mjesec dana te da je na tom ministarstvu da predloži mijenjanje odredbe i da još nije kasno da se to i učini pa da se preraspodjela državnog novca među postrojbama i ove godine odvija po izračunu iz prošle godine. Na upit o manipuliranju potpisima, ustvrdio je da su zapovjednici potpisali zaključak kako je osnivačima JVP-a (jedinicama lokalne samouprave) jedini partner za razgovor o minimalnim standardima u vatrogastvu DUZS, a ne sindikati.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:47 02.06.2011.

Ako nisu protiv Vlade onda dobro..

BR
brainiac
19:41 02.06.2011.

Jaca prihvatila ispriku i isplatit ce sljedecu placu.

MA
manoxxl
10:12 03.06.2011.

Ako nije bila ugrožena sigurnost prilikom njihove vožnje ulicama znači kako ima previše i njih i tehnike. Znaju koji logični zaključak proizlazi iz toga. Otkazti i smanjenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije