Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muljaže

Vatikanske afere: Novčane prijevare dostojne najboljih kriminalističkih romana

June 7, 2020 : Pope Francis leaves at the end of the Angelus noon prayer, in St. Peter's Square, at the Vatican.
Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/3
17.06.2020.
u 12:38

Za pronevjere znali i čelni ljudi Vatikana?

Na privremenu slobodu pušten je englesko-talijanski broker Gianluigi Torzi nakon što je bio uhićen 5. lipnja u Vatikanu vezano za istragu o kupovini zgrade u Londonu u aveniji Sloane. Istragu vode promotor pravde (što je vatikanski tužitelj) Gian Piero Milano i njegov pomoćnik Alessandro Diddi.

Navodno je Torzi istražiteljima iznio zanimljive podatke vezane za kupovinu zgrade u Londonu s vatikanskim novcima i zbog toga je sada na privremenoj slobodi. No, uz financijske poslove u Vatikanu vezane su mnoge afere, a talijanski mediji kažu kako ih ni pisac Dan Brown ne bi mogao bolje smisliti. U svakom slučaju papa Franjo želi da glede financijskih poslovanja bude sve čisto, pa su i započele istrage.


Zgrada u aveniji Sloane u Londonu kupljena je prije nekoliko godina za oko oko 300 milijuna eura. Torzija se optužuje za pronevjeru, prijevaru i pranje novca, ali iza uhićenja engleskog brokera talijanskog podrijetla krije se moguća mnogo šira afera. Milijunskim fondovima upravljao je mons. Alberto Perlasca, ključna osoba u državnom tajništvu za ulaganja.

Zapljenjeni su i računi u švicarskim bankama otvoreni na ime financijskog mešetara Raffaelea Mincionea, te oni voditelja računa petrovog novčića (novci koje papi daruju vjernici) i računa državnog tajništva Enrica Crassa, bivšeg dužnosnika banke Credit Suisse, a sada utemeljitelja i upravidetlja malteškog fonda Centurion u kojem ima oko 50 milijuna eura vatikanskog novca uloženih i u filmove.

Pod zapljenom su i računi dužnosnika državnog tajništva Fabrizia Tirabassija, kao i oni brokera Torzija, koji je navodno htio ucjeniti Svetu Stolicu za 30 milijuna eura. Dio gubitaka koje je ostvario Vatikan prouzročen je i lošim ulaganjima. Računa se kako se izgubilo najmanje 18 milijuna eura Petrova novčića.


Torzi je sada istrazi kazao kako su njegova poslovanja s vatikanskim novcima bila poznata osobama u Vatikanu. Znali su, recimo, da je imao u posjedu tisuću dionica koje su davale pravo glasa u londonskoj tvrtki nekretnina Gutt Sa, te da je i neke prodao državnom tajništvu. Neke zarade završile su na računima ne samo u Švicarskoj, već i u Dubaju, pa i Južnoj Americi. No, istraga je tek na početku.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije