Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.09.2014. u 13:30

Crkveni vrh već se nekoliko puta opekao javno simpatizirajući neke političke opcije

Već sada svima bi trebalo biti jasno da s Kaptola neće stizati ama baš nikakvi politički "migovi" ni prema jednoj političkoj stranci ili predsjedničkom kandidatu, odnosno prema glasačkom tijelu, koje očekuje da Crkva, tj. crkveni vrh, preferira neku od ponuđenih političkih opcija. S jedne strane to je zato što se crkveni vrh već nekoliko puta opekao javno simpatizirajući neke političare ili političke opcije, a s druge zbog toga što se u javnosti utjecaj crkvenog vrha na birače preuveličava. Najbolji primjer za to su posljednji predsjednički izbori i sudar (crkvenjaka) Bandića i (agnostika) Josipovića.

Distancirajući se od Hrast­a, Crkva je dala i jasnu poruku da ne želi imati svoju političku stranku, bez obzira na to što bi njezin sastav mogao odgovarati crkvenom ukusu. Dakle, u političkoj jednadžbi da za Crkvu demokršćani nisu dovoljno kršćanski orijentirani, a socijaldemokrati dovoljno socijalni, posve je pogrešno računati da bi Crkva mogla stati iza neke treće opcije. Bez obzira na to koliko bila konzervativno i tradicionalno obojena, crkvena suzdržljivost uoči ovih izbora tako je plod dosadašnjeg iskustva, ali i stava Vatikana da bi se naši biskupi trebali depolitizirati. I proporcionalno tome malo više pastoralizirati.

>> Crkva na novac iz proračuna što ga pune katolici ima legitimno pravo. Veće od Mesića!

Komentara 17

ZE
.zeitgeist.
14:15 12.09.2014.

Crkva je uvijek i uvijek će podržavati one koji su joj spremni proslijediti što veći dio novca poreznih obveznika. Vrlo jasno i jednostavno.

KA
karambita
14:05 12.09.2014.

Ovim dzabolebatorima bi dao lopatu i kramp u ruke, tako da bi vise cjenili obicnog covjeka

OG
Oger
13:47 12.09.2014.

Crkvena suzdržljivost ,,,,,,,,,,, - ovo je stvarno vic godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije