Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEDOFILIJA U CRKVI

Vatikan ogorčen policijskim upadom u grobnicu nadbiskupa

nadbiskupija
REUTERS
26.06.2010.
u 15:49

Policija je upotrijebila i pneumatske bušilice, ali nisu otkrili ništa zanimljivo. Belgijski list De Morgen piše da je pretres proveden u okviru “Operacije Crkva”

Tako što se nije događalo ni u komunističkim režimima, izjavio je danas vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, komentirajući policijsku akciju u Belgiji koja je u potrazi za dokazima o zlostavljanju djece od strane svećenika upala i u kriptu katedrale Saint Rombout u Mechelenu.

"Operacija crkva"

Tragali su za dossierom o pedofiliji koji je navodno bio sakriven u samoj grobnici nadbiskupa. Policija je upotrijebila i pneumatske bušilice, ali nisu otkrili ništa zanimljivo. Belgijski list De Morgen piše da je pretres proveden u okviru “Operacije Crkva”. Da je policija našla dokumente o prikrivanju pedofilije u Crkvi, takvo bi se ponašanje predstavnika Crkve moglo okarakterizirati kao držanje neke “kriminalne organizacije”.

Sveta Stolica je oštro reagirala. “Oskrvavljenje grobnica u Belgiji izaziva zgražanje”, iznosi vatikansko državno tajništvo. “Zaprepaštenje i ljutnju” je osobno izrazio vatikanski tajnik za odnose s drugim zemljama mons. Dominique Mamberti, kao i veleposlanik Svete Stolice u Belgiji, mons. Charles Ghislain. Bertone je osudio i to što je policija tijekom pretresa držala biskupe bez pića i jela.

Papu zovu na sud u Americi

Papa Benedikt XVI. ima međunarodni imunitet i ne može biti ispitan u SAD-u glede slučajeva pedofilije, iznio je vatikanski odvjetnik u Americi, Jeffrey Lena na sudu u Kentuckyu. Odvjetnici žrtava svećenika pedofila zatražili su, naime, mogućnost ispitivanja pred sudom pape Ratzingera, kardinala Bertonea, pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Williama Levadu i apostoslog nuncija u SAD-u mons. Pietra Sambija.

Slučaj u Kentuckyju prvi puta povezuje odgovornost svećenika pedofila s odgovornima za zataškavanja. Odvjetnik žrtava pedofila, William McMurry, je 30. ožujka zatražio mogućnost da ispita Papu kao svjedoka, jer je osoba koja zna najviše o vatikanskim procedurama vezanima za seksualno zlostavljanje djece od strane svećenika. Američki savezni sud je 2008. odlučio da može postojati iznimka imuniteta čelnika Vatikana ako bi odvjetnici žrtava dokazali da je Sveta Stolica "površno provela istragu" nad biskupima, koji su prikrivali slučajeve. Odvjetnik Lena je iznio kako Sveta Stlica nije ni na koji način bila uključena u prikrivanje slučajeva pedofilije u američkoj nadbiskupiji Louisville. 

Komentara 9

OB
-obrisani-
17:00 26.06.2010.

Yap! Sad će još reći da su im komunisti bili bolji! Ajme! Ne smiješ ih dirati ni kad rade loše!?

OB
-obrisani-
18:11 26.06.2010.

. Jesu ovdje \"KOMUNISTI\" oni sto su pocinili zlocin ili oni sto ga istrazuju ?

OB
-obrisani-
17:25 26.06.2010.

talijanska mafija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije