Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADIĆ ZARAŽEN KORONAVIRUSOM

'Vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike'

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
25.03.2020.
u 00:07

Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: "Pozitivni ste"; trinaest dana od kad se je brojka s 15 popela na gotovo 400 inficiranih osoba, a onih u samoizolaciji na više od 13.000 - brojke koje iz dana u dan rastu, navodi se u statusu.

Do sada su potvrđena 382 slučaja oboljelih od koronavirusa, a jedan od njih poslao je poruku cijelog Hrvatskoj da se stanje ozbiljno shvati. 

Ističe da nečije neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli, te moli da se postojeće stanje shvati ozbiljno. 

Status prenosimo u cijelosti. 

"Temperatura, suhi kašalj i blaga groznica. Indikacije koje su se u intervalu i s različitim simptomima pojavile dva puta u tjedan dana.

Pogledajte  zašto je važno ostati kod kuće

- Trinaesti je dan kako ležim na Klinici za infektološke bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i petnaesta sam osoba kojoj je test na COVID - 19 bio pozitivan. Zdravstveno stanje mi je u cijelom procesu hospitalizacije do sada bilo stabilno, bez većih promjena u odnosu na nečije djedove, supruge, braću, rođakinje, prijatelje, ljubavnice, susjede i radne kolege koje leže na respiratorima s nepoznatim ishodom.

Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: "Pozitivni ste"; trinaest dana od kad se je brojka s 15 popela na gotovo 400 inficiranih osoba, a onih u samoizolaciji na više od 13.000 - brojke koje iz dana u dan rastu.

Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imate na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli.

Ne širite paniku, ne budite nasilni, ne čovječni i ne posežite za segregacijskim metodama prema članovima obitelji ili prijateljima onih koji su zaraženi, a čemu možemo svjedočiti u brojnim sredinama.

Aktivirajte se u lokalnim zajednicama - zgradama, ulicama i kvartovima; podržite stare, nemoćne i osobe s posebnim potrebama u kupnji i dostavi namirnica i lijekova te osnovnoj socijalizaciji.

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
1/23

Postavimo fokus na planet Zemlju redukcijom otpada i svog utjecaja na okoliš povezivanjem s malim lokalnim proizvođačicama i proizvođačima koji vam mogu dostaviti voće, povrće i ostale prehrambene artikle umjesto da podržavate aktere širokog lanca opskrbe koji troše velike količine prirodnih resursa kako bi dostavili robu na police trgovačkih centara. Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda - orijentirajte se na biljne izvore kalcija minerala i proteina poput grahorica, tofua, algi i sjemenki.

Zadržimo pažnju i solidarnosti prema svijetu u/oko sebe i nakon završetka virusne infekcije imajući na umu da se sve mijenja, ali da je moguće i više nego ikada potrebno uspostaviti ravnotežu.

Pokrenimo unutarnju promjenu.

Pozdrav iz yoga sobe!", navodi se u statusu. 

Komentara 8

DU
Deleted user
07:03 25.03.2020.

A svedima skole rade, granice otvorene, promet ide, sve radi? Tko je tu lud? Umjesto da novine malo istraze sto to svedi znaju, a mi ne jer su nam mediji kakvi jesu i dalje vam serviraju clanke za ispiranje mozga. Ajte vi meni hrgani objasnite kako mislite da ce ovo stati ako nacija nestekne imunitet, a virus ima kako tvrde vrijeme inkubacije do 25 dana, većina nema simptome i izvrsno ga prenose te prezivi bez hosta dva tjedna? Mjesečna ili dvomjesečna karantena? Jedino sto ce se dogoditi je unisteno gospodarstvo, a onda iz pocetka. Samo tada kad netko stari umre od upale pluca to nece voditi kao korona virus. A novine ce pumpati kako virusa nema i kako je normalno 50 smrti dnevno jod gripe i upale pluca er je tako i bilo kod nas.

BA
babovac
08:16 25.03.2020.

Meni nije jasno zar nije jeftinije i lakše izolirati rizične skupine, a svi ostali neka rade i putuju kao i dosad, neka prebole. Ne može cijela država biti doma mjesecima. Osim uhljeba. Ubit će nas glad i kaos, a ne virus.

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
08:47 25.03.2020.

Prije par godina na zagrebačkom autobusnom kolodvoru, vani zima i snijeg a mali ciga 6-7 godina bosonog prosi. Brijem da je taj danas očeličen. A mi stvaramo društvo maćuhica i truba. Preživača trave i zelenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije