Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisnost o drogama

Varga: Ne može im se samo dati metadon

Siniša Varga
Ivica Galović/PIXSELL
29.05.2015.
u 07:30

U RH se svaki drugi ovisnik liječi, a u Europi tek njih 20-30%. Bila bi katastrofa da dio odustane, upozorava psihijatar dr. Ante Bagarić

Premještanje liječenja ovisnika o drogama iz županijskih zavoda za javno zdravstvo u domove zdravlja, kako se predlaže izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, moglo bi narušiti vrlo uspješan model liječenja ovisnosti po kojem je RH u svjetskom vrhu. Naime, u sustavu liječenja je 50% ovisnika, njih oko 6000, dok je u europskim zemljama to jedva 20-30%.

– Imaju li domovi zdravlja kapacitet da ih prihvate? Ne smijemo dopustiti da tisuću, dvije pacijenata ispadne iz sustava, to bi bila katastrofa – kazao je dr. Ante Bagarić, šef Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u Vrapču. Nužno je da na liječenju rade timovi stručnjaka – psihijatar, psiholog, medicinska sestra i socijalni radnik – upozorili su liječnici resornog ministra na Nacionalnom skupu o hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o drogama. Tako je i predviđeno, uzvratio im je Siniša Varga.

– Umjesto da specijalisti epidemiologije, školske medicine i drugi u ZZJZ-ima katkad liječe ovisnike, trebaju se baviti prevencijom, a liječenjem ovisnika trebaju se baviti psihijatri s multidisciplinarnim timom u domovima zdravlja. Županijskih zavoda je 20, a domova zdravlja 48, dakle, bit će dvostruko i više mjesta za liječenje ovisnika – kazao je Varga, dodavši da je neprihvatljivo samo davanje metadonske terapije, kakvo se nerijetko provodi. Sve će se provoditi postupno u tri do pet godina. 

>> Skuplje osiguranje diskriminiralo bi pušače

Komentara 4

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
09:40 29.05.2015.

metadon je isto kao i heroin samo ga možeš dobit na recept. treba ukinuti te tablete koje su zastarjele. Ovisnike treba liječiti novim vrstama tableta kao što je ibuprofin ali ovisnicima to ne valja jer je ne lupa u glavu kao metadon. Ukinite metadon čim prije !!!!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:07 29.05.2015.

Daj im ono što ti koristiš...

Avatar airbizz
airbizz
07:37 29.05.2015.

u zavodima ima stručnijih osoba od doma zdravlja.u domovima zdravlja ima liječnika koji nakon završene škole ne uzimaju knjigu više u ruke.svako prebacivanje takvih pacijenata u domove zdravlja je na štetu pacijenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije